Max Verstappenille historiallinen voitto, Valtteri Bottas osui toiseen autoon – näin Meksikon dramaattinen GP eteni

Red Bullin Max Verstappen kirjoitti historiaa, kun hän voitti sunnuntain Meksikon GP:n. Voitto oli Verstappenille jo kauden 16:s, mihin kukaan muu ei ole yltänyt F1:n historian aikana. Mercedeksen Lewis Hamilton nousi toiseksi, kun taas Alfa Romeon Valtteri Bottaksen kisa sai loppuhetkillä ankean käänteen.

Meksikon GP tarjosi draamaa heti alkuhetkistä lähtien. Kilpailuun paalulta lähtenyt Ferrarin Charles Leclerc joutui kahden Red Bull -kuskin väliin, minkä jälkeen hän osui kotikisaansa ajaneeseen Sergio Pereziin. Meksikolainen joutui keskeyttämään rajun tärskyn myötä.

Draama ei suinkaan tähän loppunut. Kilpailu keskeytettiin kierroksella 35, kun Haasin Kevin Magnussenin auto syttyi ulosajon yhteydessä tuleen.

Uusintalähdön jälkeen Mercedeksen Lewis Hamilton onnistui poimimaan Ferrarin Leclercin nousten toiseksi. 

Kaikista hurjin temppu nähtiin McLarenin Lando Norrikselta, joka lähti kisaan vasta ruudusta 17. Norris nousi kilpailun aikana peräti viidenneksi.

Alfa Romeon Valtteri Bottas koki karua epäonnea Haasin Magnussenin ulosajon yhteydessä. Bottas oli juuri käynyt varikolla ennen punaisia lippuja, minkä myötä hän ei hyötynyt yllättävästä käänteestä.

Bottas oli kisan loppuhetkillä sijalla 13, kun Aston Martinin Lance Stroll haki hänestä päätöntä ohitusta. Stroll ei jättänyt Bottakselle lainkaan tilaa, minkä myötä kaksikko osui yhteen. Bottas tipahti lopputuloksissa sijalle 14.

Meksikon GP:n lopputulokset:

 1. Verstappen Red Bull   49.23,531
 2. Hamilton  Mercedes    +13,875
 3. Leclerc   Ferrari     +23,124
 4. Sainz    Ferrari     +27,154
 5. Norris   McLaren     +33,266
 6. Russell   Mercedes    +41,020
 7. Ricciardo  AlphaTauri   +41,570
 8. Piastri   McLaren     +43,104
 9. Albon    Williams    +48,573
 10. Ocon    Alpine     +62,879
 --------------------------------------
 14. Bottas   Alfa Romeo   +80,597

Seuranta, F1:n Meksikon GP:

Kierros 70/71:
1. Verstappen
2. Hamilton +14,5
3. Leclerc +21,9
4. Sainz +26,4
5. Norris +34,4
--------------
14. Bottas +70,6

Maali: Max Verstappenille kauden 16:s voitto, millä hän tekee historiaa. Kukaan ei ole koskaan ottanut yhtä monta voittoa yhden kauden aikana. Mercedeksen Lewis Hamilton nousi toiseksi ja paalulta kisaan lähtenyt Ferrarin Charles Leclerc on kolmas. Alfa Romeon Valtteri Bottaksen kisa meni lopullisesti pipariksi, kun Aston Martinin Lance Stroll haki hänestä uhkarohkeaa ohitusta. Bottas putosi osuman myötä lopputuloksissa sijalle 14.

Kierros 70/71: Toiseksi viimeinen kierros käynnissä. Norris on noussut kisan aikana peräti 12 sijaa. Kovia hommia. Bottaksen kisa meni lopullisesti pilalle Strollin älyvapaan ohitusyrityksen myötä.

Kierros 68/71: Stroll hakee päätöntä ohitusta Bottaksesta ja osumaa tulee. Stroll pyörähtää ja Bottaksella auto rikki. Suomalainen tipahtaa sijalle 15.

Stroll keskeyttää.

Kierros 67/71: Aivan kertakaikkisen huikeaa kisaa ajaa Norris. Loistava ohitus Russellista ja McLarenin brittikuski on nyt viidentenä. 

Kierros 66/71: Norris nyt alle sekunnin päässä Russellista.

Kierros 64/71: Norrisilta puolta sekuntia nopeampia kierrosaikoja kuin Russelilta. Kova taistelu tulee vielä kisan loppuun viidennestä sijasta.

Kierros 62/71: Kymmenen kierrosta jäljellä. Kärjessä Verstappen menee menojaan. McLarenin Norris yrittää vielä jahdata viidentenä olevaa Russellia, joka on 2,7 sekunnin päässä. Valtteri Bottas on jumittunut sijalle 13.

Kierros 60/71: Ja komea ohitus Norrisilta! Ulkokautta ohi Ricciardosta. Komeaa nousua tekee Norris, kun ottaa huomioon, että hän lähti kisaan joukon hänniltä. Norris nyt kuudentena.

Kierros 60/71: Kisa kääntynyt loppusuoralle. Norris noussut puolen sekunnin päähän kuudentena olevasta Ricciardosta. Muuten ei isompia taisteluja käynnissä.

Kierros 58/71: Norris on loistovauhdissa McLarenillaan. Ero hänen vanhaan tallikaveriinsa Ricciardoon on enää 1,5 sekuntia. Taaempana Williamsin Sargeant käy kuumana, kun Aston Martinin Stroll liikkuu jarrutuksen aikana.

Kierros 56/71: Piastrille viestitetään, että hänen pitäisi ajaa puoli sekuntia nopeampia kierroksia tai Norris nostetaan hänen edelle. Piastrille ykkösmutkassa lukkojarru ja sen jälkeen australialainen päästää tallikaverinsa edelle.

Kierros 55/71: McLarenin Norris on saanut tallikaverinsa Piastrin kiinni. Kaksikon välillä sekunnin ero. Piastri sijalla seitsemän ja Norris sijalla kahdeksan.

Kierros 53/71: Kärjessä Verstappen on repinyt kymmenen sekunnin kaulan toisena tulevaan Hamiltoniin. Leclerc viiden sekunnin päässä britistä.

Kierros 52/71: Bottas hakee kiivaasti ohitusta Gaslystä. Suomalainen käy jo ranskalaisen rinnalla, mutta ei vielä onnistumista.

Kierros 51/71: Nyt alkaa kovan seoksen pyörä toimimaan paremmin kuin keskikovan seoksen kumit. Sainz repinyt parin sekunnin eron Russelliin.

Kierros 50/71: "Hän vain leikkasi eteeni", Piastri sanoo talliradiossa. Tsunodalta puolestaan kirosanojen täyteinen purkaus.

Kierros 49/71: Ja uusi osuma! Tsunoda ei malta odottaa ohitusta ja pyörähdys seurauksena. Tsunoda tipahtaa sijalle 16.

Kierros 48/71: Aston Martinin Alonso keskeyttää umpisurkeasti sujuneen kisansa. AlphaTaurin Tsunoda osuu McLarenin Piastriin ohitustilanteen yhteydessä.

Kierros 45/71: Norris poimii Gaslyn ja nousee sijalle 11. Alfa Romeon suomalaiskuskilla Bottaksella varsin mielenkiintoinen tilanne käsillä. Bottaksen edellä Albonilla (9:s), Hülkenbergilla (10:s), Norrisilla (11:s) ja Oconilla (12:s) on keskikovan seoksen pyörät alla, joiden kuluminen on selkeästi kovempaa.

Kierros 44/71: Ei meinaa päästä Russell Sainzin edelle. Leclercille viestitetään, että noin viiden kierroksen päästä kovan seoksen pyörät toimivat paremmin kuin keskikovan seoksen renkaat.

Kierros 43/71: Hamilton toteaa, että onpa pitkä matka näillä renkailla maaliin. "Kaikki mahdollisuudet ovat olemassa", Hamiltonille viestitetään.

Kierros 42/71: Mercedeksen Russell käyttää keskikovan seoksen renkailla ohitusta Sainzista, joka on kovan seoksen pyörillä liikkeellä. Sainz neljäntenä ja Russell viidentenä.

Kierros 41/71: Norris poimii Bottaksen ja nousee sijalle 13. Norrisilla keskikovan seoksen pyörät, Bottaksella kovaa seosta alla.

Kierros 40/71: Leclerc ajattaa Hamiltonin osittain jo nurmikon puolelle. Britti silti keskikovan seoksen renkailla edelle. Hamilton nyt toisena ja Leclerc kolmantena.

Kierros 39/71: Verstappen kärjessä loistovauhdissa, hollantilainen on repinyt heti kahden sekunnin eron Leclerciin. Hamilton aivan Ferrari-kuskin takakontissa kiinni. 

Kierros 38/71: McLarenin Norris jäi pahasti pussiin uusintalähdössä. Norris tipahti sijalta 13. aina sijalle 14.

Uusintalähtö: Varsin siisti uusintastartti. Bottas onnistuu mainiosti, nousten hetkeksi jopa sijalle 12. Gasly ehtii kierroksen loppuvaiheilla edelle. Bottas siis sijalla 13.

Kärjessä Verstappen piti homman hallussaan. Hamilton haki kiivaasti ohitusta Leclercistä, mutta monacolainen onnistui peittämään yritykset. Russell nousi sijalle viisi.

Kello 23.13: Monelle kuskille keskikovan seoksen renkaita alle. Tähän päätyivät muun muassa Mercedeksen Hamilton ja Russell, McLarenin Piastri ja Norris, Williamsin Albon ja Sargeant ja Alpinen Ocon.

Kello 23.11: Hamiltonin autossa radio-ongelmia. Mercedeksen insinöörit tekivät kovasti töitä britin auton parissa juuri ennen radalle paluuta.

Kello 23.10: Järjestys uusintalähdössä:
1. Verstappen, Red Bull
2. Leclerc, Ferrari
3. Hamilton, Mercedes
4. Sainz, Ferrari
5. Ricciardo, AlphaTauri
6. Piastri, McLaren
7. Russell, Mercedes
8. Tsunoda, AlphaTauri
9. Hülkenberg, Haas
10. Norris, McLaren
11. Gasly, Alpine
12. Albon, Williams
13. Zhou, Alfa Romeo
14. Ocon, Alpine
15. Sargeant, Williams
16. Bottas, Alfa Romeo
17. Stroll, Aston Martin
18. Alonso, Aston Martin

Kello 23.09: "Uusintalähtö kovilla renkailla, tuosta tulee melkoinen sotku", Ferrarin Leclerc sanoo varoittavat sanat.

Kello 23.06: Tämä myös vahvistetaan Bottakselle talliradion kautta. "Seisova" uusintalähtö tiedossa.

Kello 23.04: Kisa jatkuu hyvin todennäköisesti lähtösuoralta. Eli draamaa tarjolla.

Kello 23.02: AlphaTaurin Tsunoda on varsin hyvissä asetelmissa turva-auton ja punaisten lippujen yhteydessä. Tsunoda on noussut joukon hänniltä peräti kahdeksanneksi.

Kisa jatkuu Suomen aikaan kello 23.13.

Kello 22.59: Bottas kiroilee turva-auton tulon yhteydessä talliradiossa. Hamilton kyselee, että pärjääkö hän nykyisillä renkailla. Norrisilta puolestaan tiedustellaan rengasvalintaa.

Kisa nyt pysähdyksissä, kun Magnussenin ulosajokohtaa laitetaan kuntoon.

Kello 22.58: Punaiset liput tulivat Valtteri Bottaksen kannalta ilkeään paikkaan, sillä suomalainen pysähtyi vain pari kierrosta ennen Magnussenin ulosajoa. Jos pysähdystä olisi vielä venytetty, suomalainen olisi hyötynyt turva-autosta ja nyt nähdystä ratkaisusta.

Kello 22.56: Uusinnoista näkyy kuinka Magnussenin auton vasemman puoleinen ripustus pettää nopean mutkayhdistelmän keskellä. Tästä seuraa raju ulosajo.

Kello 22.54: Punaiset liput tietävät sitä, että jokainen kuljettaja voi valita vapaasti renkaansa kisan loppuvaiheille.

Verstappen ihmettelee talliradiossa: "Miksi punaiset liput? Sammuttakaa auto, siivotkaa romut pois ja jatketaan ajamista!"

Kello 22.53: Kuvaa Magnussenin tuhoutuneesta autosta:

Kierros 34/71: Rajusti lähti Magnussenin auto kirjoittamaan nopean mutkan yhteydessä. Magnussenin autossa tulipalo. Ja punaiset liput! 

Kierros 34/71: Verstappen ottaa uudet kovan seoksen renkaat alle. Eikä monacolainen menetä sijaa turva-autoikkunan aikana. Tuore setti alle. Hollantilaisen voittohaaveet sen kuin vahvistuvat.

Kierros 33/71: Turva-auto! Haasin Magnussen rysäyttänyt rajusti seinään.

Kierros 33/71: Hamilton kyselee, että pystyykö hän ajamaan näillä renkailla maaliin saakka. Mercedes vakuuttelee, että kyllä.

Kierros 32/71: Bottas sisään. Suomalainen tipahtaa sijalle 17.

Kierros 32/71: Leclerc palaa radalle sijalle kaksi. Ero Verstappeniin 16,6 sekuntia.

Kierros 32/71: Leclerc kärjestä sisään. 31 kierroksen veto monacolaiselle keskikovan seoksen pyörillä. Valtteri Bottas on ainoa, joka jatkaa hyvä mediumeilla radalla.

Kierros 31/71: Sainz tipahtaa hyvään rakoon, Hamiltonin taakse sijalle neljä. 

Kierros 31/71: Kerran pysähtynyt Verstappen on enää kuuden sekunnin päässä Leclercistä, joka jatkaa yhä radalla. Sainz puolestaan sisään.

Kierros 30/71: Ferrari kyselee Leclerciltä, että kuinka pitkään hän pystyy ajamaan vielä radalla keskikovan seoksen pyörillä. "Kaikki on ihan kontrollissa", Leclerc huikkaa.

Nyt puolestaan Norris nousee Bottaksen edelle. Suomalainen sijalla kymmenen.

Kierros 29/71: Loistovauhdissa oleva Verstappen poimii Ferrarin Sainzin. Kerran jo pysähtynyt hollantilainen nousee toiseksi.

Kierros 28/71: Russell ihmettelee, että miksi talli pysähtyi jo nyt, kun hän jumittui Williamsin Albonin taakse. Russell poimii varsin helposti Bottaksen, joka on ajanut keskikovan seoksen renkailla jo 28 kierrosta.

Kierros 28/71: Piastri poimii varsin helposti Bottaksen, joka ei ole vielä pysähtynyt. Ricciardo neljänneltä paikalta sisään.

Kierros 27/71: Nyt puolestaan Russellin vuoro pysähtyä. Britti tipahtaa Bottaksen ja Piastrin taakse sijalle kymmenen.

Kierros 26/71: McLarenin Piastri sisään. Aussikuski tipahtaa Bottaksen taakse sijalle kymmenen.

Kierros 25/71: Nyt puolestaan Hamilton sisään. Samaan aikaan Verstappen ohittaa Ricciardon ja nousee kolmanneksi.

Kierros 24/71: Hülkenberg kärkikymmeniköstä sisään. Samoin Bottaksen takana ollut Magnussen. 

Kierros 23/71: Verstappen takoo loistokierroksia tuoreilla kovan seoksen pyörillä. Hollantilaiselta sekuntia nopeampia kierrosaikoja kuin kärjessä olevalta Leclerciltä.

Verstappen ohittaa helposti McLarenin Piastrin ja nousee viidenneksi.

Kierros 22/71: Ferrari viestittää Sainzille, että heidän mielestään yhden pysähdyksen taktiikka on heidän mielestään paras. Verstappen saattaa olla jopa kahden pysähdyksen taktiikalla liikkeellä.

Kierros 22/71: Verstappen poimii Russellin ja nousee kuudenneksi. Samaan aikaan Alfa Romeon Zhou varikolle Bottaksen edestä. Zhoulle kovan seoksen pyörät ja sija nyt 19:s.

Kierros 21/71: Hamilton kurkkailee jo Sainzin takaa. Britti seitsemän kymmenyksen päässä Sainzista.

Kierros 20/71: Verstappen ensimmäisenä kärkikuskina varikolle. Kovan seoksen pyörät alle. Hollantilainen tipahtaa sijalle seitsemän.

Kierros 18/71: Stabiili tilanne käsillä ennen varikkopysähdyksiä. Verstappen menee menojaan kärjessä, Hamilton on noussut alle sekunnin päähän Sainzista. Bottas talikaverinsa Zhoun takana jumissa.

Kierros 16/71: Bottas joutuu katselemaan peileihin, kun takana tuleva Haasin Magnussen on alle sekunnin päässä.

Kierros 15/71: Williamsin Albon onnistuu poimimaan Alfa Romeon Zhoun. Albon nyt viimeisellä pistesijalla (10:s). Zhou Bottaksen edellä.

Kierros 14/71: Mercedeksen Hamilton lähestyy nyt kolmantena olevaa Sainzia. Kaksikon välillä puolentoista sekunnin ero. Kärjessä Verstappen on repinyt neljän sekunnin kaulan Leclerciin.

Kierros 13/71: Verstappenille viestitetään, että hänen pitäisi välttää kolmosmutkan korkeaa kanttaria. "Joo, auto ei vain oikein toimi siinä kohtaa", Verstappen viestittää takaisin.

Kierros 12/71: Aston Martinin Alonso pahoissa vaikeuksissa. Tallikaveri Stroll ohittaa hänet ja nousee sijalle 15. Raju pudotus on kyllä käynyt Aston Martinille, joka haastoi vielä alkukaudesta Red Bull -kuskeja.

Kierros 12/71: McLarenin Norrisille lyhyt veto pehmeän seoksen renkailla. Britti sisään ja hän tippuu sijalle 18:s. Kovan seoksen pyörät alle.

Kierros 11/71: Nyt pääsee Hamilton Ricciardon edelle. Päättäväinen ohitus ykkösmutkassa. Hamilton nyt neljäs ja Ricciardo viides.

Kierros 9/71: Nopeat keltaiset liput, kun AlphaTaurin Tsunoda lukitsee renkaansa ensimmäisessä mutkassa. Haasin Magnussen ehtii edelle. Magnussen nyt 13:s ja Tsunoda 14:s.

Kärjessä Verstappen on repinyt 2,5 sekunnin eron Leclerciin. Hamilton on aivan Ricciardon kannassa, Bottas on puolestaan Williamsin Albonin takana jumissa.

Kierros 7/71: AlphaTaurin Ricciardo yhä hienosti neljäntenä. Mercedeksen Hamilton kyttää tiukasti ohitusta australialaisesta.

Kierros 6/71: Kauaa ei ole virtuaalinen turva-auto radalla. Homma jatkuu taas normaalisti. Perez on noussut ulos autostaan eli homma on paketissa.

Kierros 5/71: Red Bull yrittää saada vielä Perezin takaisin radalle.

Kierros 5/71: Virtuaalinen turva-auto. Leclercin autosta irronnut etusiiven pala käydään hakemassa pois radalta.

Kierros 4/71: Leclercin etusiivestä lähtee päätylevy irti ensimmäisessä mutkassa. Ferrari ei kuitenkaan kutsu monacolaista sisään.

Kierros 2/71: Perez on itse syypää ensimmäisen mutkan kolariin. Leclercillä ei ollut mitään saumaa väistää meksikolaista, joka leikkasi todella jyrkästi sisälle. Voi, voi, voi, voi.

Kierros 2/71: Voi, voi voi! Perezin kisa päättyy heti ensimmäiselle kierrokselle. Meksikolainen tulee varikolle, mutta matka jää siihen.

Lähtö: Draamaa! Leclerc jää nakiksi kahden Red Bull -sämpylän väliin ja osuu Pereziin, joka tipahtaa viimeiseksi. Verstappen kärjessä, Leclercillä vaurioita etusiivessä. Sainz kolmantena. Bottas putoaa kolme pykälää sijalle 12.

Kello 22.00: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 21.58: Valtaosa kuljettajista lähtee keskikovan eli medium-seoksen pyörillä kisaan. Poikkeavat valinnat vain Williamsin Alex Albonilta ja Alpinen Esteban Oconilta, jotka nojaavat lähdössä kovan seoksen pyöriin sekä McLarenin Lando Norrikselta, joka lähtee pehmeän seoksen pyörillä kisaan.

Kello 21.55: Lähtö lähestyy. Ferrarit eturivissä, Verstappen heidän takanaan, Valtteri Bottas ruudussa yhdeksän. Meksikossa pitkä pääsuora tarjoaa heti ensimmäiselle kierrokselle hyviä ohituspaikkoja. Kohta mennään.

Kello 21.50: Red Bullin Max Verstappen on jo varmistanut kuljettajien maailmanmestaruuden. Kuskien puolella tiukin kisa käydään kakkospaikasta, jossa Sergio Perezillä on tällä hetkellä 39 pisteen kaula Mercedeksen Lewis Hamiltoniin nähden. Tallien puolella Red Bull on varmuudella ykkönen. Heidän takanaan Mercedes ja Ferrari käyvät kisaa kakkospaikasta, kun taas McLaren ja Aston Martin taistelevat neljännestä sijasta.

Kuljettajien TOP 5:

SijaKuskiTalliPisteet
1.Max VerstappenRed Bull466
2.Sergio PerezRed Bull240
3.Lewis HamiltonMercedes201
4.Fernando AlonsoAston Martin183
5.Carlos SainzFerrari171

Tallien TOP 5:

SijaTalliPisteet
1.Red Bull706
2.Mercedes344
3.Ferrari322
4.McLaren242
5.Aston Martin236

Kello 21.45: Paikan päällä tämän päivän seuratuin hahmo on Red Bullin Sergio Perez, joka ajaa kotiyleisön edessä. Perez on ollut rajujen potkuhuhujen keskiössä, sillä hänen suoritustasonsa on laskenut kauden edetessä. Perezin tilalle on huhuttu muun muassa AlphaTaurin Daniel Ricciardoa.

Kello 21.40: Tämän päivän kisa ajetaan poikkeuksellisissa olosuhteissa, sillä itse rata eli Autódromo Hermanos Rodríguez sijaitsee 2 226–2 229 metriä merenpinnan yläpuolella.

Tämä meinaa sitä, että ilmanvastusta on nyt muihin ratoihin verrattuna vähemmän. Pientä hellettä on havaittavissa, sillä ilman lämpötila on rata-alueella +24 ja radan +47.

Tämän päivän kisassa ajetaan 71 kierrosta. Kilpailun kokonaismitta 305,354 kilometriä.

Kello 21.35: ”Tämä rata sopii meidän autollemme. Säädöt ovat nyt kunnossa ja kisavauhdin pitäisi olla hyvää. Pystymme ihan varmasti taistelemaan kaikkien autojen kanssa, jotka ovat tuossa ympärillä. Renkaita ei ole hirveästi jäljellä, sen takia vaihtoehdot ovat aika vähissä”, Alfa Romeon suomalaiskuski Valtteri Bottas ennakoi Viaplayllä.

Kello 21.30: Tämän päivän kisan lähtöjärjestykseen tuli vielä muutoksia kilpailun alla, kun Aston Martinin Lance Strollin autoon tehtiin muutoksia niin sanotun parc ferme -säännön vaikutuksen aikana. Stroll lähtee liikkeelle varikkosuoralta.

AlphaTauri asensi puolestaan Yuki Tsunodan autoon uusia moottoriosia. Tsunoda on ruudussa 19:s. Williamsin Logan Sargeant sai puolestaan kymmenen lähtöruudun rangaistuksen, kun hän ohitteli keltaisten lippujen aikana.

Lähtöjärjestys:

Kello 21.25: Paluu aika-ajon tapahtumiin: kärjessä yllätyksiä, nelosruudussa yllätys, Lando Norriksen putoaminen yllätti. Ylläreitä siis koko rahan edestä!

Kello 21.20: Tervetuloa F1:n Meksikon GP:n liveseurannan pariin. Kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 22. Ennen tätä perkauksessa lähtökohdat illan kilpailuun.

Lue myös:

  Uusimmat