Max Verstappen voitti värikkään Kanadan GP:n, turva-auto vieraili useasti radalla – näin kisa eteni

Red Bullin Max Verstappen onnistui voittamaan sunnuntain Kanadan GP:n Montrealin radalla. Verstappen kävi kovaa voittotaistelua Mercedeksen George Russellia ja McLarenin Lando Norrisia vastaan. Sauberin Valtteri Bottas oli 13:s.

Kisa käynnistyi vesisateen keskellä. Lauantaina paaluajan ajanut Mercedeksen George Russell piti alkuhetkillä kärkipaikan hallussaan.

McLarenin Lando Norris onnistui nousemaan kärkeen ennen kuin turva-auto tuli ensimmäistä kertaa radalle. Norris ei tullut heti varikolle, minkä myötä hän menetti kärkisijan Red Bullin Max Verstappenille.

Olosuhteet paranivat ja kuljettajat hakivat käyttöönsä kuivan kelin renkaat. Norris jatkoi pitempään radalla ja hän kävi jo aivan Verstappenin rinnalla. MM-sarjaa johtava hollantilainen onnistui kuitenkin pitämään kärkipaikan hallussaan.

Ferrarin Carlos Sainzin ja Williamsin Alex Albonin kolari toi turva-auton uudelleen radalle. Sen jälkeen kisan lopussa nähtiin sprinttikilpailun kaltainen nykäisy.

Mercedeksen George Russell ja Lewis Hamilton kävivät loppuhetkillä kovaa palkintokoroketaistelua McLarenin Oscar Piastria vastaan. Russell veti pidemmän korren, oltuaan kolmas.

Red Bullin Verstappen otti kauden kuudennen voittonsa. Miamissa palkintokorokkeen keskimmäisellä paikalla seissyt Lando Norris oli toinen.

Sauberin Valtteri Bottas oli tovin ajan pistesijojen tuntumassa. Jälkimmäisten varikkopysähdysten yhteydessä Bottas hieman tippui alemmas. Suomalainen oli lopulta 13.

Seuranta, F1:n Kanadan GP:

Lopputulokset:

1. Verstappen
2. Norris +3,8
3. Russell +4,3
4. Hamilton +4,9
5. Piastri +10,1
-----------------
13. Bottas +40,4

Maali: Verstappen voittaa Kanadan hyvin värikkään GP:n. Norris toinen, Russell kolmas. Sauberin Bottas on lopulta 13:s.

Kärkikymmenikkö:

1. Verstappen
2. Norris
3. Russell
4. Hamilton
5. Piastri
6. Alonso
7. Stroll
8. Ricciardo
9. Gasly
10. Ocon

Kierros 70/70: Viimeinen kierros käynnissä. Verstappen kaikkien vaiheiden jälkeen ajamassa voittoon. Norris kävi välillä kärjessä, mutta McLarenin britti on jäämässä toiseksi. Paalulta kisaan lähtenyt Russell on kolmantena. Hamilton on noussut kisan aikana kolme sijaa ylöspäin neljänneksi.

Kierros 69/70: Russell poimii Hamiltonin pitkän takasuoran päässä. Russell nyt kolmas ja Hamilton neljäs.

Kierros 68/70: Norrikselle raportoidaan, että paljon on hiilikuitua radalla. Ettei vain tule rengasrikkoja vielä.

Kierros 67/70: Racing Bullsin Tsunoda tekee rajun ajovirheen ja meinaa aiheuttaa joukkokolarin. 

Kierros 66/70: Ei ole enää McLarenilla tuplapalkintokorokepaikkoja hallussa. Hamilton menee pitkän takasuoran päässä Piastrin edelle.

Kierros 65/70: Kärjessä Verstappen repinyt yli kolmen sekunnin kaulan Norrikseen. Mutta McLarenit tuplapalkintopallipaikoissa kiinni, kun Norris toisena ja Piastri yhä kolmantena.

Kierros 64/70: Osumaa tulee! Russell osuu Piastriin ja Russell joutuu vetämään viimeisen mutkan pitkäksi. Hamilton pääsee Russellin edelle.

Kierros 62/70: Mercedeksen Russell käy kovaa taistelua McLarenin Piastria vastaan. Piastri onnistuu kuitenkin pitämään Russellin takanaan.

Kierros 60/70: Alpinen Ocon on noussut kilpailun aikana peräti 11 sijaa. Ocon on pisteissä kiinni (9:s).

Kierros 60/70: Verstappen repäisi kierroksen aikana lähes kahden sekunnin eron Norrikseen.

Kierros 59/70: Verstappen repii heti uusintalähdössä ison eron McLarenin Norrikseen.

Kierros 58/70: Turva-auto tältä kierrokselta sisään. Eli loppuun saadaan kunnon sprinttikisa.

Kierros 58/70: Turva-auto jatkaa yhä radalla. Hetki menee, että Albonin Williams saadaan pois tieltä.

Kierros 57/70: Kärjessä Verstappenilla, Norriksella, Piastrilla ja Russellilla keskikovan seoksen pyörät. Hamiltonilla, Alonsolla ja Strollilla hardit eli kovan seoksen renkaat.

Sauberin suomalaiskuski Bottas on sijalla 13.

Kierros 56/70: Sainz, Albon ja Perez liittyivät keskeyttäneiden joukkoon. Molemmat Ferrarit (Leclerc & Sainz), molemmat Williamsit (Sargeant & Albon) sekä Perez pihalla.

Kierros 55/70: Mercedes-kuskit Russell ja Hamilton sisään turva-auton aikana. Russellille keskikovan seoksen renkaat, Hamiltonille kovan seoksen pyörät.

Sainzin ja Albonin tilanteessa Sainz lähti pyörähtämään, minkä jälkeen hän autonsa ajautui perä edellä päin Albonia. 

Kierros 54/70: Lisää draamaa! Sainz ja Albon osuneet yhteen. Turva-auto!

Kierros 53/70: Perez on osunut seinään ja takasiipi rikki. Oi voi. Meksikolaisen kammottava viikonloppu saa nyt kruununsa. Lauantaina tippuminen ensimmäisessä osiossa ja heti kisan alussa hässäkkää. Nyt keskeytys. Karmivaa.

Kierros 52/70: Russell kiroilee talliradiossa. "Keskity George, keskity", Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff toteaa talliradiossa.

Kierros 51/70: Russell hyvässä vauhdissa kovan seoksen renkailla. 1.18,1, kun Verstappen kärjessä 1.18,5.

Mutta sitten Russell tekee virheen! Norris nousee taas toiseksi.

Kierros 50/70: Mercedeksen Russell poimii Norriksen ja nousee toiseksi. 

Kierros 48/70: Verstappen ehtii Norriksen edelle, kun britti liukastelee märällä linjalla. 

Kierros 48/70: Nyt Norris sisään. Jännäksi menee. Onko Norris Verstappenin edellä pysähdyksen jälkeen?

Kierros 47/70: Norris jatkaa yhä radalla. Kova kierrosaika britille: 1.23,2.

Kierros 46/70: Verstappen ja Russell sisään, Norris jatkaa radalla. Verstappenille mediumit ja Russellille kovan seoksen pyörät. Russellin varikkopysähdys epäonnistuu osaltaan.

Kierros 45/70: Lisää porukkaa varikolle. Bottas ei nyt onnistunut pysähdysten yhteydessä. Suomalainen on sijalla 15.

Kierros 44/70: Kärkiviikosta Hamilton ensimmäisenä sisään. Mercedeksen brittikuskille samat renkaat kuin Bottakselle eli mediumit.

Kierros 43/70: Ferrarin Leclerc keskeyttää. Samalla Sauberin suomalaiskuski Bottas sisään. Bottakselle mediumit eli keskikovan seoksen renkaata alle. Bottas palaa radalle sijalle 16.

Kierros 42/70: McLarenin Norris tekee virheen avausmutkien yhteydessä. Norris ei menetä kuitenkaan sijoja.

Kierros 41/70: Alpinen Pierre Gasly on ensimmäinen rohkelikko. Gasly hakee kuivan kelin renkaat alleen.

Kierros 40/70: Rata kuivuu taas kovaa vauhtia. Ajolinja erottuu selkeästi. DRS eli avattava takasiipi taas käytössä.

Kierros 38/70: Kärjessä Verstappen repinyt kahden ja puolen sekunnin eron Russelliin. Norris, Piastri ja Hamilton tiukasti perässä.

Bottas yhä sijalla 12. Suomalainen on ajanut jo 38 kierrosta välikelin renkaillaan.

Kierros 36/70: Verstappen on ottanut edellisen kisan voittajan Leclercin kierroksella kiinni. Oi voi.

Kierros 35/70: Kärki tiiviissä nipussa. Viidentenä oleva Hamilton alle viiden sekunnin päässä kisaa johtavasta Verstappenista.

Kierros 33/70: Ferrarin Sainzin etusiiven päätylevy lentää irti. Sainz osui hieman edellä ajavaan Bottakseen neulansilmän yhteydessä.

Kierros 32/70: Williamsin Albonilta jäätävä tuplaohitus Racing Bullsin Ricciardosta ja Alpinen Oconista. Albon nousee sijalle yhdeksän.

Sauberin Bottas on sijalla 12. Lerclerc sisään, ei pysty jatkamaan kuivan kelin renkailla. Monacolaisen kisa aivan piloilla.

Kierros 30/70: Vettä tulee taas. Eli Leclerc on kuivan kelin renkailla pulassa. Ferrari yrittää viestittää, että sadetta tulee vain parin kierroksen ajan.

Kierros 30/70: Turva-auto sisään ja homma jatkuu.

Kierros 29/70: Kauan kestää nyt, että Sargeantin auto saadaan pois radalta. Ferrarin Leclerc tulee turva-auton takaa varikolle. Ferrari hakee monacolaiselle kuivan kelin renkaat, mutta auto ei meinaa lähteä liikkeelle.

Kierros 27/70: Sauberin Bottas on Racing Bullsin Tsunodan ja Alpinen Oconin lisäksi ainut, joka ei käynyt varikolla. Bottas on nyt sijalla 13.

Kierros 27/70: Nyt myös Norris varikolle. Britti tippuu myöhäisen varikkopysähdyksen myötä kaksi sijaa. Verstappen ja Russell ehtivät edelle.

Kierros 26/70: Norriksen takana kaikki muut varikolle. Russell meinaa poimia Verstappenin varikolla. 

Kierros 25/70: Williamsin Logan Sargeant tekee taas virheen. Turva-auto!

Kierros 24/70: Norris painelee aivan maisemaan kärjessä. Toinen McLaren-kuski Piastri ottanut Russellin kiinni. 

Kierros 23/70: Norris loistovauhdissa kärjessä. Ero kasvanut Verstappeniin jo viiden sekunnin tuntumaan.

Kierros 22/70: Norris nousee kisan kärkeen! Russell tekee virheen ja ajautuu viimeisessä mutkassa radan ulkopuolelle. Verstappen hyödyntää sauman ja nousee toiseksi.

Kierros 21/70: Norrikselta komea ohitus pitkällä takasuoralla. Noin! Brittikuskit nyt sijoilla yksi (Russell) ja kaksi (Norris).

Kierros 19/70: DRS eli avattava takasiipi käyttöön. Norris puolen sekunnin päässä Verstappenista. Vaikeaa on kuitenkin ohittaminen.

Kierros 17/70: Norris kipunut vain kolmen sekunnin päähän kärkikaksikosta. Sateella ero oli jo kymmenen sekuntia. Verstappen tekee virheen! No niin. Nyt on Norris aivan Red Bull -kuskin perässä.

Kierros 15/70: McLarenin Norris ottaa nyt roimalla kädellä kärkikaksikkoa kiinni. Norris tykittää kahta sekuntia nopeampia kierrosaikoja kuin Russell ja Verstappen.

Kierros 14/70: Russell arvelee, että kuivan kelin renkaille voitaisiin mennä noin 20 minuutin sisällä. Britille vastataan, että tuossa vaiheessa radan ylle pitäisi tulla sadekuuro.

Kierros 13/70: Nyt joutuu tulemaan Hülkenberg varikolle. Ei pysty enää jatkamaan sadekelin renkailla radalla. Racing Bullsin Daniel Ricciardolle viiden sekunnin aikarangaistus varaslähdöstä.

Kierros 11/70: Haasin Nico Hülkenbergin takana on melkoinen possujuna nyt. Hülkenberg on yhä radalla täyden sadekelin renkailla. Takana kuuden auton jono.

Kierros 11/70: Verstappen hiipinyt jo noin sekunnin päähän Russellista.

Kierros 10/70: Rata kuivuu kovaa vauhtia, kun aurinko paistaa. Saa nähdä, että kauanko kestää ennen kuin ensimmäiset rohkeat hakevat kuivan kelin renkaita käyttöönsä.

Kierros 9/70: Red Bullin Verstappen loistovauhdissa kakkospaikalla. Verstappen kaventanut eron Russelliin alle kahteen sekuntiin.

Kierros 7/70: Leclerc kyselee, että paljonko hän häviää suorilla moottoriongelman kanssa. "Puoli sekuntia", on vastaus, minkä Leclerc lopulta tallilta saa.

Magnussen varikolle. Haas ei ole valmiina ottamaan tanskalaista sisään. Magnussen tippuu kauas taakse.

Kierros 6/70: Nyt alkaa täyden sadekelin pyörien etu kadota. Williamsin Sargeant on hetken aikaa jumissa vallien yhteydessä. Jenkkikuski pystyy kuitenkin jatkamaan ajamista.

Kierros 5/70: Magnussen jahtaa jo kolmantena olevaa McLarenin Norrisia. Bottas joukon perällä sijalla 19. Ferrarin Charles Leclercillä moottorihuolia. Leclerc on sijalla 11.

Kierros 3/70: Toinen Haas-kuski Hülkenberg noussut kahdeksanneksi. Magnussen poimii jo McLarenin Piastrin ja on nyt neljäs. Molemmat Haas-kuljettajat nousseet kymmenen sijaa lähdön jälkeen.

Kierros 2/70: Haasin Magnussen tekee aivan uskomatonta nousua sadekelin renkailla. Tanskalainen on jo viidentenä! 

Lähtö: Paalulla oleva Russell saa hieman heikon lähdön, mutta britti pystyy pitämään kärkipaikan hallussaan. Haas-kuskit tekevät nousua täyden sadekelin renkailla. Magnussen nousee avauskierroksen aikana peräti viisi sijaa ylöspäin (on nyt 9:s). Hülkenberg tehnyt samanlaisen nousun (nyt 13:s). Bottas sijalla 19.

----------------------------------------------------------------------

Kello 21.00: Lämmittelykierros käynnissä.

Kello 20.58: Lähes kaikki kuskit lähtevät kisaan välikelin renkailla. Ainoa poikkeus nähdään Haas-kuskien kohdalla. Kevin Magnussenilla ja Nico Hülkenbergillä täyden sadakelin pyörät alla.

Kello 20.56: Alpinen Esteban Oconin auton ympärillä tehtiin vielä kovasti hommia aivan lähdön alla. Murheita siellä ilmoilla. Ocon lähtee viimeisestä (18.) ruudusta kisaan, kun molemmat Sauberit starttaavat varikkosuoralta.

Kello 20.53: Montrealissa sää on tällä hetkellä hyvin samankaltainen kuin Suomessa. Ilman lämpötila +16 ja radan +21. Rata on yhä märkä eli kisaan lähdetään hyvin todennäköisesti välikelin renkailla.

Kello 20.50: Red Bullin Max Verstappen johtaa tällä hetkellä kuljettajien MM-taistoa. Verstappenilla pisteitä on 169. Kuljettajien MM-taulukossa toisena on Ferrarin Charles Leclerc (138). Miamissa voittanut Lando Norris (McLaren) on napannut 113 pistettä.

Tallien puolella Red Bull on kärjessä (276). Ferrari on hiipinyt lähelle (252). McLaren on puolestaan kolmantena (184). 

Kello 20.45: Tämän illan kisassa ajetaan 70 kierrosta (kokonaismitta 305,270 kilometriä).

Red Bullin Max Verstappen voitti Montrealissa sekä viime että toissa vuonna. Sitä ennen Mercedeksen Lewis Hamilton oli pitkään valta-asemassa. Hamilton voitti Kanadan GP:n sekä vuonna 2015, -16, -17 että -19.

Suomalaisista Kimi Räikkönen oli ykkönen vuonna 2005 ja Mika Häkkinen voitti voiton Montrealissa vuonna 1999.

Kello 20.40: Valtteri Bottaksen kohdalla esillä on ollut myös Williams-kytkös. Tämä kuvio uhkaa kaatua, sillä Ferrarilta vapautuvaa Carlos Sainzia viedään kovasti brittitallin suuntaan.

– Ykköskohde on Carlos, Williamsin tallipäällikkö James Vowles totesi Montrealissa.

Kello 20.35: F1-kuljettajamarkkinoilla nähtiin myös käänteitä, kun Visa CashApp Racing Bullsilla ajava Yuki Tsunoda teki jatkosopimuksen tallin kanssa.

Kello 20.30: Bottas on ollut tänä viikonloppuna tapetilla Montrealissa, kiitos F1:n vuoden 1997 maailmanmestarin Jacques Villeneuven, joka löi pöytään melkoisen huhun. Villeneuve nimittäin vei Bottasta takaisin Mercedekselle.

Kello 20.27: "Näyttää, että sadetta tulee, minkä takia teimme muutoksia", Sauberin Valtteri Bottas sanoi Viaplayllä.

Bottas viittasi siihen, miten Sauber muutti sekä suomalaisen että tämän tallikaverin Guanyu Zhou'n autojen takasiipien asetuksia.

Kello 20.25: Ferrarin Charles Leclerc voitti F1-kauden edellisen kisan Monacossa. Tästä pari viikkoa eteenpäin ja Leclerc jäi nöyryyttävästi jo aika-ajon toiseen osioon. Se ei paljoa monacolaista ilahduttanut.

Kello 20.21: Autot radalle ottamaan tuntumaa. Osalla kuskeista välikelin renkaat käytössä. Osa taas turvautuu jo nyt täyden sadekelin pyöriin.

Kello 20.20: Paluu vielä lauantain aika-ajojen tapahtumiin. George Russell ja Max Verstappen tykittivät saman ajan, Ferrari koki pettymyksen ja Red Bullin Sergio Perez jäi rannalle jo heti alkuhetkillä.

Kello 20.17: Montrealissa sataa parhaillaan. Kisan keskivaiheille on ennustettu jopa kaatosadetta. Eli keli luo oman elementtinsä tähän kisaan.

Kello 20.15: F1:n lähtöjärjestys meni uusiksi kisan alla, kun molemmat Sauber-kuljettajat siirtyivät varikkosuoran puolelle. Paalulla siis Mercedeksen George Russell, vierellään Red Bullin Max Verstappen.

Kello 20.10: Tervetuloa F1:n Kanadan GP:n liveseurannan pariin. Illan osakilpailu alkaa Suomen aikaan kello 21. Ennen tätä perkauksessa niin lähtökohdat kisaan kuin tuoreet F1-maailman käänteet.

Lue myös:

    Uusimmat