Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton aseettomia Max Verstappenia vastaan – näin eteni F1-kauden päätöskisa Abu Dhabissa

Red Bullin Max Verstappen huipensi F1-kauden 2020 voittoon Abu Dhabin GP:ssä. Valtteri Bottas oli Mercedeksellä toinen. MTV Urheilu seurasi GP:n tapahtumia hetki hetkeltä.

Seuranta, Abu Dhabin GP:

Lopputulokset:
1) Verstappen
2) Bottas +15,976
3) Hamilton +18,414
4) Albon +19,987
5) Norris +1.00,729
6) Sainz +1.05,662
7) Ricciardo +1.13,748
8) Gasly +1.29,718
9) Ocon +1.41,069
10) Stroll +1.42,738
...
12) Räikkönen +1 kierros

MAALI: Max Verstappen ajaa kauden toisen voittonsa. Valtteri Bottas on toinen, Lewis Hamilton kolmas. Alexander Albon tulee aivan Hamiltonin kannoilla neljänneksi. McLaren nousee valmistajien MM-sarjan kolmoseksi, kun Lando Norris on viides ja Carlos Sainz kuudes. Pisteille ylsivät myös seitsemäntenä ollut Renault'n Daniel Ricciardo, AlphaTaurin Pierre Gasly, viimeisellä kierroksella yhdeksänneksi noussut Renault-kuski Esteban Ocon ennen Racing Pointin Lance Strollia.

Kierros 54/55: Albon on jo 1,9 sekunnin päässä Hamiltonista. Hän kysyy tiimiltä, missä kohdissa Hamilton on hidas. Vastaus: "Hän on hidas joka paikassa".

Kierros 53/55: Verstappen on matkalla selvään voittoon. Mercedes-kuskit alkavat tyytyä tähän lopputulokseen. Räikkönen on edelleen Leclercin edellä! Ero on nyt jo 4,3 sekuntia.

Kierros 47/55: Nyt Leclerc saa mustavalkoista lippua eli varoituksen ratarajojen ylittämisestä viimeisessä mutkassa.

Kierros 46/55: Räikkönen pitää edelleen Leclercin takanaan. MM-pisteitä ei silti tästäkään suorituksesta ole tulossa.

Kierros 44/55: Verstappen kasvattaa jälleen eroa. Mercedeksen vauhti on selvästi hidastumassa, varsinkin Bottaksen.

Kierros 43/55: Albon ajaa hyvää kisaa neljäntenä. Hän pitää tällä hetkellä Hamiltonin nöyränä eikä anna tälle mahdollisuutta tulla varikolle hakemaan tuoreita kumeja ja haastamaan näin Verstappenia vaihtoehtoisella taktiikalla.

Kierros 41/55: Räikkönen puolustaa Leclercia vastaan erittäin tiukasti. Ferrari-kuski joutuu perääntymään, ettei kaksikko osu yhteen.

Kierros 40/55: Ricciardo tulee viimein varikolle viidenneltä sijalta. Aussille laitetaan keskikovat renkaat ja hän palaa radalle McLarenien taakse seitsemänneksi.

Kierros 39/55: Räikkönen jatkaa sijalla 12, mutta Alfa Romeo ilmoittaa 14. sijalla olevan George Russellin olevan nyt ensisijainen puolustettava. Leclerc on nyt suomalaisen perässä ja tulee pian ohi.

Kierros 38/55: Aina kun Bottas ajaa nopeamman kierroksen, Verstappen pystyy vastaamaan siihen ja pitää näin eron hyvänä suomalaiseen. Lewis Hamilton raportoi saaneensa flatspotin renkaaseensa. Ilmeisesti renkaiden suorituskyky alkaa jo heiketä.

Kierros 33/55: Verstappen johtaa Bottasta jo 8,2 sekunnilla. Hamilton on kolme sekuntia Bottaksen takana. Nyt odotetaan, että yrittävätkö kaikki viedä kisan yhdellä pysähdyksellä maaliin vai onko jonkun pakko turvautua vielä varikkokäyntiin.

Kierros 30/55: Gasly painaa ohi Strollista yhdeksänneksi. Tällä hetkellä McLaren on kiinni MM-sarjan kolmospaikassa. Ennen kisaan Racing Point johti taistelua vielä kymmenellä pisteellä, mutta nyt Norris ja Sainz ovat tuomassa McLarenille 14 pistettä ja Strollin saldona on vain yksi. Hänen on pakko yltää kisassa kahdeksanneksi, jos McLarenit eivät nouse tästä ylemmäs.

Kierros 29/55: Kisan puoliväli on ylitetty: Verstappen on edelleen kärjessä ja pitää nyt 7,1 sekunnin eroa Bottakseen. Hamilton roikkuu 2,2 sekunnin päässä suomalaisesta.

Kierros 26/55: Stroll ajautuu ulos radalta. Onnistuu kuitenkin pitää yhdeksännen sijansa Gaslyn edellä.

Kierros 25/55: Bottas ajaa edelleen Verstappenin kanssa samoja kierrosaikoja. Ero 4,7 sekuntia. Hamilton kyseli hetki sitten, että onko muilla autoilla ollut mitään ongelmia. Varikkomuuri vastasi, ettei ainakaan sellaisesta ole kuulunut.

Kierros 23/55: Seitsemäntenä olevalla Sainzilla on muuten kontollaan tuomariston tutkinta varikolla tapahtuneesta kiilaamisesta. Se tutkitaan vasta kisan jälkeen. Leclerc tulee lopulta varikolle, mutta tuliko liian myöhään? Monacolainen aloittaa kovilla renkailla nousun joukon hänniltä.

Kierros 21/55: Bottaksen ero kärjessä ajavaan Verstappeniin on alkanut kasvaa. Nyt se on 4,2 sekuntia. Hamilton on tasan kaksi sekuntia Bottaksen takana.

Kierros 20/55: Stroll pääsee lopulta Leclercin edelle, samoin tulee Gasly. Seuraavaksi nämä ovat Vettelin kimpussa.

Kierros 17/55: Kärjen tilanne: Verstappen, Bottas +2,6, Hamilton +4,8, Albon +8,1, Ricciardo +12,6 (ei ole käynyt varikolla). Räikkönen on 14:s. Hän on 2,3 sekuntia edellä olevaa Kvjatia perässä.

Kierros 16/55: Leclerc on nyt Strollin ahdistelujen kohteena. Stroll nousee jo ohi, mutta Leclerc tekee vastaiskun ja palaa yhdeksänneksi. Kanadalainen pitää Racing Pointin viimeisiä toiveita MM-sarjan kolmossijasta elossa. McLareneista Norris on kuudes ja Sainz kahdeksas.

Kierros 14/55: Turva-auto poistuu radalta. Ei muutoksia marssijärjestyksessä. Verstappen pitää kärkipaikkansa ennen Bottasta ja Hamiltonia. McLarenilla viimeistä kisaansa ajava Sainz ohittaa ensi kauden tallikaverinsa Leclercin ja nousee Ferrarien väliin kahdeksanneksi.

Kierros 13/55: Vielä toinen kierros mennään turva-auton perässä. Nyt siis kärkiseitsikolla on kovat renkaat, joista viidentenä olevalla Ricciardolla ja seitsemänneksi nousseella Vettelillä ne ovat vanhat. Kumpikaan ei käynyt turva-auton aikana varikolla.

Kierros 12/44: Hamilton kyseenalaistaa koviin renkaisiin siirtymisen jo näin aikaisin. Tästä on vielä pitkä matka maaliin yhdellä pysähdyksellä.

Kierros 11/44: Kärki tulee varikolle. Verstappen, Bottas, Hamilton, Albon ja Norris hakevat kaikki kovat renkaat. Ricciardo jatkaa kovilla renkailla radalla ja nousee väliin viidenneksi. Virtuaalisesta turva-autosta siirrytään fyysiseen turva-autoon, koska Perezin auto on edelleen pahassa paikassa. Räikkönen hakee uudet mediumrenkaat ja on nyt 16:s.

Kierros 10/55: Virtuaalinen turva-auto! Perezin auto hyytyy radalle. Onpa surkea päätös hänen ajalleen Racing Pointilla. Samalla tiimi on nyt kovilla MM-sarjan kolmossijasta taistellessa.

Kierros 9/55: Ja saman tien Perez ohittaa Räikkösen. Stroll puolestaan ohittaa Kvjatin sijalle 7.

Kierros 8/55: Viimeisestä rivistä lähtenyt Perez on nyt Räikkösen peräpeilissä sijalla 15. Meksikolaisella on kovat renkaat, Räikkösellä keskikovat.

Kierros 7/55: Persianlahden hämärtyvässä loppuiltapäivässä ilman lämpötila on 23 ja radan lämpötila 28 astetta.

Kierros 6/55: Norris haastaa tiukasti Albonia nelossijasta, jonka hän hetkeä aiemmin menetti. Paikastaan Red Bullilla taisteleva Albon puolustaa hyvin.

Kierros 4/55: Verstappen pitää 2,6 sekunnin johtoa Bottakseen. Tismalleen sama ero pysyy Mersu-kuskien välillä. Kaikki ovat siis liikkeellä keskikovilla renkailla. Kolmikon takana McLarenin Norris ja Red Bullin Albon ovat pehmeillä.

Kierros 3/55: Viimeisestä ruudusta startannut Magnussen nousi hienosti kolme sijaa startissa, mutta nyt Perez porhaltaa paremmalla vauhdilla ohi.

Kierros 2/55: Verstappen saa kärjessä hyvän alun. Kisan nopein kierros ja kahden sekunnin marginaali Bottakseen on valmis. Suomalainen pysyttelee mieluusti hiukan kauempana hollantilaisen takasiivestä. Sama ero on Bottaksen ja Hamiltonin välillä.

Kierros 1/55: Kahdeksan ensimmäistä kuskia piti sijoituksensa myös avauskierroksella. Ocon ohitti Gaslyn yhdeksänelle sijalle. Vettel puolestaan pääsi tallikaverinsa Leclercin edelle 12:nneksi. Räikkönen ohitti Giovinazzin 14:nneksi.

Tässä video kisan lähdöstä:

Lähtö: Erittäin siisti lähtö. Bottas ei pysty haastamaan Verstappenia kiihdytyksessä, mutta pitää Hamiltonin nätisti takanaan. Myös letkassa taaempana päästiin hyvin liikkeelle.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Klo 15.10: Järjestäytyminen lähtöruudukkoon on käynnissä. Ricciardo, Vettel, Perez ja Magnussen ovat varanneet lähtöön kovat renkaat. Muilla kärkikympin takana on mediumit, näin siis myös Räikkösellä.

Klo 15.04: Lähtösuora alkaa vähitellen tyhjentyä. Pian autot suuntaavat lämmittelykierrokselle.

Klo 14.43: Ferrarin työntekijät antavat Sebastian Vettelille komean kunniakujan, kun saksalainen kurvaa viimeiseen punaisteen kisaansa varikolta.

Klo 14.41: Kärkikymmeniköstä siis kolmen kärjen Verstappen–Bottas–Hamilton lisäksi mediumrenkailla kisaan lähtee kuutosruudusta Carlos Sainz.

Klo 14.00: Rengasvalmistaja Pirelli ennakoi seuraavia taktiikoita nopeimmiksi päivän kisassa:

Klo 14.00: Tervetuloa seuraamaan Abu Dhabin GP:n tapahtumia hetki hetkeltä. Tv-lähetys on juuri käynnistynyt MTV3-kanavalla ja C More Maxilla. Kisan startti koittaa kello 15.10 Suomen aikaa.

Kisaan lähdetään seuraavalla lähtöjärjestyksellä:

Abu Dhabin GP:n lähtöjärjestys:

1. Max Verstappen, Red Bull (medium-rengas)

2. Valtteri Bottas, Mercedes (m)

3. Lewis Hamilton, Mercedes (m)

4. Lando Norris, McLaren (soft-rengas)

5. Alexander Albon, Red Bull (s)

6. Carlos Sainz, McLaren (m)

7. Daniil Kvjat, AlphaTauri (s)

8. Lance Stroll, Racing Point (s)

9. Pierre Gasly, AlphaTauri (s)

10. Esteban Ocon, Renault

11. Daniel Ricciardo, Renault

12. Charles Leclerc, Ferrari (m)

13. Sebastian Vettel, Ferrari

14. Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo

15. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo

16. George Russell, Williams

17. Pietro Fittipaldi, Haas

18. Nicholas Latifi, Williams

19. Sergio Pérez, Racing Point

20. Kevin Magnussen, Haas

Lue myös:

    Uusimmat