Lewis Hamilton teki F1-historiaa! Silverstonessa jäätävä loppuhuipennus – näin Britannian GP eteni

Lewis Hamilton ajoi Silverstonessa historialliseen voittoon kotiyleisönsä edessä, kun hänestä tuli F1:n ensimmäinen 9-kertainen osakilpailuvoittaja samalla radalla. Hamilton katkaisi samaan aikaan pitkän, 946 päivää kestäneen voitottoman putkensa, mikä sai Mercedeksen brittitähden kyynelehtimään maaliviivalla.

F1-kauden 12. osakilpailussa nähtiin huima mestaruustaistelu, jossa aika-ajoissa paalulle ajanut Mercedes-tähti George Russell joutui keskeyttämään dramaattisesti kisan 34. kierroksella.

McLarenin brittikuljettaja Lando Norris näytti pitkään myös todennäköiseltä voittajalta, mutta Max Verstappen kiilasi lopussa kovilla renkailla toiseksi Hamiltonin viilettäessä voittoon.

Valtteri Bottas avasi kilpailun 16. sijalta, mutta putosi lähdön jälkeen pikkuhiljaa pohjalle. Sadekuurojen vaikeuttaessa monien kuljettajien tekemistä, nousi Sauberin suomalaiskuski kuitenkin 15. sijalle.

MTV Urheilu seurasi kilpailua hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Britannian F1-kisan seuranta:

Loppusijoitukset:
1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Max Verstappen, Red Bull
3. Lando Norris, McLaren
4. Oscar Piastri, McLaren
5. Carlos Sainz, Ferrari
6. Nico Hülkenberg, Haas
7. Lance Stroll, Aston Martin
8. Fernando Alonso, Aston Martin
9. Alexander Albon, Williams
10. Yuki Tsunoda, RB
11. Logan Sargeant, Williams
12. Kevin Magnussen, Haas
13. Daniel Ricciardo, RB
14. Charles Leclerc, Ferrari
15. Valtteri Bottas, Kick Sauber
16. Esteban Ocon, Alpine
17. Sergio Perez, Red Bull
18. Guanyu Zhou, Kick Sauber
DNF: George Russell, Mercedes
DNF: Pierre Gasly, Alpine

MAALI! Hamilton tekee F1-historiaa! Lewis Hamilton on voittanut yhdeksännen osakilpailunsa Silverstonessa – saavutus, mihin kukaan kuljettaja ei ole kyennyt yksittäisellä radalla. Samalla päättyy Hamiltonin 2,5 kautta kestänyt voitoton putki. Hänen edellinen voittonsa tuli Saudi-Arabiassa joulukuussa 2021.

Verstappen kiri ahneesti lähelle, mutta ei tarpeeksi nopeasti ohittaakseen kotiyleisöä huudattavaa brittitähteä. Norris tulee kolmanneksi, kun Piastri ja Sainz täyttävät kärkiviisikon. Bottas sijoittui lopulta 15. sijalle.

 

Kierros 52/52: Ruutulippu liehuu! Verstappen ajaa nopeimman kierroksen ja ero Hamiltoniin pienenee 2,4 sekuntiin!

Kierros 50/52: Kaksi kierrosta jäljellä! Verstappen on kolmen sekunnin päässä Hamiltonista. Pitääkö brittikuljettajan kantti?

Kierros 49/52: Verstappen ohittaa Norrisin ja tykittää toiseksi! Kovat renkaat kannattivat!

Kierros 48/52: Hamilton on ajanut Norrisin kiinni! Ero on enää 0,4 sekuntia!

Kierros 47/52: Jos Hamilton pitää johtonsa ja voittaa kilpailun, tulee hänestä F1-historian ensimmäinen kuljettaja, joka on voittanut osakilpailun samalla radalla peräti yhdeksän kertaa. Hamiltonilla on vyöllään kahdeksan voittoa Silverstonessa.

Kierros 45/52: Verstappen saa tiedon, että edessä olevien Norrisin ja Hamiltonin autojen vasemmissa etuosissa näkyy vahinkoa. Hänen vauhtinsa on päätä huimaava...

1. Hamilton
2. Norris (+2.1s kärkeen)
3. Verstappen (+4s kärkeen)

Kierros 43/52: Verstappen kirii kärkeä kovilla renkailla ja ajaa nopeimman kierroksen. Alle kymmenen kierrosta jäljellä...

Kierros 41/52: Neljänneksi jääneellä Piastrilla on allaan medium-seoksen renkaat, joka tuo hänelle nopeimman kierroksen ainakin hetkellisesti nimiinsä. McLaren-kuskilla on kymmenen sekunnin ero Verstappeniin.

Kierros 40/52: Hamilton jysäyttää kisan kärkeen! Norris on toisena käytyään myös varikolla. Kummallakin on allaan pehmeä renkaat, kun taas kolmantena olevalla Verstappenilla kovat.

Kierros 38/52: Lewis Hamilton ja Max Verstappen ajavat sisään ja vaihtavat. Lando Norris ja Carlos Sainz jatkavat vielä välikelin pyörillä. Nyt nähdään, kenen taktiikka toimii ja kenen pettää.

Kierros 34/52: George Russell on ulkona! Jättimäinen pettymys brittikuljettajalle, jonka autossa ilmenee tekninen vika, mikä pakottaa hänet kotiyleisön edessä varikolle. Russell lähti kilpailuun paalupaikalta loistavan aika-ajon jälkeen, mutta joutuu nyt keskeyttämään.

Kierros 33/52: Radalla on vielä paikoin vettä, mutta osa radasta on kuivunut. Milloin ensimmäiset kuljettajat uskaltavat vaihtaa kuivan kelin renkaisiin? Päätökset voivat ratkaista, kuka lopulta ajaa kilpailun voittoon.

Kierros 31/52: Jokainen kuljettaja ajaa nyt välikelin renkailla. Sateen odotetaan jatkuvan vielä reilut 10 minuuttia, eli ainakin kuuden kierroksen verran. Tässä on kärkikymmenikkö tällä hetkellä:

1. Norris
2.Hamilton
3. Verstappen
4. Russell
5. Sainz
6. Piastri
7. Hülkenberg
8. Stroll
9. Alonso
10. Tsunoda

Kierros 30/52: Oscar Piastri on jäänyt pahasti jälkeen. 17. sijalla olevalla Sergio Perezillä meni sen sijaan kuusi sekuntia saada renkaansa vaihdettua pienen ongelman vuoksi.

Kierros 29/52: Lando Norris ottaa kärkisijan takaisin itselleen. Max Verstappen on noussut nyt kolmanneksi ja Carlos Sainz viidenneksi. Samaan aikaan kerrotaan, että sateen odotetaan jatkuvan 40. kierrokselle saakka!

Kierros 28/52: Nyt käy kuhina varikolla. Norris ja Hamilton ajavat ensimmäisinä vaihtamaan renkaansa. Piastri pomppaa kärkeen, mutta kuinka pitkäksi aikaan? Verstappen on sen sijaan noussut hyvin ajoitetun vaihdon jälkeen neljänneksi.

Kierros 27/52: Piastri on ajanut aivan Norrisin perään kärjessä ja eroa on enää vajaa sekunti. Sade alkaa sen sijaan lähestyä, eikä virheille ole varaa...

Kierros 25/52: Nyt vaaditaan fiksuja ratkaisuja varikkopysähdysten kanssa. Sade jatkuu pian ja sen on määrä jatkua puolisen tuntia.

Kierros 24/52: DRS-siivet ovat jälleen käytössä, kun kisa todetaan kuivuneeksi ensimmäisen saderintaman jälkeen. Sateen odotetaan kuitenkin jatkuvan taas muutaman minuutin kuluttua...

Kierros 22/52: Bottas on samaan aikaan tehnyt nousua. Alussa pohjalle valahtanut suomalaiskuljettaja on tykittänyt 15. sijalle kuljettajien vaihtaessa renkaita taktikoidakseen sateen kanssa.

 

Kierros 20/52: Norris täräyttää kärkeen ja Piastri nousee toiseksi! McLarenilta herkullinen liike ja tuplajohto haltuun. Mercedes-kaksikko kamppailee sateen kastelemalla radalla nyt toden teolla!

Kierros 18/52: Hamilton nousee kärkeen! Russell jää jälkeen ja ajaa seuraavan mutkan pitkäksi, kun ripotteleva sade vaikeuttaa kuljettajien olosuhteita. Norris ottaa tilaisuudesta hyödyn irti ja nousee Russellin ohitse toiseksi!

Kierros 17/52: Piastri ohittaa Verstappenin! McLarenin kuljettajat jättävät kumpikin hollantilaistähden taakseen komeilla ohituksilla. Hamilton on sen sijaan aivan Russellin kintereillä.

Kierros 15/52: Norris nousee takaisin kolmanneksi! Brittiliput liehuvat, kun Norris avaa takasiipensä ja ottaa tyylipuhtaan ohituksen Verstappenista. Nopein kierros samalla McLaren-kuljettajan nimiin.

Kierros 14/52: Leclerc nousee taas sijan, kun hän ohittaa Strollin ja ottaa seitsemännen sijan haltuunsa.

Kierros 13/52: Bottas ponnistaa pohjilta ja nousee tallikaverinsa Zhoun ylitse 18. sijalle. Zhou ajaa varikolle vaihtamaan pehmeät renkaansa medium-pyöriin sateen lähestyessä.

Kierros 12/52: Verstappen saa radioonsa tiedon, että ensimmäinen sadejakso kestää viitisen minuuttia, jonka jälkeen koittaa kymmenen minuutin kuiva ikkuna ennen kovempaa saderintamaa.

Kierros 9/52: Mercedes on loistavassa iskussa. Russell johtaa 1,6 sekunnilla, kun taas Hamilton on 2 sekuntia Verstappenin edellä. Katsotaan miten sääolosuhteet vaikuttavat brittikaksikon ajamiseen.

Kierros 9/52: TV-grafiikan mukaan sadetta odotetaan kymmenen minuutin kuluttua.

Kierros 6/52: Verstappen saa tiimiradioonsa tiedon, että sadetta odotetaan kuudennentoista kierroksen kohdalla. Toistaiseksi keli on ollut suotuisan kuiva.

Kierros 4/52: Russell johtaa Hamiltonia 1,3 sekunnilla. Verstappen on 1,4 sekuntia Hamiltonia jäljessä, kun taas Norris on sekunnin sisällä Red Bull -tähdestä.

Kierros 4/52: Pierre Gaslyn kisa on kisattu vaihdelaatikko-ongelman takia, vahvistaa Alpine. Samaan aikaan Bottas putoaa kisassa viimeiseksi 19. sijalle.

Kierros 3/52: Haasin Nico Hülkernberg aloitti kisan kuudennelta sijalta, mutta putosi avauskierrosten aikana kuudenneksi.

Lähtö! Goerge Russell starttaa loistavasti ja pitää paalupaikkansa ensimmäisten mutkien läpi. Max Verstappen nousee sen sijaan heti Lando Norrisin ohitse. Charles Leclerc otti ison nousun 11. sijalta kahdeksanneksi, kun taas Valtteri Bottas valahti kaksi sijaa alaspäin 18. sijalle.

Kello 17.03: Pierre Gasly ajaa lämmittelyn jälkeen varikolle.

Kello 17.02: Sadevaroitus! Helikopterikuvassa on juuri näkynyt merkittävää sadetta, joka lähestyy rataa. Suurin kysymys on milloin? Jos tuuli muuttaa suuntaansa, se voi puhaltaa sadepilvet myös radan ohi. 

Kello 17.00: Lämmittelykierros käynnissä! Varikolta aloittava Perez lähtee kisaan kovilla renkailla, Ocon ja Zhou pehmeillä. Loput ovat päättäneet startata medium-seoksen pyörillä.

Kello 16.59: Britannian GP lähestyy alkuaan! Kuka voittaa? Päättääkö Hamilton pitkän voitottoman putkensa? Jatkaako brittiläinen kärkikolmikko paalupaikoille saakka? Törmäävätkö Norris ja Verstappen jälleen toisiinsa?

Kello 16.54: Neljänneltä sijalta aloittavalla Max Verstappenilla on kokonaispisteissä 81 pisteen kaula Lando Norrisiin, joka starttaa tänään kolmantena.

Kello 16.47: Kansallislaulu on kajahtanut ja kisa lähestyy alkuaan.

 

Kello 16.43: Max Verstappenin autoon on tehty merkittävä korjaus: Hollantilaiskuljettajan auton pohjalevy on vaihdettu kokonaan uuteen.

– Siitä tulee kova taistelu, Mercedes ja McLaren ovat olleet todella kovilla. Olemme mukana, ja kisasta pitäisi tulla hauska, Verstappen kommentoi ennen kisaa.

Kello 16.39: Williams on tuunannut autonsa Britannian GP:tä varten komealla yksityiskohdalla. Autoa värittää Iso-Britannian lippu, jota puolestaan koristavat 1 005 tallin työntekijän nimet.

 

Kello 16.32: Mercedeksen Lewis Hamilton lähtee kisaan toiselta sijalta ja kommentoi lähestyvän lähdön historiallista brittiasetelmaa.

– Olen niin ylpeä siitä, että olen Georgen ja kaikkiaan kolmen britin kanssa kolmen parhaan joukossa. Kisasta tulee vaikea. Lando (Norris) ja Max (Verstappen) ovat erittäin nopeita. Emme tiedä, millainen heidän kisavauhtinsa on, mutta työskentelemme tiiminä yrittäessämme pysyä heidän edellään, Hamilton sanoi.

Kello 16.27: Sää on parhaillaan puolipilvinen. Silverstonesta odotetaan kuivaa kisaa, vaikka lähdön aikoihin luvassa onkin pienimuotoista sadetta.

Kello 16.22: Suomen jalkapallomaajoukkueen tähtipelaaja Glen Kamara poseerasi ennen lämmittelyitä Max Verstappeninkanssa. Kamaran edustama Leeds United solmi hiljattain uuden sponsorisopimuksen Red Bullin kanssa.

Kello 16.17: Sunnuntain lähtöjärjestys on historiallinen. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1968 Etelä-Afrikan osakilpailun, kun kärkikolmikko muodostuu kolmesta brittikuljettajasta. Silverstonessa ei myöskään olla koskaan aiemmin nähty brittiläistä kärkikolmikkoa.

Kello 16.16: Lähtöjärjestys:

1. George Russell
2. Lewis Hamilton
3. Lando Norris
4. Max Verstappen
5. Oscar Piastri
6. Nico Hülkenberg
7. Carlos Sainz
8. Lance Stroll
9. Alex Albon
10. Fernando Alonso
11. Charles Leclerc
12. Logan Sargeant
13. Yuki Tsunoda
14. Zhou Guanyu
15. Daniel Ricciardo
16. Valtteri Bottas
17. Kevin Magnussen
18. Esteban Ocon
19. Pierre Gasly
Varikkolähtö: Sergio Perez

Kello 16.15: Tervetuloa F1:n Britannian GP:n liveseurannan pariin. Kisa käynnistyy Suomen aikaan kello 17. Sitä ennen perkauksessa lähtökohdat iltapäivän osakilpailuun.

Lue myös:

    Uusimmat