MTV-selvitys rikostaustaotteista: Vapaaehtoistyöhön mielivän tie voi katketa menneiden syntien takia – rikosrekisteriä pengotaan yhä useammin

Vain pienessä osassa rikostaustaotteita käy ilmi rikoksia. Yleisimmin paljastuu huumausainerikos, sillä niitä on ilmenneistä rikoksista yli puolet. 

Rikostaustaote on ote henkilön rikosrekisteristä, joka hankitaan alaikäisten kanssa työskentelyä varten.

Rikostaustaotteesta käyvät ilmi ehdolliset ja ehdottomat vankeustuomiot, jotka henkilö on saanut seksuaalirikoksista, väkivaltarikoksista, vapauteen kohdistuvista rikoksista sekä huumausainerikoksista. Lisäksi siinä käyvät ilmi sakot, jotka henkilö on saanut lapseen kohdistuvista rikoksista tai seksuaalirikoksista sekä tuomiot vastaavista rikoksista toisissa Euroopan unionin jäsenvaltiossa.

Toiseksi suurin ryhmä on väkivaltarikokset, joiden osuus vaihtelee yhden kolmanneksen ja neljänneksen välillä. Samalla henkilöllä voi olla rikostaustaotteellaan usean tyyppisiä rikoksia.

Viimeisen kymmenen vuoden sisällä rikoksia on käynyt ilmi noin 0,11–0,19 prosentissa selvityksistä, luvun ollen keskimäärin 0,16 prosenttia. Suomessa tilattiin viime vuonna 85 447 rikostaustaotetta.

Viime vuonna rikostaustaotteista on käynyt ilmi törkeitäkin rikostaustoja. Eri tasoisia lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä kävi ilmi viisi. Murhasta tai taposta tuomittuja oli rikostaustaotteissa neljä, minkä lisäksi osan tililtä löytyi henkirikosten yrityksiä tai avunantoja tekoon.

Raiskauksia kävi ilmi kolme, joista kahdella oli myös tilillään lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö.

Teot voivat olla hyvinkin pitkän ajan takaa, sillä yli viiden vuoden tuomion saaneiden rikosrekisteri ei poistu ennen kun he täyttävät 90 vuotta.

Opiskelijat hakevat taustaotteita

Vuodesta 2012 lähtien rikostaustaote on ollut mahdollista saada opiskeluun kuuluvaa harjoittelua varten. Tällaiset rikostaustaotteet ovat lisääntyneet.

Esimerkiksi vuodesta 2015 vuoteen 2016 oppilaitosharjoittelua varten tilattujen rikostaustaotteiden määrä kasvoi yli 10 000 kappaleella.

Laki ei velvoita oppilaitoksia tarkastamaan opiskelijoidensa rikostaustaa. Oikeusrekisterikeskuksen rekisteriasiantuntija Joel Rouvinen epäilee, että oppilaitokset ovat voineet lisätä rikostaustaotteiden tilausta kun käytäntö on levinnyt oppilaitoksesta toiseen.

– Oppilaitokset eivät halua tilanteita, joissa opiskelijoista paljastuu jotain ikävää, hän muotoilee.

Opiskelijoilla rekisteriotteissa selviää suhteessa enemmän rikoksia kuin muissa rikostaustaotteissa: vuosina 2012–2016 osuus on vaihdellut 0,18–0,42 prosentin välillä.


Vapaaehtoistyöhön yhä enemmän taustaotteita

Myös yhä useampi järjestö hankkii nuorten kanssa toimivista vapaaehtoisistaan rikostaustaotteet. Määrät ovat vielä pieniä, mutta Rouvisen mukaan nousussa. Laki mahdollisti vuonna 2014 rikostaustaotteen hakemisen vapaaehtoiselle.

– Lakia säädettäessä arvio oli, että niitä haettasiin kymmeniä tuhansia, mutta tässä vaiheessa luku jäänyt vielä aika pieneiksi. Mutta kyllä nousussa on, hän toteaa.

Eniten rikostaustaotteita hankitaan hänen mukaansa sosiaalijärjestöjen vapaaehtoistoimintaan. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset sekä kuntien tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta hankkivat paljon selvityksiä.

Vapaaehtoispuolella ei rikosrekisteriote ole tuonut juurikaan lisätietoa työntekijästä, sillä vain yhdessä rikostaustaotteessa selvisi henkilön syyllistyneen väkivaltarikokseen.

"Jotain tehtäviä on rajattu ulkopuolelle"

Järjestöpäällikkö Arja-Liisa Mauno Mannerheimin Lastensuojeluliitosta kertoo, että vuoden 2014 jälkeen koko järjestön toiminnassa vapaaehtoisten rikostaustaotteita on hankittu reilut 1900.

Mauno kertoo, että MLL:n osuus kaikista vuoden 2014 jälkeen hankituista vapaaehtoisia koskevista rikostaustaotteista on noin viidesosa.

MLL:ssä ei ole laadittu pakottavaa ohjeistusta asiassa, mutta keskusjärjestö on tehnyt kentälle suositukset siitä, minkälaisissa tehtävissä työskentelevien vapaaehtoisten tausta olisi syytä tarkistaa.

Järjestöpäällikön mukaan MLL:n toiminnassa rikostaustaote suositellaan hankkimaan etenkin ihmisistä, jotka ovat suoraan tekemisissä ja vuorovaikutuksessa lasten ja nuorten kanssa.

– Esimerkiksi kaveritoiminta, lastenhoitajat, ryhmänohaajat ja nuorten puhelimen sekä netin päivystäjät.

Mauno ei osaa arvioida, kuinka usein rikostaustaotteesta paljastuu MLL:n vapaaehtoistoiminnan kannalta haitallisia asioita.

Hänen mukaansa menneisyydessä tehty virhe ei automaattisesti sulje ovia kaikelta osallistumiselta. Mauno kertoo saaneensa muutamia kertoja yhteydenottoja ihmisiltä, jotka kysyvät asiasta.

– He ovat tehneet elämässä käännöksen ja haluaisivat tehdä jotain hyvää. He kysyvät onko mahdollista toimia.

– Olenkin todennut, että kyllä vain, mutta jotain tehtäviä on rajattu ulkopuolelle. Vapaaehtoiseksi voi aina tulla ja osallistua esimerkiksi talkoisiin, mutta silloin kun ollaan kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa lasten kanssa, se on rajoittava tekijä.

Mauno muistuttaa, että kaikki järjestön toimijat ja vapaaehtoiset ovat viime kädessä ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat