MTV selvitti: Tällaista bisnestä yksityiset pysäköinninvalvontafirmat pyörittävät – alan liitosta tiukka kommentti autoilijoille: "Ihmiset eivät välitä säännöistä"

Yksityisen pysäköinninvalvontafirman sakkolappu tuulilasissa on autoilijalle ikävä terveinen. MTV Uutiset selvitti, millaista tulosta yksityiset pysäköinninvalvontafirmat sakottamisella tekevät.

Alan yrittäjille maksullinen pysäköinti ja yksityinen pysäköinninvalvonta sen kyljessä ovat nouseva bisnes.

Suurimpien yksityistä pysäköinninvalvontaa tekevien yritysten liikevaihto on kasvanut viime vuodet tasaisesti ja liiketulos sen mukana.

Suurimpien yksityistä pysäköinninvalvontaa tekevien yritysten joukossa ovat Q-Park Finland, Autoparkki Norden ja ParkkiPate, joiden liikevaihdot pyörivät miljoonaluokassa. 

Q-Park Finland Oy

Liikevaihto: 37,8 milj. euroa (v. 2018)

Nettotulos: 1,7 milj. euroa

Autoparkki Norden Oy

Liikevaihto: 13,5 milj. euroa (v. 2018)

Nettotulos: 1,6 milj. euroa

ParkkiPate Oy

Liikevaihto: 6,5 milj. euroa (v. 2018)

Nettotulos: 134 000 euroa

Yksityistä pysäköinninvalvontaa myyvät yritykset omistavat ja operoivat usein myös pysäköintilaitoksia, vuokraavat pysäköintipaikkoja ja vastaavat pysäköintialueiden valvonnasta.

Alalla on myös omistuksia ristiin. Esimerkiksi yksityistä pysäköinninvalvontaa tekevällä Autoparkki Nordenilla on sama johto kuin pysäköintihalleja omistavalla Europarkilla.

ParkkiPaten hallituksen puheenjohtaja Tomi Reijo Petteri Järvinen taas on toimitusjohtajana APV Alueellinen Pysäköinninvalvonta Oy:ssä, jonka liikevaihto oli viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa, sekä hallituksen puheenjohtajana parin sadantuhannen liikevaihtoa tehneessä Suomen Aluevalvonta Oy:ssä.

Yksityinen pysäköinninvalvonta vain pieni siivu markkinasta

Autoilijaa parkkisakko voi kirpaista, mutta yrityksille yksityinen pysäköinninvalvonta on kokonaisuudessa nappikauppaa verrattuna maksullisten parkkipaikkojen vuokraamiseen ja hallinointiin.

Suomen pysäköintialan liiton puheenjohtaja ja Q-Park Finlandin toimitusjohtaja Juha Sireliuksen mukaan maksullinen pysäköinti on kokonaisuudessaan noin 200 miljoonan euron bisnes, kun yhteen lasketaan yksityisten yritysten ja kaupunkien pysäköintitoiminta.

Yksityisen pysäköinninvalvonnan osuus potista on Sireliuksen mukaan viiden prosentin luokkaa yksityisellä puolella.

Alan viime vuosien kasvu on tullut Sireliuksen mukaan maksullisten pysäköintikohteiden määrän lisääntymisestä. Samalla kasvaa myös valvontamaksujen määrä.

"Ihmiset eivät välitä säännöistä"

Yksityisten pysäköinninvalvontayritysten ja autoilijoiden välit kuumenevat ajoittain ja kiistat parkkisakoista ovat nousseet oikeudessa jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Viimeksi toukokuussa helsinkiläisnainen hävisi hovioikeudessa kiistan parkkifirmaa vastaan pysäköityään väärälle paikalle kuukausien ajan. Maksettavaksi hän sai yhteensä 46 000 euroa parkkimaksuja ja oikeudenkäyntikuluja.

Sirelius kuvaa tapauksia yleensä ottaen ikäviksi, mutta hänen mukaansa kiistojen taustalla on usein ihmisten välinpitämättömyys.

– Ihmiset eivät välitä säännöistä. Enimmäkseen se on sitä, että ihmiset kokeilevat kepillä jäätä ja tekevät tyhmiä ratkaisuja. Se on sama kuin kävelisi maitopurkin kanssa kaupasta ulos.

Sireliuksen mukaan ylilyöntejä tehneet yritykset ovat poistuneet alalta jo lähes vuosikymmen sitten.

– Ne ymmärsivät, että tämä ei ole mikään kultakaivos, vaan tämä vaatii isoja investointeja, henkilökuntaa ja vakuutuksia.

Alalla yhä kasvupotentiaalia

Sirelius uskoo alan kasvun jatkuvan. Q-Park Finlandin liikevaihdon hän ennakoi nousevan tämän vuoden vajaasta 38 miljoonasta 40 miljoonaan.

Potentiaaliakin on: Sireliuksen mukaan saman kokoisessa Norjassa markkina on kooltaan kaksinkertainen.

Lue myös:

    Uusimmat