MTV Ruotsissa: Kuolonuhrien määrä nousi dramaattisesti vuorokaudessa, nyt arvostellaan huoltovarmuutta – "On ehkä eletty ajatuksessa, ettei tällaista kaaosta voi tulla"

11:43
Katso video: Näin MTV Uutisten kirjeenvaihtaja arvioi Ruotsin koronatilannetta.

Ruotsissa on aiheuttanut kritiikkiä se, ettei maassa ole samanlaista huoltovarmuusvarastoa kuin Suomessa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Jukka Lehto kertoi MTV:n Uutisaamussa, että esimerkiksi sairaaloissa työntekijät valmistavat parhaansa mukaan suojavarusteita henkilökunnan käyttöön.

– Esimerkiksi Eskilstunassa on 15 henkilöä, jotka tiettävästi tekevät tuhat suojavisiiriä päivässä. Samoin Tukholmassa on vastaavia yksiköitä sairaaloissa, eli täällä mennään todellakin rajalla suojavarusteiden kanssa.

– Huoltovarmuusvaraston puute tullaan vielä muutamaankin otteeseen nostamaan esille, että minkä takia tällaista varastoa ei ole, koska Ruotsilla se ei ole rahasta ole kiinni. Täällä on ehkä eletty sellaisessa ajatuksessa, että ei tällaista kaaosta voi tulla, mihin nyt ollaan kuitenkin törmätty.

Jo 4947 sairastunut ja 239 kuollut virukseen

Yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston seurannan mukaan Ruotsissa on tartuntoja 4 947 ja kuolleita 239.

Kuolonuhrien määrän kerrottiin eilen nousseen vuorokaudessa 54:llä. Kolme lääkäriä ja kaksi sairaanhoitajaa on joutunut tehohoitoon.

Epidemian huippuun on vielä aikaa.

– Arvioitu epidemiahuippu on toukokuun alkupuolella, mutta toki nämä kaikki ovat arvioita. Tukholmaan huipun odotetaan osuvan tuossa pääsiäisen aikoihin, eli puolentoista viikon päästä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että lukemat tulevat vielä nousemaan.

"Henkilökunnan suojausohjeistuksessa ehkä epäonnistuttu"

Lehdon mukaan sairaalahenkilökunnan suojaustaso on myös herättänyt keskustelua.

– Nyt mietitään, missä kohdassa henkilökunnan suojaus pitäisi aloittaa, ja tässä kohdassa on ehkä ohjeistuksessa epäonnistuttu. Se on aika vakavaa, jos terveydenhuoltohenkilökunta alkaa saada tartuntoja, eli todella iso juttu tulevia viikkoja ajatellen.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja