Tuhannen koronakuoleman raja rikki Ruotsissa – 114 kuollutta vuorokaudessa, tehohoidossa lähes tuhat lisää, viranomaisilta varoitus valitettavasta kehityksestä

Trumpin mielestä"Ruotsissa kärsitään"koronavirusepidemian kourissa – näin länsinaapurista vastataan töksäytykseen 1:45
Trumpin mielestä "Ruotsissa kärsitään" koronavirusepidemian kourissa – näin länsinaapurista vastataan töksäytykseen

Terveysviranomaisten mukaan 1 033 ihmistä on kuollut Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuolleiden määrä on kasvanut eilisen jälkeen 114 ihmisellä.

Ruotsissa yhteensä 11 445 ihmistä on saanut koronavirustartunnan, ja 915 ihmistä on tehohoidossa.

Maan terveysviranomaisten mukaan tartunnan saaneiden joukossa on väkilukuun suhteutettuna yliedustusta Somaliassa, Irakiassa ja Syyriassa syntyneillä ihmisillä, jotka asuvat nyt Ruotsissa. Ruotsin valtioepidemiologi Anders Tegnell kertoo Expressenille, että maahanmuuttajien tilanne ollaan ottamassa tarkempaan seurantaan.

Koronakuolemien määrä on ollut pääsiäisen aikana alhaisempi kuin aiemmin huhtikuussa. Uutistoimisto TT:n mukaan edellä mainittua kehitystä on kuitenkin tulkittava varovaisuudella. Viive on tällä hetkellä suuri ja vasta huomenna voidaan odottaa luotettavampia lukuja koronaan kuolleiden määrästä. Valtionepidemiologi Anders Tegnell kertoi TT:n mukaan tänään lehdistötilaisuudessa, että päivänpäälliset kuolinluvut ovat todennäköisesti vähiten luotettavia.

Tegnellin mukaan Ruotsissa on tapahtunut myös valitettava kehitys siinä, että korona on päässyt leviämään vanhusten hoitokoteihin. Ruotsin sosiaalihallituksen hätävalmiusjohtaja Johanna Sandwall kertoo tehohoidon käyttöasteen olevan kova. Käytettävissä olevien tehohoitopaikkojen määrää lisätään hänen mukaansa koko ajan. Paikkojen lukumäärä on nyt lähes 1 050.

Tegnell luottaa Ruotsin strategiaan

Tegnelliltä tiedusteltiin lehdistötilaisuudessa myös sitä, miten Ruotsin strategia ja koronakuolemien määrät vertautuvat esimerkiksi Saksaan, Norjaan ja Tanskaan.

Kun häneltä kysyttiin, uskooko hän vielä Ruotsin strategian toimivuuteen, hän vastasi kyllä. Tegnell myös vertasi Ruotsin tilannetta New Yorkiin, jossa on paljon enemmän kuolleita kuin Ruotsissa.

– Mutta jälleen meidän tulisi olla varovaisia tällaisten lausuntojen antamisen kanssa näin aikaisessa vaiheessa pandemiaa, hän kuitenkin lisäsi.

Tegnell lisäsi myös, että lähes puolet kaikista yli 70-vuotiaiden koronakuolemista on tapahtunut vanhusten hoitokodeissa. Tämän kerrotaan olevan syy korkeisiin lukuihin.

Lue myös:

    Uusimmat