MTV paljastaa: Perussuomalaisten kansanedustajat tupakkayhtiön salaisella lobbausmatkalla – ilmoitus unohtui

2005 junnila, huru, tupakka
Julkaistu 21.05.2025 05:01
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa kävi 2 000 euron lobbausmatkalla tupakkayhtiö Philip Morrisin piikkiin. Eduskunnalle ilmoittaminen unohtui.

Perussuomalaisten kansanedustajat Vilhelm Junnila ja Petri Huru matkasivat viime joulukuussa tupakkayhtiö Philip Morrisin piikkiin Sveitsiin.

Lobbausreissusta ei kerrottu julkisuuteen, eikä eduskunnalle tehty lahjailmoitusta, joka yli 400 euron arvoisista matkoista pitää tehdä.

Kansanedustajat kommentoivat asiaa MTV Uutisille aikatauluihinsa vedoten kirjallisesti.

– Unohdin lahjailmoituksen täysin. Vika on täysin minun ja pahoittelen sitä, Huru toteaa.

Pyysin kyllä järjestäjiltä kustannusarviota matkan jälkeen. Kun en sitä silloin saanut, asia on valitettavasti unohtunut, Junnila kertoo.

Kulut 2 000 euroa per osallistuja

Maailman suurimman tupakkakonsernin Philip Morrisin lobbausmatka kohdistui yhtiön tutkimuslaitokselle Sveitsin Neuchâteliin. 

Mukana oli kansanedustajien lisäksi Junnilan puoliso, joka työskentelee perussuomalaisten eduskuntaryhmässä asiantuntijana. 

Oma arvioni kuluista on noin 2 000 euroa [per osallistuja] eli [pariskunnalle] yhteensä varmaan 4 000 euron paikkeilla, koska minulle tarjottiin mahdollisuus ottaa puoliso mukaan, Junnila kertoo.

Keskiviikosta lauantaihin ulottuneella reissulla tutustuttiin Petri Hurun mukaan savuttomiin tupakkatuotteisiin ja keskusteltiin siitä, voisivatko ne vähentää perinteistä tupakointia.

Savuttomat tupakkatuotteet tarkoittavat esimerkiksi sähkötupakkaa ja nikotiinipusseja, joita Philip Morris valmistaa perinteisen tupakan rinnalla.

Demaritkin käyneet tupakkamatkalla

Eduskunnalle pitää tehdä lahjailmoitus yli 400 euron lahjoista.

Junnila teki ilmoituksen 4 000 euron lahjasta MTV Uutisten otettua yhteyttä tapauksesta. Myös Huru kertoi aikovansa nyt tehdä ilmoituksen.

Ilmoituksen tekemättä jättämisestä tai sen viivästymisestä ei ole minkäänlaisia sanktioita.

SDP:n kansanedustajat Jani Kokko ja Joona Räsänen osallistuivat toukokuussa 2024 saman tupakkajätin vastaavalle matkalle Sveitsiin. He tekivät eduskunnalle ilmoituksen 1 000 euron matkasta, minkä jälkeen Iltalehti uutisoi asiasta.

Matkoja voi pitää luonteeltaan monella tapaa salattuina, sillä Philip Morris ei ole tehnyt perussuomalaisten sen paremmin kuin demarienkaan matkasta merkintöjä avoimuusrekisteriin.

Määritelmän mukaisia vaikuttamiskertoja ollessa kalenterivuoden aikana enintään viisi, ei yksityiskohtaisia tietoja tule rekisteriin ilmoittaa, Philip Morris Finlandin johtaja Mikael von Rabenau kommentoi sähköpostitse.

Koska tupakointi on edelleen yleistä Suomessa, ei meillä mielestämme olisi varaa vaientaa keskustelua tupakoinnin haittojen vähentämisestä. Siitä on tieteellisesti vahva näyttö, että savuttomat tuotteet ovat merkittävästi vähemmän haitallisia kuin poltettavat savukkeet, Rabenau kirjoittaa.

Asiantuntija: Terveyssopimuksen vastaista

Suomi on ratifioinut maailman terveysjärjestö WHO:n tupakkasopimuksen, jonka mukaan terveydenhuoltopolitiikkaa on suojeltava "tupakkateollisuuden kaupallisten ja muiden etujen tavoittelulta".

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkasen mukaan matkoille osallistuneet kansanedustajat ovat toimineet WHO:n sopimuksen vastaisesti.

Tupakkayhtiö on halunnut vaikuttaa poliitikkojen kautta siihen, minkälaista politiikkaa nikotiinituotteisiin liittyen tehdään.

– Tupakkapuitesopimus on lähtenyt nimenomaan siitä, että tällaista ei pitäisi olla, Honkanen sanoo.

"Arvokasta kuulla erilaisia näkemyksiä"

Petri Huru sanoo, ettei ole ollut sopimuksesta tietoinen.

Sopimus ei ole kovin tuttu myöskään Vilhelm Junnilalle.

– En ole tutustunut asiaan tarkemmin, vaan luin Finlexin kun kysyit tästä. Yleisellä tasolla kansanedustajan on kuitenkin arvokasta kuulla tasapuolisesti erilaisia näkemyksiä eikä rajoittaa tiedonhankintaansa yksittäisen ministeriön virkamiehen tai etujärjestön tulkinnan perusteella, Junnila toteaa.

Reetta Honkasen mukaan tupakkalobbareiden kanssa saisi sopimuksen mukaan olla yhteydessä käytännössä vain välttämättömissä yhteyksissä, kuten viranomaistoiminnassa.

Jos välttämätöntä kanssakäymistä on, siitä pitäisi Honkasen mukaan olla mahdollisimman avoin. 

Tarkat periaatteet linjataan WHO:n tupakkasopimuksesta annetuissa toimeenpano-ohjeessa.

Philip Morrisin johtaja von Rabenau huomauttaa sähköpostikommentissaan, ettei toimeenpano-ohje ole juridisesti sitova.

Tuoreimmat aiheesta

Tupakka