Lapsia vaanineen "Kristianin" massiivinen syytevyyhti paisuu entisestään: Viranomaiset löysivät 39 uutta uhria aiempien 89 lisäksi

Keski-Suomen suuri lasten hyväksikäyttövyyhti paisuu entisestään. Viranomaiset ovat löytäneet 39 uutta lasta, joiden uskotaan joutuneen TikTokissa alaikäisiä vaanineen nuoren miehen uhriksi.

Miestä on tähän mennessä syytetty 89 eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Oikeudenkäynti alkoi helmikuussa, ja sen oli määrä päättyä toukokuun alussa. Keski-Suomen käräjäoikeus kuitenkin tiedotti tänään, että asian käsittely jatkuu, sillä uusia asianomistajia on tullut tai on tulossa 39 kappaletta.

Uusien asianomistajien osalta juttua tullaan puimaan vielä saman oikeudenkäynnin yhteydessä. Käräjäoikeuden uuden arvion mukaan pääkäsittely saataisiin päätökseen vasta heinäkuun alkupuolella. Tuomio annetaan myöhemmin, ja sen ajankohdasta aiotaan tiedottaa erikseen.

Poikkeuksellinen tiedotustilaisuus

Syyttäjät pitivät poikkeuksellisesti julkisen tiedotustilaisuuden seksuaalirikosoikeudenkäynnin aluksi helmikuun 22. päivä Jyväskylässä.

Tuolloin kerrottiin, että mies oli luonut itselleen väärän henkilöllisyyden ja lähestynyt lapsia TikTokissa ja Snapchatissa 12–13-vuotiaana poikana esiintyen. Mies oli käyttänyt nimimerkkiä "Kristian", joka ei ole miehen oma nimi. Mies on myöntänyt olleensa yhteydessä lapsiin.

Syyttäjien mukaan mies oli houkutellut lapsia lähettämään seksuaalisia kuvia ja viestejä itselleen. Valtaosa uhreista oli syyttäjien mukaan alakouluikäisiä.

Tiedotustilaisuudessa paljastui myös, että koko rikosvyyhti oli lähtenyt selviämään kuin sattumalta.

Epäilyt miestä kohtaan olivat heränneet, kun yhden asianomistajan isä oli nähnyt lapsensa puhelimessa epämääräisiä keskusteluja. Yhtä lukuun ottamatta kaikki muut uhrit löydettiin poliisin omissa tutkimuksissa. Juuri kukaan ei siis ollut tehnyt miehestä ilmoitusta poliisille.

Syyttäjä kiinnitti huomiota siihen, että osa jutun asianomistajina olevista lapsista ei ollut edes myöntänyt olleensa yhteydessä mieheen tai esimerkiksi käyttäneensä somepalveluita, jossa mies oli lasten kanssa keskustellut.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuvat henkilöt, myös lapset, voivat kokea tekoon liittyen niin suurta häpeää ja syyllisyyttä, että he eivät halua tuoda asiaa itse ilmi. Lapsi ei välttämättä myöskään aina ymmärrä joutuneensa rikoksen uhriksi.

Tiedotustilaisuuden tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin herätellä vanhempia seuraamaan lastensa tekemisiä somessa. Poliisi puhui tästä jo jutun esitutkintavaiheessa.

– Lapsi ei tunnista vaaraa, kun kommunikoidaan kännykän kautta, syyttäjä summasi oikeudessa.

Mies pahoitteli "mielipahaa" oikeudessa

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä mies pahoitteli aiheuttamaansa "mielipahaa" asianajajansa kautta. Miehen puolustus on myös myöntänyt miehen olleen tekemisissä alaikäisten kanssa ja saaneen näiltä alastonkuvia ja -videoita.

Puolustuksen mukaan miehen tekojen taustalla oli "vaikea elämäntilanne", eikä miehen ollut tarkoitus vahingoittaa lapsia.

Koska mies on sinänsä myöntänyt tekemisiään, oikeudessa on puitu muun muassa sitä, pitäisikö teot lukea törkeäksi.

Valtaosa miehelle jo luetuista syytteistä on törkeitä lapsen seksuaalisia hyväskikäyttöjä. Niitä on yli 60.

Seksuaalisten hyväksikäyttöasioiden määrät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla korona-aikana 1:50
Katso myös: Seksuaalisten hyväksikäyttöasioiden määrät ovat kasvaneet kymmenillä prosenteilla korona-aikana.

Lue myös:

    Uusimmat