Syyttäjä pelkää, että Vuosaaressa toimivan katujengin uhreja on peloteltu hiljaiseksi: "Erittäin törkeä piirre"

Oikeudessa katujengivyyhti: Syyttäjän mukaan asianomistajia painostettu 5:01
MTV Uutiset raportoi oikeudenkäynnistä. Katso yltä syyttäjän haastattelu kokonaisuudessaan.

Helsingin käräjäoikeus aloitti tänään uuden katujengiä koskevan laajan oikeudenkäynnin. Syyttäjä pelkää, että vyyhdin uhreja on peloteltu hiljaiseksi.

Oikeudenkäynnin ensimmäisenä istuntopäivänä puitin syytettä törkeästä ryöstöstä, joka tapahtui Helsingin Vuosaaressa toissavuonna.

Syyttäjän mukaan teolla on vahvoja yhtymäkohtia alueella vaikuttavaan katujengiin, joka koostuu parikymppisistä maahanmuuttajataustaisista miehistä.

Törkeästä ryöstöstä syytetään kolmea nuorta miestä. Yksi on syyttäjän mukaan katujengin jäsen ja toinen jengiin löyhemmin liittyvä henkilö. Nuorukaiset kiistävät tämän jyrkästi.

Kaikkien kolmen syytetyn puolustus lähtee siitä, etteivät miehet ole olleet mukana teossa millään tavalla. Kaikki kiistävät syytteen tai kuuluvansa mihinkään jengiin.

Auto piiritettiin

Oikeudessa tänään käsitellyt tapahtumat ajoittuvat syksyyn 2021.

Uhri istui isänsä omistamassa autossa Helsingin Vuosaaressa noin kello kymmeneltä illalla, kun auton eteen kiilasi Toyota Yaris ja auton takapuolelle ilmestyi musta sedan-mallinen Audi. Ne estivät uhrin autoa liikkumasta.

Toyotasta nousi ulos miehiä, jotka tulivat uhrin autolle, avasivat oven ja löivät uhria kasvoihin ja vaativat tyhjentämään taskut veitsellä uhaten.

Syyttäjän mukaan kyse oli kolmesta nyt syytettynä olevasta nuorukaisesta. Takana olleen Audin väki jäi tuntemattomaksi.

Uhri menetti ryöstötilanteessa Nike-merkkisen liivinsä, jonka taskuissa oli auton avaimet ja passi.

Hän onnistui kuitenkin pakenemaan paikalta ja hälyttämään poliisit. Anastetun omaisuuden hän sai takaisin myöhemmin.

Vahvaa erimielisyyttä oikeudessa

Oikeudessa oli istunnon aluksi ilmoilla vahvaa erimielisyyttä siitä, liittyykö oikeudessa tänään käsiteltävä syyte katujengeihin lainkaan.

Syyttäjä Perttu Könönen kertoi oikeussalissa, että syyttäjä joutui syyteharkinnan aikana pohtimaan asiaa tarkkaan.

Könösen mukaan johtopäätöksenä oli, että jutulla on vähintään vahvoja yhtymäkohtia Vuosaaren alueella toimivaan katujengiin, sillä ainakin osa vastaajista on läheisissä tekemisissä jengin kanssa.

Yksi syytetyistä oli aiemmin syytettynä Vuosaaren McDonald’s-ravintolalla tapahtuneeseen ampumiseen liittyen. Ravintolan pihalla ammuttiin laukauksia. Paikalla oli useampia nuoria miehiä.

Viranomaisten mukaan kyse oli katujengeihin kytkeytyvästä kolmoissurman yrityksestä.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi aiemmin antamassaan tuomiossa, että tällaisesta ei ollut näyttöä. Nuorukainen sai oikeudelta pienehköt sakot rikoksentekijän suojelemisesta.

Varsinaisesta ampumisesta syytetty mies puolestaan tuomittiin kolmesta laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta. Hän ei ole syytettynä tänään käsitellyssä asiassa, mutta on kuitenkin syytettynä muista rikoksista nyt alkaneessa katujengioikeudenkäynnissä. 

Kovia väitteitä uhkailusta ja painostuksesta

Aluesyyttäjä Könösen väittämän mukaan syyte kolmoissurman yrityksestä vesittyi osittain siksi, että jutun kolme asianomistajaa, joiden väitettiin olleen ampumisen kohteena, eivät uskaltaneet kertoa asioista todenmukaisesti.

Könösen mukaan nyt alkaneessa oikeudenkäynnissä tullaankin kuulemaan näyttöä siitä, miten katujengi pyrkii vaikuttamaan rikosten uhreihin voimakkaasti.

Syyttäjän mukaan katujengi toimii kuin järjestäytynyt rikollisryhmä.

– Tietysti he tekevät näitä vakavia rikoksia, mutta heillä on myös sellaisia selviä toimintatapoja näiden rikosten tekemisessä. Tässä jutussa erityisesti nousee esiin asianomistajiin vaikuttaminen, joka on näiden törkeiden rikosten lisäksi erittäin törkeä piirre tätä juttua, Könönen kommentoi MTV:lle oikeudenkäynnin tauolla.

Syyttäjän pelkona on, etteivät rikosten uhrit uskalla painostuksen takia tulla kertomaan kokemuksistaan oikeuteen. 

Tässä jutussa tuntuu todellakin, että se on ihan toimintatapa. Se tietenkin on johtanut siihen jo esitutkinnassa, että ihmiset eivät välttämättä halua edes alkuvaiheessa selvittää tapahtumia totuudenmukaisesti – tai sitten tulee yllättäen jo kuulustelujen jälkeen tarvetta mennä vetämään kertomuksia takaisin, Könönen sanoi.

Könösen väittämän mukaan kaikki uhrit eivät uskalla hankkia edes oikeudenkäyntiavustajaa painostuksen takia.

– On ollut kaikenlaisia puheita, että jopa saatetaan asianomistajia oikeuteen, Könönen kertoi oikeussalissa.

Yhden syytetyn puolustus kritisoi syyttäjän rankkoja väitteitä asianomistajiin kohdistuvasta painostuksesta oikeussalissa ja kertoi, ettei syyttäjän väittämistä asioista ole mitään näyttöä. 

Uhri ei muista mitään

Oikeudessa kuultiin tänään myös ryöstön uhriksi toissavuonna joutunutta nuorta miestä itseään.

Hän saapui oikeuteen ilman avustajaa, kahden nuoren miehen seurassa. Hän kertoi oikeudelle miesten olevan hänen omia kavereitaan.

Kuulemisessaan hän kertoi, ettei muista tapahtumista yhtään mitään, koska niistä on kulunut niin kauan aikaa.

Mies myös korosti useampaan otteeseen, että hänellä ei ole asiassa minkäänlaisia vaatimuksia ketään kohtaan.

Hän ei osannut kertoa oikeudelle, kuka hänen kimppuun olisi syksyllä 2021 Vuosaaressa käynyt. Mies myös kertoi, ettei häntä satutettu tilanteessa. 

Oikeudessa kuultiin kuitenkin hätäkeskuspuhelu, jossa hätääntynyt nuorukainen kertoi ryöstöstä tuoreeltaan ja pyysi apua.

Kolme teosta syytettyä eivät halunneet tulla asiassa kuulluksi, koska eivät puolustuksensa mukaan tiedä asiasta mitään.

Syyttäjä Könösen mukaan ryöstön motiivista ei ole tietoa. Hänen mukaansa on silti poikkeuksellisen törkeästä teosta.

– Teko on poikkeuksellisen törkeä jo sillä perusteella, miten se on tehty.

Vakavia rikosnimikkeitä

Ryöstösyyte on osa suurempaa kokonaisuutta, jota tullaan puimaan käräjäoikeudessa kesäkuun alkupuolelle saakka. Erillisiä haastehakemuksia on 11. 

Syyttäjän mukaan myöhemmin käsiteltävät syytteet liittyvät konkreettisemmin Vuosaaressa vaikuttavaan katujengiin.

– Kyllä tässä on hyvin vakavia rikoksia, että tapon yritys on ehkä vakavin rikosnimike, mutta sitten on törkeää ryöstöä, oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamista, törkeitä huumausainerikoksia ja törkeän kiristyksen yritys. Että hyvin vakavia rikoksia. Ja vielä lisäksi törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Syytettyjä vyyhdissä on kaikkiaan noin 15.

Aluesyyttäjä Könösen mukaan joukosta erottuu yksi niin sanottu pääsyytetty. Hänelle aiotaan vaatia kymmenen vuoden vankeusrangaistusta.

Miehen syytteiden tarkempi sisältö tulee julki vasta myöhemmin, kun ne luetaan käräjäoikeudessa ensimmäisen kerran.

Oikeudenkäyntiä varten on varattu aikaa noin kuukausi. Viimeinen varsinainen istuntopäivä on käräjäoikeuden antaman ennakkotiedon mukaan 2. kesäkuuta.

Juttua muokattu 9.5.2023 kello 17.00: Täydennetty syyttäjän kommenteilla.

MTV:n rikostoimittajat: Mitä ongelmia katujengit aiheuttavat? 9:28
MTV:n Rikostoimittajat ruoti katujengien aiheuttamia ongelmia aiemmin Huomenta Suomessa. Katso keskustelu yltä.

Lue myös:

    Uusimmat