Jyväskyläläinen mies esiintyi teinipoikana nettipalvelussa ja houkutteli lapsia lähettämään intiimejä kuvia – kävi keskusteluja myös peitepoliisin kanssa

Lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden määrä on kaksinkertaistunut, kertoo Pelastakaa lapset -järjestö 2:29
Katso myös video: MTV Uutiset kertoi toukokuussa lasten hyväksikäyttöä koskevien nettivihjeiden tuplaantuneen.

Jyväskyläläismies on kiistänyt käyneensä keskustelut. Hänelle vaaditaan kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. 

Nelikymppinen jyväskyläläismies houkutteli, yritti hyväksikäyttää ja hyväksikäytti yli 20 lasta sosiaalisessa mediassa vuosina 2018–2020, katsoo syyttäjä.

Syyttäjän mukaan mies esiintyi 12-13-vuotiaana poikana 7–13-vuotiaiden suosimassa Momio-palvelussa ja lähestyi siellä tyttöjä.

Keskusteluissa mies muun muassa kyseli tyttöjen asuinpaikkaa ja kehui näitä kauniiksi sekä ehdotti keskustelun siirtämistä sähköpostiin, syytteessä sanotaan.

Osalta lapsista mies pyysi kuvia, joissa esimerkiksi näkyisivät alushousut. Ainakin kahdessa tapauksessa groomaus oli astetta vakavampaa.

Syyttäjän mukaan mies kysyi 11-vuotiaalta tytöltä tämän rinnoista, karvoituksesta ja kertoi tyttöön kohdistuvista seksuaalisista toiveistaan.

Tytön lähetettyä pyynnöstä itsestään intiimejä kuvia, mies alkoi syyttäjän mukaan kiristää tätä.

– Mies on saatuaan asianomistajalta kuvia uhannut julkaista näitä kuvia ja yrittänyt painostaa asianomistajaa lähettämään lisää kuvia, haastehakemuksessa sanotaan.

Toisessa tapauksessa uhri oli yhdeksänvuotias. Ensin mies kirjoitti syyttäjän mukaan tytölle rakastavansa tätä, ja sen jälkeen uhkasi levittää tältä saatuja kuvia tämän kavereille ja isälle.

Yhden lapsen kanssa mies sopi syyttäjän mukaan tapaamisen tämän kodin läheiseen metsään, mutta ainakaan haastehakemuksesta ei käy ilmi, että tapaaminen olisi järjestynyt.

Haastehakemuksen mukaan mies käytti viestittelyissä Tor-verkkoa ja anonyymiä sähköpostipalvelua. Mies on esitutkinnassa kiistänyt käyneensä kyseiset keskustelut.

Syyttäjän mukaan miehellä oli noin kahden vuoden aikana yhteensä yli 20 uhria, jotka olivat 9–14-vuotiaita.

Syyttäjä vaatii hänelle kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä, niiden yrityksistä, lapsen houkutteluista seksuaalisiin tarkoituksiin sekä hyväksikäyttömateriaalin hallussapidosta ja levittämisestä.

Todisteena keskusteluja peitepoliisin kanssa

Miehen koneelta löytyi yli 400 seksuaalista kuvaa lapsesta. Niistä reilussa puolessa lapseen kohdistetaan seksuaalista väkivaltaa.

17 kuvassa lasta raiskataan, pakotetaan tai sidotaan, tai lapsi vaikuttaa olevan alle kuusivuotias, syytteessä sanotaan.

Lisäksi miehen koneelta löytyi yli 30 kuvaa yhdestä tytöstä, jonka kanssa hän oli keskustellut Momiossa. Mies on esitutkinnassa tunnustanut pitäneensä kyseistä materiaalia hallussaan.

Syyttäjän mukaan mies myös levitti hyväksikäyttömateriaalia eteenpäin. Mies on esitutkinnassa kiistänyt lähettäneensä kuvat.

Haastehakemuksesta käy ilmi, että poliisitutkinnassa hyödynnettiin peitepoliisitoimintaa. Todisteina oikeudessa on muun muassa miehen ja peitepoliisin välisiä sähköpostikeskusteluja.

Syyttäjä katsoo niiden todistavan muun muassa miehen seksuaalisesta kiinnostuksesta lapsia kohtaan. Lisäksi niissä on puhuttu salakuvaamiseen soveltuvasta minikamerasta, jollaista mies selaustietojensa perusteella etsi syyttäjän mukaan verkkokaupasta.

Asian käsittely alkoi maanantaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa ja sen on määrä jatkua vielä. STT ei ole saanut miehen kirjallista vastausta, josta selviäisi, miten mies vastaa syytteisiin.

Lue myös:

    Uusimmat