Yhdysvaltojen esivaalikausi alkaa historiallisen kylmässä säässä – Trumpin gallupjohto Iowassa murskaava

MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti 2:13
MTV Uutiset Iowassa: Trumpin uskotaan voittavan ensi yön esivaalit ylivoimaisesti

Iowan osavaltion pakkanen ja lumimyräkkä voivat olla merkityksellisiä esivaalikilpailun avauksessa.

Yhdysvaltojen presidenttikilvan esivaalisirkukseksikin kutsuttu äänestysrumba alkaa maanantaina tärkeässä Iowan osavaltiossa.

Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin johto on osavaltion esivaaleissa murskaava verrattuna kilpakumppaneihin, selviää NBC News, Des Moines Register ja Mediacom-yhtiön viikonloppuna julkaisemasta kannatuskyselystä

Trumpia kannattaisi kyselyn mukaan peräti 48 prosenttia vaalikokoukseen osallistujista. Kilpailijoista Yhdysvaltain entisen YK-suurlähettiläs Nikki Haleyn kannatus on 20 prosentissa ja Floridan kuvernööri Ron DeSantisin 16:ssa.

Iowan osavaltion vaalikokoukset järjestetään paikallista aikaa maanantaina. Ne aloittavat kiivaan kamppailun ehdokkuuksista ja lopulta presidenttiydestä.

Vaikka Iowan vaalikokouksien tulos on perinteisesti ollut huono ennusmerkki varsinaisesta ehdokkaasta, ensimmäisen esivaaliosavaltion merkitys on suuri, sillä se antaa ehdokkaille paljon näkyvyyttä ja asettaa askelmerkit tulevaan.

Erikoisen lisän äänestämiseen ja osallistumiseen Iowassa tuo Yhdysvaltojen presidenttikilvan historian kylmin sää: osavaltioon on ennustettu lumimyräkkää ja jopa 38 asteen pakkasta. Sää on perinteisesti hyvin merkittävä tekijä äänestys- ja osallistumisinnokkuudessa vaaleissa Yhdysvalloissa.

Trump uhkui voitontahtoa

Trump, Haley ja DeSantis joutuivat perumaan osan vaalitilaisuuksistaan sään vuoksi viikonlopun aikana. Suurta johtoa kilpakumppaneihinsa pitävä Trump uhkui sunnuntaina voitontahtoa.

–  Yhden päivän päästä me voitamme. Pukeutukaa lämpimästi, Trump sanoi Iowan Indianolan kaupungissa pitämässään tilaisuudessa.

Entisen republikaanipoliitikko John McCainin presidentinvaalikampanjassa mukana ollut politiikan analyytikko Alex Avetoom arvioi uutistoimisto AFP:lle, että jos DeSantisin vimmakas jalkatyö ja Haleyn viimeaikainen nousu gallupeissa saisivat Trumpin kannatuksen alle 50 prosentin, Trumpin päihittäminen esivaaleissa olisi vielä mahdollista.

Trumpin ehdokkuuden pysäyttäminen vaatisi Avetoomin mukaan kuitenkin sitä, että kaikki asettuisivat yhden Trumpin vastaisen ehdokkaan taakse.

Merkittävä hetki esivaalikamppailussa on 5. maaliskuuta, jolloin on vuorossa niin sanottu supertiistai. Tuolloin sekä demokraatit että republikaanit päättävät ehdokkaan tukemisesta 16 eri osavaltiossa tai alueella.

Republikaanit päättävät lopullisesti ehdokkaastaan heinäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa.

Demokraattien esivaalitaival alkaa New Hampshiren osavaltiossa 23. tammikuuta. Demokraattipuolueen ykkösehdokas on istuva presidentti Joe Biden.

Yhdysvaltojen presidentinvaalit järjestetään tämän vuoden marraskuussa.

Lue myös:

    Uusimmat