Kirjeenvaihtajan kommentti: Trumpin murskavoitto iski etenkin yhden haastajan kanveesiin – Nikki Haley vetosi epätoivoisesti "painajaisen" pysäyttämiseksi

Trumpille järisyttävä murskavoitto Iowassa – esivaalit alkoivat 2:16
Trumpille järisyttävä murskavoitto Iowassa – esivaalit alkoivat

Entisen presidentin Donald Trumpin voitto republikaanien Iowan vaalikokouksessa julkistettiin jo ennen kuin ääntenlasku päättyi, sillä Trump oli niin ylivoimainen. Murskavoitollaan Trump osoitti, että ote republikaanipuolueesta vahvistuu, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Trump sai yli 50 prosenttia kaikista äänistä, mikä on harvinaista useamman ehdokkaan esivaaleissa. Floridan kuvernööri Ron DeSantis ja Etelä-Carolinan entinen kuvernööri Nikki Haley tulivat yli 30 prosenttiyksikköä perässä. 

Vaikka Iowassa on jaossa vain 40 valitsijamiestä ehdokkuuteen vaadituista 1 215 valitsijamiehestä, Iowan vaalituloksella on väliä. Muut osavaltiot seuraavat iowalaisten äänestäjien käyttäymistä tarkasti, minkä vuoksi republikaanit polttivatkin yli 100 miljoonaa dollaria Iowassa esitettyihin vaalimainoksiin.

DeSantis pettyi

Kuka on pettynyt? Tiukasti toiseksi tullut DeSantis. DeSantis käytti nimittäin kampanjansa lähes kaikki paukut Iowaan, hänen kampanjansa koputti satojen tuhansien iowalaisten ovia, mutta silti DeSantis sai vain muutama tuhat ääntä enemmän kuin Haley.

Trumpilla on nyt 20, DeSantisilla 8 ja Haleylla 7 valitsijamiestä. DeSantisin ongelma onkin, että hän on loistava ehdokas paperilla: 45-vuotias menestyvä Floridan kuvernööri, perinteinen perheenisä, joka on saanut kotiosavaltiossa merkittäviä konservatiivisia muutoksia. 

DeSantis ajaa samanlaisia asioita kuin Trump, mutta häneltä puuttuvat Trumpin esiintymistaidot ja karisma. Iowassa DeSantis sai tukea, sillä se on konservatiivinen osavaltio, mutta DeSantisin ei uskota pärjäävään seuraavien osavaltioiden esivaaleissa.

Haley tuli siis kolmanneksi ja tuntui olevan helpottunut pienehköön pesäeroon DeSantisin kanssa. Viikon päästä on nimittäin New Hampshiren esivaalit, missä Haleyn kampanja on vahvoilla. New Hampshiren kannatuskyselyissä Haley on kirinyt alle 10 prosenttiyksikön päähän kärkiasemaa pitävästä Trumpista.

Harva innostunut Trumpin ja Bidenin uudelleenottelusta

Haley on suosittu erityisesti koulutettujen, sitoutumattomien ja maltillisten republikaanien keskuudessa, joten demokraattien leirissä republikaanien kamppailua seurataan tarkkaavaisesti. 

Presidentti Joe Bidenin kampanja toivoo vastustajaksi Trumpia, jonka hän on jo kertaalleen voittanut. Harva amerikkalainen on innostunut näkemään Trumpin ja Bidenin uudelleenottelua ja Trumpia maltillisempi Haley voisikin olla Bidenille vaikeampi vastustaja.

– Kampanjamme on viimeinen toivonne pysäyttää Trump–Biden-painajainen, Haley sanoi äänestäjille ääntenlaskun jälkeen.

Korjattu kirjoitusvirheitä ingressistä ja tekstistä kello 9.47.

Lue myös:

    Uusimmat