Suosiotaan kasvattava Trump toistaa: Haluan diktaattoriksi, mutta vain päiväksi – "Tiedättekö miksi?"

Donald Trump: Jos minut valitaan presidentiksi en toimi kuten diktaattori - paitsi ensimmäisenä päivänä 0:53
Donald Trump: Jos minut valitaan presidentiksi, en toimi kuten diktaattori – paitsi ensimmäisenä päivänä

Donald Trumpin suosio kukoistaa republikaanien presidenttiehdokaskisassa.

Reutersin ja Ipsosin kyselyssä 61 prosenttia republikaaneista valitsisi entisen presidentti Trumpin haastamaan istuvan presidentin Joe Bidenin ensi vuoden presidentinvaaleissa Yhdysvalloissa.

Trumpin haastajat olivat kaukana takana: Floridan kuvernööri Ron DeSantis sekä entinen Etelä-Carolinan kuvernööri Nikki Haley saivat 11 prosentin tuen republikaaniäänestäjiltä.

 Yrittäjä Vivek Ramaswawyn ääniosuus oli 5 ja entisen New Jerseyn kuvernööri Chris Christien ääniosuus kaksi prosenttia. 8 prosenttia vastaajista ei osannut valita ehdokkaiden välillä.

Vielä syyskuun gallupissa Trumpin kannatus oli 51 prosenttia, joten ero muihin on vain kasvanut. Nousussa on lähinnä Haley, joka sai neljän prosentin kannatuksen syyskuussa. 

Kyselyyn vastasi 1689 republikaanien äänestäjää viime viikon aikana, ja tuloksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kisa pääsee toden teolla käyntiin tammikuun puolivälissä Iowan esivaaleissa.

Trumpia vastaan nostetut syytteet eivät juurikaan hetkauta hänen ydinkannattajiaan. 

Vain alle neljännes kaikista kyselyyn vastanneista republikaaneista uskoo, että Trump syyllistyi vaalipetokseen edellisissä presidentinvaaleissa väittäessään tuloksia tekaistuiksi. 

Sama määrä uskoo myös Trumpin olleen syypää hänen kannattajiensa hyökkäykseen Yhdysvaltain kongressitaloon loppiaisena 2021.

"Trump on uhka demokratialle"

Joe Biden muistutti poliittisessa varainkeruutilaisuudessaan, että Trump on uhka Yhdysvaltain demokratialle. 

Trump oli itse aiemmin vahvistanut, että hän aikoo diktaattoriksi yhden päivän ajaksi, jos hänet valitaan takaisin presidentin virkaan vajaan vuoden kuluttua.

– Hän haluaa poistaa kaikki virkamiehet sekä vaikka mitä muuta. Hän kannustaa poliittiseen väkivaltaan sen sijaan, että hän vastustaisi sitä. Me emme voi antaa sen tapahtua, Biden julisti Philadelphiassa.

Trump korosti lauantaina puheessaan, ettei hänen tarkoituksenaan ole ryhtyä diktaattoriksi – yhtä päivää lukuun ottamatta.

– Tiedättekö, miksi haluan diktaattoriksi päivän ajaksi. Haluan muurin (Meksikoon), ja haluan porata, porata, porata, Trump sanaili New Yorkin nuorten republikaanien kerhon vuosijuhlassa lauantaina.

Poraamisella Trump viittasi öljyntuotantoon Yhdysvalloissa.

Trump on myös aiemmin uhannut kostoa poliittisille vastustajilleen, jos hän pääsee takaisin valtaan. Hän väittää yhä, että Biden voitti vuoden 2020 vaalit tekaistuilla äänillä. 

Trump on ilmaissut myös laittavansa Yhdysvaltain perustuslain uusiksi, jos hänet valitaan.

Lue myös:

    Uusimmat