Mainos

MTV Oulussa: Epäillyssä insestitapauksessa monta avointa kysymystä – miksi Marlenen annettiin kärsiä vuosia?

Oulussa käsitellään tänään käräjäoikeudessa järkyttävää insestitapausta, jossa isää epäillään vuosia kestäneestä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 

MTV Uutisten rikostoimittaja Päivi Hannula on paikalla seuraamassa oikeudenkäyntiä, joka on poikkeuksellisesti julkinen uhrin toiveesta. 

Järkyttävä, vuosia kestänyt seksuaalinen hyväksikäyttö paljastui, kun nyt 26-vuotias tytär kertoi tapauksesta sanomalehti Kalevan haastattelussa.

Nainen kertoi joutuneensa pienestä pitäen isänsä pahoinpitelemäksi ja tulleensa ensi kertaa raskaaksi 11-vuotiaana. Tytär teki useita abortteja, ja synnytti 16-vuotiaana lapsen.

Hyväksikäytön epäillään tapahtuneen Oulussa vuosina 1999-2008.

1. Miksi kukaan ei puuttunut nuoren tytön toistuviin abortteihin?

Naisen mukaan hoitohenkilökunta ei havahtunut edes toistuviin abortteihin, vaan tytön mielenterveyttä epäiltiin. Tytär pohtii myös, että perheen kulttuuritausta saattoi vaikuttaa.

– Isäni on erittäin voimakas persoona. Hän puhuu kovaäänisesti ja käyttäytyy aggressiivisesti. Ehkä viranomaisetkin ovat pelänneet häntä (isää), hän sanoi Kalevan haastattelussa.

STT:n mukaan poliisi selvittää edelleen, onko viranomaisia, kuten lastensuojelun henkilökuntaa, syytä epäillä rikoksista Oulun epäillyssä insestivyyhdissä. Kyse on esiselvityksestä, ei varsinaisesta esitutkinnasta.  

Tapauksen tutkinnanjohtaja Petri Savela Oulun poliisista kertoo, että poliisi selvitti asiaa jo vuosia sitten, mutta ei aloittanut esitutkintaa. Epäillyn hyväksikäytön uhri kertoo tehneensä asiasta ensimmäisen kerran rikosilmoituksen vuonna 2010 ja vetäneensä sen pois vuotta myöhemmin. Hän teki ilmoituksen uudestaan vuonna 2013.  

Tutkinnanjohtaja Savelan mukaan mahdollisesti selviävät rikokset voivat kuitenkin olla vanhentuneet.  

2. Miksi isä muutti Norjaan? 

Miehen Facebook-profiilin mukaan hän asui Etelä-Norjassa, Grimstadin kaupungissa, ennen kuin poliisi sai hänet kiinni ja kuljetti Ouluun oikeudenkäyntiä varten.

Mies jätti avioerohakemuksen hieman ennen tyttärensä lapsen syntymää. Hän muutti Oulusta Norjaan, tyttären mukaan siksi, ettei jäisi kiinni tapahtuneesta.

51-vuotias isä on kotoisin Norsunluunrannikolta. Tytär kertoi Kalevassa isänsä lähteneen etsimään Euroopasta parempaa elämää. Tytär saapui Afrikasta Suomeen 4-vuotiaana. Perheeseen kuului myös kantasuomalainen äitipuoli, jolla oli vakavia mielenterveysongelmia. 

3. Miksi käräjäoikeus päätyi julkiseen käsittelyyn?

Seksuaalirikokset käsitellään aina oikeudessa suljettujen ovien takana ja asiakirjoista salataan kaikki asianomistajan henkilöllisyyttä koskevat tiedot. Toimenpide tehdään uhrin suojelemiseksi.

Tytär kuitenkin haluaa tässä tapauksessa käsittelyn julkiseksi, joten Oulun käräjäoikeus ratkaisi poikkeuksellisesti käsittelevänsä insestitapauksen julkisena isän vastustuksesta huolimatta. 

Nyt 26-vuotias nainen kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että oikeudenkäynti jännittää. Hän on käsitellyt tapahtunutta kuuden vuoden ajan keskustelemalla läheistensä ja ammattiauttajien kanssa.

– Jännittää, mutta se, millä tavalla aion selvitä siitä on, että pidän mielessä, etten tee tätä itseni takia, hän sanoo.

4. Mitä isästä tiedetään?

Isän tiedetään pyrkineen mukaan kunnallispolitiikkaan ja hänellä oli luottamustehtävä Oulun käräjäoikeuden lautamiehenä.

Miehellä oli pesulayritys, jota hän piti yhdessä kantasuomalaisen vaimonsa kanssa. Yritys lakkautettiin vuonna 2010.

Facebookissa mies on julkaissut useita kuvia, joissa esittelee ylpeänä perheenjäseniään.

– Rakastan suloista tytärtäni ja naistani, joka rakastaa minua, koska he tekevät minut onnelliseksi joka ikinen päivä, mies päivitti norjaksi tammikuussa 2012.

Isä on kiistänyt syyllisyytensä rikoksiin. Jutun ratkaisee kolme ammattituomaria.

3:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.