Mainos

Oulun insestijutusta syytetylle isälle 8 vuoden tuomio

3:19

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tytärtään vuosia hyväksikäyttäneen miehen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen.

Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Rikos tapahtui vuosina 1999–2008. Oikeuden mukaan uhrin kertomusta voitiin pitää uskottavana ja luotettavana. Mies tuomittiin myös maksamaan tyttärelleen 45 000 euroa korvauksia.

Oikeus ei hyväksynyt miehen vaatimusta, että hänet määrättäisiin mielentilatutkimukseen.

Hyväksikäyttö oli ollut oikeuden mukaan erittäin vahingollista uhrille, nyt jo 26-vuotiaalle tyttärelle.

Tytär kertoo, että tuomio tuntuu pahalta, koska lapset ovat menettäneet isoisänsä ja osan juuristaan.

– Mutta tuntuu kuitenkin helpottuneelta, että isä ei pääse omien lapsieni lähelle ja että asia on hoidettu ja niitattu. Nyt voin jatkaa elämääni, tytär kertoi tuomion jälkeen.

Tuomitun isän avustaja Kari Eriksson kertoi oikeudenkäynnin jälkeen, ettei osannut vielä sanoa, valittaako päätöksestä.

– Menen torstaina tapaamaan häntä. Katsotaan, mitä hän meinaa tehdä.

Isä perusteli taikuudella

Tuomittu, Kouanda Seydou, 51, perusteli oikeudessa tekoaan poppamiehen ohjeistuksella. Hän kertoi, että hänen piti maata tyttärensä kanssa, jotta voisi rikastua.
Norsunluurannikolta muistinsa mukaan vuonna 1984 muuttanut mies kertoi, että kun hän tuli Suomeen hän näki, kuinka täällä kaikki halusivat olla rikkaita ja hyvässä asemassa.

Hän kertoi lähteneensä hakemaan neuvoa rikastumiseen Norsunluurannikolta. Siellä miehelle kerrottiin hänen mukaansa, että hänen olisi paras mennä käymään jo kuolleen isänsä synnyinmaassa Burkina Fasossa. Siellä hän tapasi miehen, jonka ohjeista kaikki hänen mukaansa alkoi.
Tuomittu kertoi, että hänen tapaamansa henkilö neuvoi tappamaan ihmisen, jolloin hän voisi rikastua. Toinen vaihtoehto oli pestä tytär poppamiehen antamalla rohdolla ja maata tämän kanssa.

– Makasin tyttäreni kanssa, mutta se mitä toivoin, ei kuitenkaan toteutunut.

Rikastumista ei seurannut, joten mies kertoi odottaneensa vuosia ja jatkoi hyväksikäyttöä. Sen seurauksena tytär joutui tekemään kolme aborttia ja synnytti isälleen vaikeasti vammaisen lapsen.

Tytär oireili pahasti

Tytär kertoi, että esitti itseään kohtaan syytöksiä, poti syyllisyydentunnetta ja näki painajaisia.

– Minulla oli itsetuhoisia ajatuksia, viiltelyä, olen yrittänyt kuristaa itseni. Olen myös yrittänyt vahingoittaa itseäni särkylääkkeillä ja alkoholilla ja miettinyt moneen kertaan korkeasta paikasta hyppäämistä.

Hän kertoi aikaisemmin STT:lle, että halusi puhua puhua raskaasta tarinastaan julkisesti, jotta antaisi esimerkkiä ja rohkeutta muille hyväksikäytön uhreille.

Turvaverkot pettivät

Esitutkintamateriaalin perusteella tytössä oli havaittavissa useita väkivallan merkkejä ja myös lastensuojeluilmoituksia oli useita.

Jo vuonna 1995 terveydenhoitaja oli tehnyt lastensuojeluilmoituksen, koska tytöllä oli turvonnut silmänalus. Lapsi oli kertonut isän lyöneen häntä remmillä. Terveydenhoitaja oli myös varannut ajan neuvolalääkärille ja soittanut sosiaalityöntekijälle, mutta neuvolakäynnistä ei löydy merkintää.

Vuonna 1996 tarhassa oltiin huolestuneita lapsen seksileikeistä. Terveydenhoitaja oli jälleen yhteydessä sosiaalityöntekijään.

Useista ilmoituksista huolimatta sosiaalityöntekijät eivät ottaneet tyttöä huostaan.

– Kukaan aikuinen ei koskaan kysellyt minulta, että olisin voinut antaa vinkin, mitä minulle tehtiin kotonani, nainen kertoi esitutkinnassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja