Vantaan sellimurhasta syytetyt tulivat oikeuteen huiveihin naamioituneina, halusivat päästä ääneen – "Kiistän nuo syytteet ja olen syytön"

Vantaan sellimurhasta syytetyt muuttivat kertomuksiaan oikeudessa – näin asiaa arvioi syyttäjä 3:50
Vantaan sellimurhasta syytetyt muuttivat kertomuksiaan oikeudessa – näin asiaa arvioi syyttäjä viime kesäkuussa

Vantaan matkasellimurhasta syytettyjen 20-vuotiaan Abshir Diini Muyen ja 24-vuotiaan Perttu Oskari Pyynösen mielentilatutkimusten lopputuloksia on käsitelty tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Miehiä syytetään kolmannen vangin julmasta ja raa'asta murhasta Vantaan vankilan matkasellissä viime vuoden tammikuussa. Lisäksi kumpaakin heistä syytetään uhrin törkeästä raiskauksesta.

MTV Uutisten tietojen mukaan kumpikin syytetyistä todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeisiksi, eli he ymmärsivät tekonsa. Kumpikaan nuorista miehistä ei siis ole tahdosta riippumattoman hoidon tarpeessa. Miesten todettiin tehneen tekonsa täydessä ymmärryksessä.

Asianajaja ei saapunut paikalle

Käräjäoikeus käsittelee tänään miesten mielentilatutkimuksia. Istunnon oli määrä alkaa kello 10, mutta aloitusta jouduttiin lykkäämään tunnilla, koska Muyen asianajaja ei saapunut ajoissa paikalle.

Syytetyistä vain Muye on paikalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Hän istui salin takaosassa huivi ja aurinkolasit kasvoillaan ja hattu päässään. 

Muye huomautti istunnon aluksi, että hän lähtee pois, jos hänen asianajajansa ei tule paikalle. Oikeuden tuomari soitti asianajajalle ja tämä ilmoitti saapuvansa tunnin kuluttua.

Riihimäen vankilasta etäyhteydellä istuntoon osallistuva Pyynönen istui hiljaa paikoillaan eikä hän sanonut istunnon alussa mitään. Pyynönen oli vetänyt päänsä suojaksi huivin ja laittanut kasvoilleen aurinkolasit.

Kumpikin todettiin syyntakeiseksi

Istunto pääsi jatkumaan yhdentoista jälkeen, kun Muyen asianajaja Risto Kyytinen oli saapunut paikalle oikeuteen.

Oikeuden tuomari totesi aluksi, että syytettyjen mielentilatutkimukset ovat valmistuneet ja kumpikin miehistä todettiin tutkimuksessa syyntakeiseksi ja erittäin vaaralliseksi.

Mielentilatutkimuksia käsiteltiin laajemmin suljetuin ovin yleisön läsnäolematta.

Istunto jatkui julkisena ennen puoltapäivää. Syyttäjä Emilia Ilander-Raulahti vaatii edelleen kummallekin miehistä elinkautista vankeusrangaistusta.

– Henkirikoksen tekotapa on sekä erityisen raaka että julma. Tässä on kidutustyyppistä pitkäkestoista väkivaltaa. Uhria on nöyryytetty ja kidutettu, teossa on käytetty useita välineitä. Tässä täyttyy myös vakaa harkinta. Tekijöillä on ollut useampi tunti aikaa harkita tätä tekoa. On kirjoitettu itsemurhaviesti ja yritetty lavastaa itsemurhaksi tämä teko.

– Kokonaisuutena tämä teko on törkeä. Se on tapahtunut suljetussa tilassa eikä asianomistaja ole antanut mitään syytä tälle teolle. Näissä olosuhteissa rangistusvaatimus on elinkautinen vankeusrangaistus murhasta, syyttäjä perusteli.

Poikkeuksellisen raaka teko

Syyttäjän mukaan asiantuntijalausuntojen perusteella on todettu, että kummatkin tekijät ovat syyntakeisia.

– Täällä esitetyt pelkät maallikoiden väitteet alentuneesta syyntakeisuudesta eivät vaikuta mihinkään eikä niitä tule huomioida, kun meillä on maan parhaiden asiantuntijoiden lausunnot tästä asiasta, Ilander-Raulahti sanoi.

Uhrin omaisten asianajajat yhtyivät syyttäjän vaatimuksiin ja korostivat, että tässä henkirikoksessa on todellakin kyse murhasta, ei taposta.

– Tämä teko on ollut hyvin brutaali, päämäärätietoinen ja siinä on ollut vakaata harkintaa. Kyseessä on murha ja jopa murhaksi tämä teko on poikkeuksellisen brutaali, uhrin äidin asianajaja sanoi.

Tekijät myöntävät vain törkeän pahoinpitelyn ja tapon

Pyynönen ja Muye kiistävät syyllistyneensä murhaan ja kumpikin myöntää vain törkeän pahoinpitelyn ja tapon.

– Tässä ei ole suunniteltu mitään henkirikosta. Päämieheni ei ole osallistunut kaiken aikaa tekoon. Teko ei ole ollut yhtämittainen, siinä on ollut yökin välissä ja myös muita keskeytyksiä, Muyen asianajaja Risto Kyytinen toi esiin loppulausunnossaan.

Muyen asianajaja pyysi oikeutta huomioimaan muiden sellitovereiden havaintoja tekoajalta hänen päämiehestään.

– Se ei ole ollut järkevää toimintaa. Tämä tekotapa sinänsä täyttää törkeän pahoinpitelyn ja tapon tunnusmerkistön. Se ei edellytä tuomitsemista murhasta.

Puolustuksen mukaan teossa käytetty väkivalta ei ole läheskään kaikilta osin ollut surmaamiseen tähtäävää eivätkä tekotavat olleet edes tappavia lukuun ottamatta loppuvaiheen uhrin tukehduttamista muovipussilla ja kuristamista.

– Siinä on toimittu kiihottuneessa ja psyykkisesti rasittuneessa mielentilassa. Katson, että tässä on kaksi tekoa, törkeä pahoinpitely ja tappo ja Muye tulisi tuomita määräaikaiseen rangaistukseen, Kyytinen sanoi.

Myös Pyynösen puolustuksen mukaan uhrin tukehduttaminen kuoliaaksi tulisi arvioida erilliseksi teoksi sitä edeltäneestä väkivallasta.

– Teko ei ole edellyttänyt Pyynöseltä vakaata harkintaa, vaan pikemminkin kyse on ollut tunnekuohusta eikä hän ole pystynyt sitä näissä olosuhteissa kontrolloimaan. Pyynösen lääkitys oli ajettu alas hallitsemattomasti ja hän oli hyvin stressaantunut. Hänet tulisi tuomita alentuneesti syyntakeisena määräaikaiseen rangaistukseen, Pyynösen asianajaja sanoi.

Syytetyt halusivat itsekin puhua

Istunnon lopuksi Muyen asianajaja Risto Kyytinen sanoi, että hänen päämiehensä haluaa vielä itse lausua jotakin.

Muye otti hatun pois päästään, aurinkolasit pois silmiensä edestä ja huivin pois suunsa edestä ennen kuin hän alkoi puhumaan.

– Haluan sen verran sanoa, että pahoittelen uhrin perheelle sitä, että olen aiheuttanut harmia ja tuskaa. Tiedän, ettei anteeksipyynnöllä parane se virhe, minkä olen tehnyt. Pahoittelen aikaisempaa käytöstäni tässä salissa. Se on ollut lapsellista. Olisi pitänyt enemmän kunnioittaa. Nyt kun on hetken saanut miettiä tätä tapausta ja itse rikosta, niin en voi muuta sanoa kuin, että olen pahoillani. Kadun yli kaiken tätä rikosta, Muye lausui ja peitti taas kasvonsa aurinkolasien, huivin ja hatun alle.

Pyynösen asianajaja kysyi päämieheltään, haluaisiko hänkin lausua jotakin etäältä Riihimäen vankilasta. Pyynönen halusi.

– Mä kiistän kaikki nuo syytteet ja olen syytön niihin, ei muuta, Pyynönen sanoi.

Oikeus antaa tuomionsa jutussa 20. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat