MTV oikeudessa: Auttoiko menestynyt yrityspomo Tranbergia ja Ranta-ahoa huumerikoksissa? Kiistää syytteet: "Tuntenut Tranbergin 20 vuotta eikä tiedä tämän rikoksista"

6:15
Käräjillä kuullaan tänään lisää syytettyjen vastauksia, äänessä muun muassa Tranbergin ystävänä tunnettu yritysjohtaja

Suomen kaikkien aikojen suurimman huumerikosjutun eli niin sanotun Katiska-vyyhden käsittely jatkuu tänään Helsingin käräjäoikeudessa syytettyjen vastausten antamisella. MTV Uutiset seuraa istuntoa paikan päällä.

Liikemies Niko Ranta-ahoon ja ex-rikollispomo Janne "Nacci" Tranbergiin kytkeytyvässä huumevyyhdissä on kaiken kaikkiaan 54 syytettyä. Yksi syytetyistä on pitkän linjan bisnesmies ja kansainvälisen tason kilpapurjehtija.

1976 syntynyttä miestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta ja rahanpesusta. Mies kiistää syytteet. Miehen on nimi on ollut mediassa esillä Vallilan Ratapiha Oy:n toimitusjohtajana. Tammikuun lopulla mies erosi Ratapihan toimitusjohtajan paikalta.

Mies on myös varajäsen yhden yrityksen hallituksessa.

Lunasti koruja ja kelloja panttilainaamosta

Oikeudessa kuultiin tänään miehen vastaus syytteisiin.

Törkeässä rahanpesusyytteessä on kyse siitä, että mies lunasti Hakaniemen panttilainaamosta tammikuussa 2018 kaksi kelloa ja kultakoruja ja omaisuus olisi syytteen mukaan rikoksella hankittu.

Mies maksoi kellot ja korut omalla pankkikortillaan. Summa oli yhteensä runsaat 20 000 euroa. Omaisuus takavarikoitiin hänen asunnoltaan tämän vuoden alussa. Miehen mukaan hän ei tiennyt, että omaisuus on rikoksella hankittua.

Mies kertoi luottaneensa Hakaniemen panttilainaamoon tässä suhteessa.

Vuokrasi varaston Tranbergin tutulle

Miestä syytetään myös avunannosta törkeään huumausainerikokseen joulukuun 2018 ja marraskuun 2019 välisenä aikana.

Mies kiistää syytteen. Hänen mukaansa hän ei ole tahallaan edistänyt Tranbergin ja Ranta-ahon väitettyä törkeää huumausainerikosta.

Mies vuokrasi yhtiönsä omistaman pienen vapaana olleen varaston Tranbergin kautta tulleelle vuokralaiselle. Miehen mukaan kyse oli normaalista toimitilavuokrauksesta.

Yritysjohtaja ei oman kertomansa mukaan tiennyt, että varastossa olisi käsitelty lääkeaineita. Mies kiistää vuokranneensa varastoa tähän tarkoitukseen.

– Päämieheni on tuntenut Tranbergin nuoruudestaan saakka, eli noin 20 vuotta. Hän ei ole tietoinen Tranbergin rikoksista, miehen asianajaja Ville Luoto sanoi oikeudessa.

Yritysjohtajan käsityksen mukaan Tranbergilla on ollut tuloja muun muassa kirjastaan ja katuvaatebrändistään.

Mies totesi vastauksessaan, että hän kokee Tranbergin käyttäneen ystävyyttä hyväkseen.

Kiistää avustaneensa rikoksentekijää

Miestä syytetään lisäksi myös törkeästä rahanpesusta, joka olisi tapahtunut elokuun 2019 ja tammikuun 2020 välisenä aikana. Mies kiistää tämänkin syytteen.

Mies sai elokuussa 2019 rahaa 27 000 euroa velkojen maksuna eikä miehen mukaan kyse ollut rahanpesusta.

Miehen mukaan summasta runsaat 20 000 euroa oli kellojen ja korujen lunastamisesta ja noin 6500 euroa vanhoja vuokrasaatavia.

Mies kiistää sen, että hän olisi tahallaan peittänyt tai häivyttänyt omaisuuden laitonta alkuperää ja avustanut rikoksentekijää.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja