MTV:n Uutisextra: Varman toimitusjohtaja uskoo valtion velan jäävän seuraavalle hallitukselle: "Vaikea kuvitella miten U-käännös pystytään tekemään"

9:43
Katso Varman toimitusjohtajan haastattelu MTV:n Uutisextrassa: "Vaikea kuvitella, miten U-käännös pystytään tekemään"

Suomen velkataakka paisuu tänä vuonna yli 20 miljardilla eurolla.

MTV:n Uutisextrassa vierailleen työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murron mukaan liian helpoksi tehty velan ottaminen tietää vaikeuksia seuraavalle hallitukselle.

– Se tulee olemaan hyvin vaikea rasti, kun voimakkaan historiallisen elvytyksen jälkeen seuraavan hallituksen ja seuraavan ministerin täytyy tehdä täyskäännös ja lähteä leikkaamaan. Vaikea kuvitella miten se tullaan tekemään ja miten poliittinen järjestelmä pystyy tekemään sen vaadittavan u-käännöksen tämän historiallisen elvytyksen jälkeen.

Hallitus pyrkii tasapainottamaan taloutta lisäämällä työllisyyttä. Murto pitää hallituksen työllisyystavoitetta 60 000 uudesta työllisestä tämän hallituskauden loppuun mennessä epärealistisena.

– Se olisi todella iso positiivinen yllätys. 

Murron mukaan työllisyyden nosto vaatii niin sanottuja kovia työllisyyskeinoja. Hänen mukaansa työntekijöiden määrää tulisi lisätä työuran molemmista päistä. 

– Eläköitymisikä nousee koko ajan. Sen sijaan haaste on, miten saamme nuoret nopeasti koulutukseen ja työelämään. Pahoin pelkään, että joudumme tekemään putkia. Niistä hyvä esimerkki on korkeakouluvalintauudistus, joka ei ole ollut nuorten suosiossa, mutta on minun mielestäni välttämätön.

Hallituksen on määrä tehdä päätöksiä työllisyystoimista syyskuun budjettiriihessä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja