MTV:n uusi Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen: EU vaikuttaa Suomessa usein eduskuntaakin enemmän – tässä tulevaisuuden kiinnostavimmat uutisaiheet

Ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen on valittu MTV Uutisten uudeksi Eurooppa-kirjeenvaihtajaksi. Hänen asemapaikkansa on Bryssel. Puumalainen uskoo, että työsarka EU- ja Eurooppa-uutisissa ei tule loppumaan kesken.

– Odotan pestiltä totta kai yllättäviä tilanteita ja sitä, että saa olla Euroopan tapahtumien keskipisteessä "kädet savessa". Euroopassa ei oikeastaan koskaan ole sellaista hetkeä, etteikö mitään tapahtuisi. Ennemminkin pitää muistaa katsoa, että joskus ehtii myös pitää vapaata.

EU:n ja Naton päämajojen kotikaupunki Bryssel on Puumalaiselle entuudestaan tuttu työtehtävien puolesta. Mieleen on jäänyt erityisesti pikakomennus kaupunkiin reilu vuosi takaperin.

– Olin Pöllölaaksossa aamun tv-uutisten vuorossa, kun kello viideltä huomasin Reutersilta tulleen tiedon, että Putin on hyökännyt Ukrainaan. Se aamu olikin sitten kovan sykkeen uutistyötä alusta loppuun. Kun aamun viimeiset tv-uutiset oli tehty, minulta tultiin kysymään, että olisiko vielä energiaa lähteä Brysseliin EU:n hätähuippukokoukseen. Lähdin sinne samoilla silmillä.

Puumalainen on toiminut MTV:n kirjeenvaihtajana aiemminkin, kun hän viime syksynä sijaisti Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppista New Yorkissa. EU, Eurooppa ja kansainvälinen politiikka yleensä ovat aina kiinnostaneet häntä, joten päätös hakea Eurooppa-kirjeenvaihtajaksi ei ollut erityisen vaikea.

– Tiesin, että minulla on tarvittavat valmiudet, oikeat asiakysymykset hallussa ja nyt olisi sopiva sauma lähteä.

Uutisoitavaa riittää

Uusi pesti alkaa syksyllä ja paljon ehtii tapahtua ennen Brysseliin muuttoa, mutta nyt jo tiedossa on useampia kysymyksiä, joiden seuraamista Puumalainen odottaa mielenkiinnolla.

– Energiakriisin ja Venäjästä irtautumisen vaikutukset jatkuvat edelleen, Euroopan pitää linjata suhtautumistaan Kiinaan, EU:n taloussääntöjä joudutaan katsomaan uudestaan, miten Ukrainan tukemista jatketaan ja miten suhtaudutaan maan EU- ja Nato-jäsenyyteen. Uutisoitavaa riittää. 

Tulevan syksyn kannalta kiinnostavista tapahtumista Puumalainen nostaa tärppinä esiin Puolan vaalit. 

– Puola on hyvin kiinnostava maa. Se on yksi EU:n suurimmista maista ja Unkarin ohella sellainen, joka on harannut vastaan monessa asiassa ja sen kehitys on ollut EU:n arvojen vastaista. Ukrainan sodan aikana se on toisaalta tehnyt pesäeroa Unkariin ja ottanut johtavaa roolia Ukrainan tukemisessa. Kiinnostavaa nähdä onnistuuko EU-mielisempi oppositio haastamaan valtapuolueen toden teolla.

Suuret saappaat

Puumalainen toteaa mielen menevän nöyräksi, kun ajattelee MTV:n aiempien Eurooppa-kirjeenvaihtajien listaa. Esimerkiksi Helena Petäistöä tai nyt oloneuvokseksi jäävää Heikki Piuholaa.

–Totta kai suuri kunnia, että pääsee tämän listan jatkoksi. Mutta en aio lähteä kopioimaan sitä, mitä he ovat tehneet, vaan tekemään parhaani omalla tyylillä ja omilla vahvuuksilla. Katsotaan sitten, millaista jälkeä syntyy. Todella kunnioitan sitä työtä, mitä muun muassa Helena ja Heikki ovat tehneet.

EU-aiheet eivät aina kiinnosta lukijoita kaikista eniten. Kysymys siitä, miksi Puumalaista oikein kiinnostaa EU saa aikaan naurua.

Hän opastaa, ettei EU:ta kannata ajatella vain Brysselissä sijaitsevina instituutioina tai virastotaloina. Unioni on paljon enemmän ja vaikuttaa paljon suuremmin suomalaisten elämään kuin moni tulee ajatelleeksi.  

– EU vaikuttaa meihin Suomessa aika paljon enemmän kuin mitä sinne usein osoitetaan kiinnostusta. Joissain asioissa sillä on voi olla enemmänkin päätäntävaltaa kuin eduskunnalla. Jos huomio kiinnitetään vain EU-instituutiohin ja byrokratiaan, voidaan olla että: hoh-hoijaa, mitäs tämä on. Samalla EU on kuitenkin kaikki 27 jäsenvaltiotaan ja kaikkien niiden politiikkaa.

– Jos politiikka kiinnostaa, niin kuin minua lähes pohjattomasti kiinnostaa, Euroopasta löytyy aina joku EU-maa, jossa on poliittisesti myös laajemmin vaikuttava tilanne.  

Lue myös:

    Uusimmat