MTV:n ukrainalaisilta saamat ainutlaatuiset videot paljastavat: Näin venäläiset kiristävät ja kontrolloivat asukkaita Hersonissa

Ruoalla kiristämistä ja tainnutuskranaatteja väkijoukkoihin – Serhii ja Andriy kertovat kurjistuvasta arjesta Venäjän miehitysvallan alla 3:32
"Venäläisjoukot avasivat tulen" – Andryi ja Serhii kuvasivat MTV Uutisille elämää Venäjän miehittämissä kaupungeissa.

Venäläisten miehittämän Hersonin asukkaat taistelevat venäläispropagandaa vastaan. MTV Uutisten haastattelemien Andriyn ja Serhiin kuvaama ainutlaatuinen materiaali näyttää, millaista ukrainalaisten elämä on Venäjän miehitysvallan alla.

– Sotilaat eivät anna meidän lähteä kaupungista ennen kuin ruoka loppuu. He uskovat, että tulemme pyytämään heiltä ruokaa. Se näyttäisi siltä, että saisimme sotilaita humanitaarista apua, Hersonissa asuva Andriy kertoo.

Venäläiset joukot ottivat hyökkäyksen ensimmäisinä päivinä haltuunsa lähellä Krimiä sijaitsevan noin 300 000 asukkaan Hersonin. 

Kaupungin pormestarin Ihor Kolyhaijevin mukaan venäläisupseerit ovat sanoneet perustavansa kaupunkiin samanlaisen hallinnon kuin Luhanskin ja Donetskin separatistialueilla.

Venäläispropaganda, jonka mukaan ukrainalaiset haluaisivat osaksi Venäjää, ei kuitenkaan ole purrut alueen asukkaisiin. Paikallisten mielenosoitukset ovat päivittäisiä.

– Totuus on täysin päinvastainen kuin mitä Venäjän media väittää, Serhii kertoo MTV Uutisille.

Katso video yltä: Andryi ja Serhii kuvasivat MTV Uutisille elämää Venäjän miehittämissä kaupungeissa.

"Totuus on päinvastainen"

30-vuotias Serhii on jumissa Nova Kahovkassa, reilun 70 kilometrin päässä Hersonista, joka on niin ikään venäläisten hallussa. Serhiin mukaan ruoan ja lääkkeiden suhteen tilanne on kriittinen. 

– Kauppojen ja apteekkien edessä on valtavat jonot. Monet lääkkeet ovat jo loppuneet.

– Kaupat eivät enää hyväksy korttimaksuja, eikä käteistä saa nostettua pankkiautomaateilta.

Serhii osallistui protesteihin viime viikonloppuna. Hänen mukaansa venäläisjoukot suhtautuivat mielenilmaukseen aluksi välinpitämättömästi, mutta sitten tilanne eskaloitui.

– Venäläisjoukot avasivat tulen ja heittivät tainnutuskranaatteja väkijoukkoon. 

Näin ukrainalaiset kertovat tunnelmista Kiovassa ja Harkovassa 4:34
Katso videolta, mitä Kiovassa asuva Andrei Hryshchenko kertoo elämästä sodan keskellä.

Lue myös:

    Uusimmat