MTV:n Rikostoimittajat: Jasper Pääkkönen hävisi kalsarikäräjät, mutta on hänellä silti pointtinsa – "Rajanvetoa haetaan"

MTV:n rikostoimittajat: Entisen Miss Helsinki -kilpailijan kova tuomio 9:32
Uusimmassa Rikostoimittajat-jaksossa puhutaan kalsarikäräjien lisäksi muun muassa entisen Miss Helsinki -kilpailijan tappotuomiosta.

Huomenta Suomen Rikostoimittajat-osiossa ruodittiin keskiviikkona muun muassa Jasper Pääkkösen tappiota ”kalsarikäräjiksi” nimetyssä riitaoikeudenkäynnissä. 

Helsingin käräjäoikeus ratkaisi asian eilen. Pääkkösen nostama vahingonkorvauskanne hylättiin perusteettomana. 

Pääkkönen vaati 300 000 euroa The Other Danish Guy -kalsareistaan tunnetulta Lähde & Co Oy:ltä, sillä hänen mukaansa yritys käytti hänen nimeään, ääntään ja kuviaan laajassa mainoskampanjassa ilman lupaa.

Pääkkösestä otettuja alusvaatekuvia näytettiin muun muassa televisiossa. 

MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen näkee, että vaikka käräjäoikeus oli eri mieltä Pääkkösen kanssa, on Pääkkösellä silti pointtinsa.

– Kyllähän tässä varmasti tietynlaista rajanvetoa haetaan, että jos julkisuuden henkilöstä puhutaan ja hän lähtee mukaan erinäisiin mainoskampanjoihin, niin mitkä ne oikeudet ja muut sitten kullakin ovat, Lehtinen sanoo. 

Pääkkönen on ilmoittanut vievänsä asian hovioikeuden arvioitavaksi. 

– Pääkkönen haluaa selkeästi oikeuskäytäntöä siihen, millä tavalla on oikeus käyttää esimerkiksi tässä yhteydessä hänen erittäin tunnettua brändiään, Lehtinen kommentoi.

Koko keskustelun voi katsoa artikkelin yllä olevalta videolta. 

Rikostoimittajat-keskustelussa puhuttiin keskiviikkona myös KRP:n tutkimasta maanpetosrikosasiasta, jossa epäiltynä on salaliittoteorioista tunnettu kolmikko. Lisäksi aiheena oli Helsingin Punavuoressa tapahtunut tappo, josta luettiin 9 vuoden vankeustuomio entiselle Miss Helsinki -kilpailijalle.

Mistä kalsarikäräjissä oli kyse?

Pääkkönen on itse kertonut olleensa The Other Danish Guy -kalsareiden brändilähettiläs vuodesta 2018 alkaen. 

Hän ei kuitenkaan kertomansa mukaan ollut antanut tai olisi antanut lupaa kesällä 2021 tehtyyn mainoskampanjaan, josta kiista syntyi.

Pääkkönen luonnehti käräjillä, että kyseinen mainosmateriaali käytännössä huijattiin häneltä yrityksen käyttöön. Kuvat oli otettu, kun Pääkkönen osallistui yrityksen podcast-sarjan tekoon.

Helsingin käräjäoikeus päätti eilen, ettei Pääkkösen vahingonkorvausvaatimukselle ole perusteita. 

Pääkkönen vaati kalsariyritykseltä satojen tuhansien korvausta perusteettoman edun palautuksena. Käräjäoikeuden mukaan Lähde & Co Oy ei ollut saanut perusteetonta etua.

Käräjäoikeuden mukaan Pääkkönen oli itse sitoutunut markkinointiyhteistyöhön kalsariyhtiön kanssa ja suostunut podcast-sarjan kuvauksiin. Käräjäoikeuden mukaan Pääkkönen oli siten suostunut myös markkinointimateriaalin tuottamiseen. 

Käräjäoikeuden mukaan Pääkkönen ei myöskään ollut brändilähettilääksi ryhtyessään tai podcast-kuvauksiin osallistuessaan asettanut rajoituksia materiaalin käyttöön.

Oikeuden mukaan yhtiöllä oli siis oikeus hyödyntää mainosmateriaalia "tavanomaisessa laajuudessa" brändilähettilässopimuksen perusteella.

Yli 100 000 euron lasku

Koska Pääkkönen hävisi oikeustaiston, hänet velvoitettiin maksamaan kalsariyhtiön oikeudenkäyntikulut sekä muita kuluja. Summa nousee yli 100 000 euroon. 

Pian tämän jälkeen Pääkkönen ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että aikoo viedä asian hovioikeuteen. 

– Tämä aiheuttaa nähdäkseni täysin hallitsemattoman tilanteen viihdealalla työskenteleville esiintyjille. Käräjäoikeuden päätöksen mukaisesti mikä tahansa firma, jolla olisi yhteistyösopimus julkisuudesta tutun henkilön kanssa, saisi tehdä ja julkaista valtakunnallisia mainoskampanjoita käyttäen vapaasti hyväkseen heidän nimeä ja kasvojaan, vaikka sopimuksessa ei olisi siitä sovittu, hän kirjoitti.

Pääkkösen mukaan kalsariyhtiön johto oli vakuuttanut hänelle sopimusta tehtäessä, että hänellä olisi täysi päätäntävalta markkinoinnissa. 

– Keskusteluissa käytiin erikseen läpi esimerkiksi se, että näyttelijän ammattini vuoksi en voisi esiintyä alusvaatemainoksessa esimerkiksi kadunvarsimainonnassa, sillä alusvaatteissa mainoksessa esiintyminen vahingoittaisi ammatillista uskottavuuttani, Pääkkönen kirjoittaa Facebook-päivityksessään.

Pääkkösen mukaan asiassa onkin kyse "paljon laajemmasta ja tärkeämmästä asiasta", vaikka oikeudessa hän puolustaakin omia etujaan.

– Esiintyjillä tulee olla juridinen oikeus päättää oman nimen ja kuvan käytöstä, Pääkkönen summasi.

Lue myös:

    Uusimmat