Poliisi tarkentaa Haagan puukottajan motiiveja: Ero, ex-puolison uusi ystävä ja arkaluonteisia seikkoja

Haagan puukottajan hyökkäyksen taustalla uskotaan olevan avioliiton päättyminen ja mahdollisesti myös entisen puolison uuden ystävän olemassaolo, arvioidaan poliisista.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Pekka Hätösen mukaan nämä seikat mahdollisesti sotivat miehen kunniakäsitystä vastaan.

– Siinä on muitakin seikkoja, mutta niitä ei voi arkaluontoisuuden vuoksi avata, Hätönen toteaa.

Miestä epäillään kahdesta murhan yrityksestä tämän puukotettua entistä puolisoaan ja tämän ystävää. Lisäksi häntä epäillään kolmesta törkeästä pahoinpitelystä vahingoitettuaan väliin menneitä lapsiaan.

Rikostoverit voivat päätyä oikeuteen aiemmin

Tapahtuneen pääepäilty Hayder Abduljabbar Al-Hmedavi on yhä karkuteillä, ja hänen uskotaan olevan tällä hetkellä Euroopassa. Sen sijaan miehen veli on ollut vangittuna osallisuudesta tekoon, minkä lisäksi toinen henkilö on epäiltynä rikoksen tekijän sujelusta tämän autettua Al-Hmedavin pakomatkalle.

Miehet voidaan toimittaa oikeuteen, vaikka pääepäiltyä ei saataisikaan kiinni. Poliisi toivoo kuitenkin saavansa ensin pääepäillynkin kiinni kertomaan näkemyksensä tapahtuneesta.

Samalla toivotaan saatavan laajempi näyttö myös veljen osallisuudesta. Rikoksen suojelun osalta asia on Hätösen niin selkeä, ettei lisätiedoille välttämättä ole juuri tarvetta.

Murhan yritys vanhenee 20 vuodessa, joten siinä ajassa Al-Hmedavi tulee saada kiinni. Poliisi toki toivoo asian sujuvan nopeammin.

Miksi kuvaa ei julkaistu heti?

Julkisuudessa on käyty keskustelua siitä, julkaisiko poliisi epäillyn kuvan oikeaan aikaan. Hätönen kertoo, että kuvan julkaisun ajankohdasta keskustellaan myös poliisin sisällä.

– Yleisesti ottaen poliisi julkaisee kuvan, kun meillä ei ole toiminta täysin aktiivista. Silloin meillä on resursseja ottaa vastaan ilmoituksia.

Hänen mukaansa poliisia ei välttämättä palvele julkaista kuvaa suoraan teon jälkeen. Tavoite on, että kuvalla saadaan sivullisilta mahdollisimman paljon tietoa.

– Lähinnä jälkikäteen voidaan arvioida, kuinka onnistunut ajankohta oli.

Hän arvioi, että kuvan julkaisu osui hyvään ajankohtaan, sillä se on tuottanut vihjeitä ja vinkkejä, joilla on saatu käsitys henkilön pakomatkasta ja liikkeistä.

Suuri osa vinkeistä osuu harhaan

Kuvan julkaisussa painaa moni seikka. Uhrien yksityisyys on yksi seikka, mutta vielä isompi seikka on poliisin mahdollisuudet hyödyntää vihjeitä, joita kuvan julkaisun jälkeen tapaa tulla paljon.

– Saatiin noin 40 vinkkiä, joista 2–3 liittyi henkilöön. Muut olivat hänen tyyppisistään henkilöistä, Hätönen kuvailee.

Kuvien läpikäynti vie aikaa ja resursseja, ja niiden läpikäyminen kesken aktiivisinta tavoitteluvaihtetta voi jopa haitata poliisitoimintaa.

Hänen mukaansa on täyttä spekulaatiota miettiä, mitä olisi tapahtunut, jos kuva olisi julkaistu heti.

– Olisi voinut olla henkilö, joka katselee suoraan toisella puolella katua kävelevää kohdetta. Ei tämä ole mitään tarkkaa tiedettä, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat