Miesten yhdistelmäkisasta muodostui täysin poikkeuksellinen näytelmä hiihdon arvokisahistoriassa – "Emme ole nähneet tällaista"

Iivo Niskasen pronssimitalituuletuksiin päättynyt 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailu oli äärimmäisen rankka. Tästä kertovat muun muassa urheilijoiden väliset, erittäin suuriksi kasvaneet erot.

Perinteisen osuudella Niskanen irtosi muista noin viiden kilometrin kohdalla ja sai hetkeä myöhemmin seurakseen Aleksandr Bolshunovin. Suksienvaihtoon mennessä kaksikko oli pudottanut kolmantena olleen Denis Spitsovin puolen minuutin päähän.

Vapaalle vaihtamisen jälkeen Bolshunov ja Spitsov olivat selkeästi koko joukon nopeimmat, ja vaikka Niskasella ei ollut mitään mahdollisuuksia vastata kahden venäläisen vauhtiin, hän pystyi pitämään takaa tulleen Norjan Hans Christer Holundin selkeällä erolla takanaan.

– Perinteisellä oli liian vaikeaa. Se oli jäykkää, eikä vapaalla ollut mitään mahdollisuuksia, Holund sanoi VG:lle.

– Tämä oli erittäin kova kilpailu. On vaikea nähdä, kun joku on noin paljon parempi. Voin vain ottaa hatun päästä kärkikolmikon edessä, Holundin jälkeen viidenneksi sijoittunut Pål Golberg komppasi.

Bolshunov jätti toiseksi tulleen Spitsovin lopulta minuutin ja 11 sekunnin päähän. Niskanen hävisi Bolshunoville tasan kaksi minuuttia ja Holund, paras norjalainen, kaksi ja puoli minuuttia.

VG:n mukaan kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun joku voitti 30 kilometrin yhdistelmäkilpailun arvokisoissa yli kymmenellä sekunnilla. Kyseinen matka on ollut arvokisojen ohjelmassa vuoden 2005 MM-kisoista lähtien.

Samalla Bolshunovin voittomarginaali oli kaikki arvokisojen matkat huomioon ottaen suurin sitten vuoden 2001 Lahden MM-kisojen, joissa Johan Mühlegg voitti 50 kilometrin kilpailun vajaalla kahdella minuutilla.

– Emme ole aikaisemmin nähneet tällaista 30 kilometrillä, yhteislähdössä ja miesten kilpailussa, jossa kaikki on niin tasaista. En usko, että tällaista olisi tapahtunut, jos kilpailu olisi käyty lähempänä merenpinnan tasoa. Korkeus vaikutti tähän suuresti, VG:n asiantuntija Sondre Sundby sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat