MTV:n olympiaseuranta: Leijonat varmisti finaalipaikan – Tero Seppälältä uran paras suoritus arvokisoissa

Leijonat pelaa paikasta olympifinaalissa – tässä perjantain suomalaiset Pekingissä 0:53
Pekingin olympialaiset perjantaina: Leijonat pelaa finaalipaikasta.

Pekingin olympialaisissa on perjantaina seitsemästoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seuraa tapahtumia tässä artikkelissa.

Olympiaseuranta perjantaina 18.2.:

Kello 11.41 Tero Seppälä hiihtää yhdeksänneksi! SIjoitus on Seppälän paras olympialaisissa ja uran paras arvokisoissa. Eroa kärkeen kertyi tänään 2.32,7, ohilaukauksia viisi kappaletta.

Kello 11.39 Ruotsin Martin Ponsiluoma hiihtää hopealle noin 40 sekuntia Bön perässä. Pronssimitali menee myös Norjaan, kun Vetle Chrsitiansen ottaa uransa ensimmäisen olympiamitalin.

Kello 11.38 Johannes Bö ottaa kultaa! Norjalainen voittaa jo kisojen neljännen kultamitalinsa.

Kello 11.35  Tero Seppälä ampuu viimeisellä paikalla kaksi ohilaukausta. Useat hiihtäjät paukuttelivat pelteihin oikein urakalla. Seppälä on viimeisen ampumapaikan jälkeen yhdeksäntenä yli kahden minuutin päässä kärjestä.

Kello 11.33 Johannes Bö ampuu kaksi ohi, Martin Ponsiluoma yhden.Näyttää siltä, että Bö ottaa kultaa.

Kello 11.28 Johannes Bö on pitkällä karkumatkalla. Toisena hiihtävä Ruotsin Martin Ponsiluoma on jäänyt jo 21,7 sekuntia. Seppälä on mitalista jäljessä 9,9 kilometrin kohdalla yli minuutin, joten kärkipäässä pitää tulla ohilaukauksia, jotta Seppälä voisi nousta mitaleille.

Kello 11.24 Kolmas ampumapaikka menee Seppälältä penkin alle, ja mies ampuu kaksi ohilaukausta. Seppälä on kolmannen ampumapaikan jälkeen yhdeksäntenä. Mitaliin on matkaa noin 45 sekuntia. Kärjessä hiihtää Norjan Johannes Bö.

Kello 11.20 Miesten ampumahiihdon yhteislähtö on käynnissä. Tero Seppälä on kahden ampumpaikan jälkeen seitsemäntenä noin puoli minuuttia kärjen takana. Seppälä on hyvissä asemissa mitalia ajatellen.

Kello 8.42: Leijonien välieräottelun sankari Harri Säteri: "Olihan tuo aikamoista viidakkoa ja taistelua meiltä. Kaveri pelasi todella hyvän pelin tänään. Eivät antaneet mitään helpolla. Emme saaneet omaa hyökkäyspeliämme rullaamaan. Viimeinen erä meni aika lailla sumputtaessa. Mutta hyvin tehtiin sitä. Eiväthän he päässeet viimeisessä erässä juurikaan paikoille", Säteri perkasi TV5:llä.

Kello 8.34: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen TV5:llä: ”Todella kova peli. Tiesimme, että Slovakia on flow-tilassa niin kuin mekin olemme olleet muutamina aiempina kertoina. Tietty paine näkyi meidän pelaamisessamme. Hyökkäyspeli oli nihkeää, mutta kauhea taistelu. Nolla omiin. Ei voi olla muuta kuin tyytyväinen”, Jalonen totesi.

Kello 8.26: Harri Säterille nollapeli, Sakari Mannisen ja Harri Pesosen osumat ratkaisivat Suomelle finaalipaikan.

Kello 8.22: Leijonat finaaliin! Suomi kaataa välieräottelussa Slovakian 2–0. Näin ollen Suomen mitalisaldo kasvaa. Sunnuntaina taskuun tulee joko kultaa tai hopeaa.

Kello 8.20: Suomen johto kasvaa! Harri Pesonen iskee kiekon tyhjiin. Finaalipaikka vahvasti takataskussa.

Kello 8.19: Slovakialla maali tyhjänä. Välieräottelu huipentuu.

Kello 8.11: Viisi minuuttia kolmatta erää jäljellä. Suomi sitkeästi maalin karkumatkalla.

Kello 8.05: Kolmas erä kääntynyt jo jälkimmäiselle puoliskolle. Leijonat kiinni finaalipaikassa. Tilanne 1–0.

Kello 7.59: Suomi vetäytynyt tiukkaan, matalaan träppiin. Slovakia hakee hanakasti tasoitusta.

Kello 7.51: Suomelta kammottava ylivoima. Jatkuvaa huolimattomuutta ja Slovakialle tarjoutui jopa kahdella yhtä vastaan -ylivoimahyökkäys. Pahasti missattu sauma.

Kello 7.46: Sitten olympiavälieräottelun päätöserän pariin. Suomi 1–0-johdossa.

Kello 7.32: Summeri soi ja toinen erä paketissa. Leijonat johtaa olympiavälieräottelua 1–0. Slovakia kuitenkin vahvasti pelissä mukana. Kutkuttavat asetelmat päätöserään.

Kello 7.28: Toinen erä kääntynyt loppusuoralle. Slovakia painaa hanakasti hyökkäyksiä kohti Leijonien maalia. TIukkaa on.

Kello 7.23: Viisi minuuttia toista erää jäljellä. Suomella pienoinen hallinta pelistä, mutta maalipaikoille on vaikea päästä. Tilanne 1–0.

Kello 7.18: Slovakia kestää kuin kestää Suomen loistosauman. Parhaat paikat tipahtivat Sakari Manniselle, jonka viuhuvat kudit painuivat joko ohi tai pysähtyivät Slovakian maalivahtiin Patrik Rybariin. Suomi johtaa välieräottelua 1–0.

Kello 7.14: Suomelle loistosauma, kun Mikko Lehtonen kampitetaan ylivoimahaun yhteydessä. Leijonat kahden miehen ylivoimalla yli minuutin ajan.

Kello 7.08: Leijonilla nyt vaikeuksia raikkaan Slovakian kanssa. Suomen vahva erän aloitus kääntynyt puolustustaisteluksi. Paikkoja tippuu Säterin maalille.

Kello 7.03: Suomi vahvalla jalalla liikenteessä toisen erän alkuvaiheilla. Leijonien ykkösketju pyörittää pajatsoa Slovakian päädyssä, Teemu Hartikaisen johdolla. Slovakialle myös lupaavaa tonttia, kun TPS-hyökkääjä Slafkovsky jakaa ja Peter Cehlarik pääsee kokeilemaan tasoitusta aivan Harri Säterin nokan edestä.

Kello 6.56: Sitten toiseen erään. Suomi siis johdossa, mutta Slovakia hyvin mukana taistossa. Mihin suuntaan miesten kiekkovälieräottelu kääntyy?

Kello 6.41: Avauserä paketissa. Suomi Mannisen maalilla 1–0-johdossa. Slovakia sai luotua muutamia paikkoja, mutta Leijonien maalilla Harri Säteri aloitti välieräottelun enemmän kuin vahvasti.

Kello 6.37: Manninen johtaa koko turnauksen pistepörssiä tehoin 4+3. Avausmaali syntyi ajassa 15.58. Syöttöpisteet Lindbohmille ja Sami Vataselle.

Mannisen maali videona (lähde: discovery+):

Kello 6.33: Suomi 1–0-johtoon! Ykkösketjulta terävä hyökkäys Slovakian päädyssä. Jatkopelin jatkopeli tuottaa tulosta. Petteri Lindbohm heittää kiekkoa maalille ja Sakari Manninen puttaa turnauksen neljännen maalinsa. Noin.

Kello 6.24: Leijonilta vahvaa riistopeliä Slovakian päädyssä. Ja ensimmäiset tontit Rybarin maalilla. Suomi raikkaalla jalalla liikenteessä.

Kello 6.15: Vauhdikas alku välieräottelussa. Suomelta heti vahvoja kolmen kaistan hyökkäyksiä. Slovakia pyrkii toimittamaan kiekkoa maalille hyvin hanakalla asenteella.

Kello 6.10: Kiekko jäässä. Suomen ja Slovakian välieräottelu käynnissä.

Kello 6.06: Slovakian joukkueesta löytyy paljon Suomi-taustaisia pelaajia. Slovakian aloittavana maalivahtina toimii Patrik Rybar, joka torjui pari vuotta takaperin SM-liigaseuran Kärppien maalilla.

Muita SM-liigasta tuttuja nimiä: Kristian Pospisil, Michal Kristof ja Samuel Kzazko.

Suomi tänään sinisissä paidoissa, Slovakia valkoisissa.

Kello 6.00: Kymmenen minuuttia välieräottelun alkuun. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen piti siitä, miten Leijonat paransi pelillisiä otteitaan Sveitsi-puolivälieräottelussa.

Kello 5.51: Suomi on jo napannut Pekingin olympialaisissa yhden jääkiekkomitalin, kun Naisleijonien joukkue kaatoi pronssiottelussa Sveitsin.

Miesten puolella Suomen edellinen jääkiekkomitali on vuodelta 2014, kun Leijonat kaatoi pronssiottelussa Yhdysvallat. Tuolloin NHL-pelaajat olivat mukana turnauksessa.

Tässä turnauksessa Suomen tehomiehiä ovat olleet Sakari Manninen (3+3) ja Teemu Hartikainen (2+4). Manninen ja Hartikainen miehittävät Suomen tähtiketjua, KHL-seura Ufan kolmikkoa, jota täydentää Markus Granlund.

Kello 5.35: Leijonat on jo kertaalleen pelannut Slovakiaa vastaan Pekingin olympiaturnauksessa. Alkulohkon ensimmäisessä ottelussa Suomi oli parempi lukemin 6–2.

Slovakia kohtasi playoff-karsinnoissa Saksan, jonka se kaatoi tyylipuhtaasti 4–0. Puolivälierissä vastaan asettui Yhdysvallat, joka joutui tiukoille. Slovakia käänsi keskinäisen kohtaamisen itselleen voittomaalikilpailussa lukemin 3–2.

Suomi ei ole hävinnyt vielä yhtään ottelua Pekingissä. Alkulohkossa jalkoihin jäivät Slovakian lisäksi Latvia ja Ruotsi.

Puolivälierissä Leijonat kaatoi tyylikkään esityksen jälkeen Sveitsin lukemin 5–1. Ottelu sai ratkaisun sävelet jo avauspuoliskolla, kun Suomen joukkue rankoi Sveitsiä kovalla prosentilla.

Tämän päivän toisessa välieräottelussa Ruotsi kohtaa Venäjän olympiaurheilijat. Heidän välieräottelunsa alkaa Suomen aikaan kello 15.10.

Kello 5.24: Leijonat kohtaa aamun välieräottelussa turnauksen yllättäjämaan Slovakian. Perinteinen kiekkomaa täräytti jymypaukun puolivälierissä, kun se tiputti USA:n jatkosta.

Slovakialla turnauksen tähtinimenä on loistanut 17-vuotias huippulupaus Juraj Slafkovsky, joka on nakuttanut viiteen peliin viisi maalia. Slafkovsky edustaa seurajoukkuetasolla TPS:ää.

Slafkovsky viilettää Slovakian ykkösketjussa tämän päivän Leijonat-välieräottelussa.

Molempien joukkueiden ketjut:

Kello 5.14: Leijonien valmennusjohto ei tee yhden yhtään muutosta pelaavaan kokoonpanoon Slovakia-välieräottelun alla. Harri Säteri jatkaa aloittavana maalivahtina.