MTV:n olympiaseuranta: USA pakotti Naisleijonat pronssiotteluun

Suomen miesten viestikilpailusta täysi pannukakku – kuka hiihtää Iivo Niskasen rinnalla parisprintissä? 5:34
Nyrhinen & Karvonen: Suomen miesten viestistä pannukakku – kuka hiihtää Iivo Niskasen rinnalla pariviestissä?

Pekingin olympialaisissa oli maanantaina kolmestoista kilpailupäivä. MTV Urheilu seurasi tapahtumia tässä artikkelissa. 

Olympiapäivän seuranta:

Klo 17.24: Lohkovaiheessa Sveitsi päihitti Naisleijonat maalein 3–2. Kanada voitti puolestaan USA:n 4–2.

Klo 17.20: USA kukistaa Naisleijonat välierässä

USA voittaa välierän lukemin 4–1. Suomi kohtaa ylihuomenna välierässä Sveitsin, USA torstaina loppuottelussa Kanadan.

Klo 17.19: USA:n Abby Roque maalaa vielä tyhjiin viisi sekuntia ennen loppua.

Klo 17.17: Naisleijonat kaventaa 1–3:een ilman maalivahtia ajassa 59.34: Susanna Tapani maalaa luukulta.

Klo 17.15: Suomen aikalisä. Peliaikaa 1.02 ja takamatkaa kolme maalia. Moisen eron kurominen tässä ajassa on toivotonta.

Klo 17.14: Aikaa enää kaksi minuuttia. USA on saanut viidennen kenttäpelaajan takaisin askiin.

Klo 17.11: Naisleijonat pääsee ylivoimalle. Abby Roque saa kampituskakkosen. Varsinaista peliaikaa 3.58 jäljellä. Keisala otetaan Suomen maalilta pois ja kuudes kenttäpelaaja jäälle.

Klo 17.09: Tämä alkaa olla viimeinen naula tälle pelille. Hayley Scamurra ohjaa Cayla Barnesin hyökkässiniseltä ampuman kudin häkkiin. 55.20 pelattu.

Klo 17.08: Varsinaista peliaikaa viisi minuuttia jäljellä. USA 2–0-johdossa.

Klo 17.02: Kolmas erä puolivälissä. Suomi ei ole saanut avattua maalitiliään, vaikka muutama kelpo paikka ottelussa Naisleijonilla on ollutkin.

Klo 16.54: Lähellä on USA:n kolmas kihaus. Amanda Kessel kihauttaa tolppaa.

Klo 16.50: Hurja härdelli Suomen maalilla. USA takoo limppua vinhasti, mutta Anni Keisala kestää eikä uutta takaiskua synny.

Klo 16.50: Alivoima on onnistuneesti selvitetty, ja joukkueet ovat täysilukuiset.

Klo 16.48: Kolmas periodi käynnistyy Suomen kannalta murheellisesti. Petra Niemiselle 29 sekunnin pelaamisen jälkeen kahden minuutin rangaistus, kun hän antaa poikittaista mailaa Cayla Barnesille suhteellisen rumasti laidan lähellä, ja Barnes lentää kohti laitaa. Tilannetta tarkasteltiin videoilta, mutta viiden minuutin jäähyä ei kuitenkaan annettu.

Klo 16.45: USA ja Naisleijonat välierän kolmannessa erässä juuri nyt.

Klo 16.30: Toiselle erätauolle olympiavälierässä lukemissa USA 2, Suomi 0.

Klo 16.28: 2–0 USA:lle ajassa 38.53. Irtokiekko jää pyörimään Naisleijonien maalin kulmalle, eikä Michelle Karvinen saa siivottua sitä luistimellaan pois – Hilary Knight kiskaisee limpun uuniin.

Klo 16.25: Nyt hyökkää Petra Nieminen ja karkaa puolittain läpi. Nieminen saa USA-puolustuksen puristuksissa rystynoston aikaan, mutta Cavallani jenkkimaalilla koppaa.

Klo 16.23: Naisleijonat luo pitkästä aikaa huomattavan maalipaikan, kun toista erää on rapiat kolme minuuttia jäljellä.. Noora Tulus katkoo USA:n kiekonsiirron hyökkäyspään kulmassa ja nousee maalille, mutta kiekko painuu hänen kiepautuksestaan ohi häkin.

Klo 16.11: USA ja Naisleijonat ovat tahkonneet puolet välieränsä varsinaisesta peliajasta. USA johtaa 1–0.

Klo 16.07: USA selvittää alivoimansa. Suomi ei saanut luotua mainittavaa pakkopeliä.

KIo 16.03: USA:n Dani Cameranesi kolaa Jenni Hiirikosken kumoon, ja Naisleijonat pääsee ylivoimalle.

Klo 15.59: USA siirtyy ylivoimalla 1–0-johtoon. Cayla Barnes iskee limpun maalin kulmalta avopaikasta Hannah Brandtin syötöstä Naisleijonien reppuun. Pelikellossa 23.39.

Klo 15.53: USA:n ja Naisleijonien välisen kamppailun toinen erä on nyt käynnissä.

Klo 15.53: Yhdistetyn norjalainen supertähti Jarl Magnus Riiber vapautui maanantaina eristyshotellista ja pääsee mukaan huomiseen tiistaiseen suurmäen kilpailuun. Aiheesta lisää tässä jutussa.

Klo 15.39: Suomi iskee kahdella yhtä vastaan avauserän viimeisellä peliminuutilla ja luo huippuvaarallisen maalipaikan. Susanna Tapani palauttaa kiekon maalin kulmalle nousseelle Michelle Karviselle, joka pääsee kahdesti ampumaan, mutta ei saa limppua nousemaan USA-maalivahti Alex Cavallanin patjojen yli. Lähellä oli! Erätauolle mennään 0–0-lukemissa. 

Klo 15.33: Naisleijonien on ollut viime aikoina vaikea päästä hyökkäämäänkän. USA myllyttää nyt kovaa.

Klo 15.29: USA on saanut viime minuutteina vahvempaa otetta ja kierrättänyt kiekkoa vahvasti pelaajalta toiselle. Pelin painopiste on ollut Naisleijonien päässä.

Klo 15.25: USA ja Naisleijonat ovat välierässään 11 minuutin jälkeen 0–0-lukemissa. Alku on ollut Suomelta vahva, ja Naisleijonat on pystynyt luomaan säännöllisesti kelpo hyökkäyksiä. Äsken nähtiin tosin pelin vaarallisin tilanne toiseen suuntaan, mutta Anni Keisala torjui äsken Amanda Kesselin läpiajon upeasti patjoillaan!

Klo 15.03: Itävalta varmistaa Manuel Fettnerin hypyllä joukkuemäen olympiakullan. Slovenia jää hopealle 8,3 pisteen erolla. Pronssia Saksalle.

Klo 15.00: Norja häviää viimeisellä hypyllä pronssin Saksalle 0,8 pisteellä. 

Klo 14.55: Joukkuemäen ratkaisu lähestyy. Enää yksi kierros hyppyjä edessä. Itävalta johtaa 5,3 pisteellä ennen Sloveniaa. Norja ja Saksa taistelevat tiukasti pronssista.

Klo 13.57: Taitoluistelija Kamila Valijevan tapaus on mennyt päivän aikana varsin mutkikkaaksi. Tässä selvitys tämänhetkisestä tilanteesta.

Klo 10.24: Naisleijonien kentälliset maanantain välierässä Yhdysvaltoja vastaan:

Maalilla:
36 Anni Keisala

Varalla:
18 Meeri Räisänen

1:
33 Michelle Karvinen – 77 Susanna Tapani – 16 Petra Nieminen
6 Jenni Hiirikoski – 88 Ronja Savolainen

2:
24 Viivi Vainikka – 40 Noora Tulus – 10 Elisa Holopainen
8 Ella Viitasuo – 15 Minnamari Tuominen

3:
23 Sanni Hakala – 61 Tanja Niskanen – 34 Sofianna Sundelin
9 Nelli Laitinen – 7 Sanni Rantala

4:
27 Julia Liikala – 28 Jenniina Nylund – 32 Emilia Vesa  
2 Sini Karjalainen

13. hyökkääjä:
12 Sanni Vanhanen

Ottelu Yhdysvaltoja vastaan alkaa Suomen aikaa kello 15.10.

Klo 10.04: Mitalitoivona olympialaisiin lähtenyt ja pronssia X Gamesissa pokannut Rene Rinnekangas on siis 13:s, kun finaaliin ylsi 12 parasta laskijaa. Finaalipaikka jää suomalaiselta lopulta 2,5 pisteen päähän, ja se olisi tullut helposti tuomaristolta, jos viimeinen frontside 1440 olisi tullut puhtaasti alas. Nyt se jäi vajaaksi ja vielä kädet kauhaisivat lunta, joten jossiteltavaa jäi. 

Rinnekangas yritti toisella hypyllään tänä talvena oppimaansa frontside 1800:sta, jolla mitali irtosi myös X Gamesissa, mutta se yritys jäi pahasti vajaaksi.

Rinnekankaan ensimmäinen hyppy oli puolestaan tyylipuhdas backside 1620. Finaalia varten 22-vuotiaan suomalaisen arsenaalista olisi löytynyt peräti 1980:nkin.

Kalle Järvilehto puolestaan vastasi kovimmasta suomalaissuorituksesta, kun hän hyppäsi toisellaan backside 1620 tailgrabin, joka sai pisteitä 87,75. Kolmas hyppy oli kuitenkin epäonnistunut niin kuin ensimmäinenkin.

Klo 9.55: Ja Kalle Järvilehto kaatuu oman hyppynsä! Switch backside 1260 epäonnistuu alastulossa. Molemmat suomalaiset ulkona. Järvilehdolle 18. sija.

Klo 9.53: Rene Rinnekangas helpottaa hyppyään ja vetäisee frontside 1440:n. Ei mene puhtaasti! Kädet ottavat maahan. Tiukille menee. 13. sija! Rinnekangas ei pääse finaaliin.

Klo 9.46: Sveitsin Jonas Boesiger kaatuu ikävästi ylipitkän hyppynsä. Korkealta alas tullut hyppääjä karsiutuu hänkin loppukilpailusta. Suomalaishyppääjät ovat pian vuorossa!

Klo 9.31: Kanadan Sebastien Toubant kaatuu pahannäköisesti alastulorinteessä. Hyppääjä ottaa valtavan tärskyn, kun tempun alastulo epäonnistuu ja mies kaatuu montun pohjalle. Hän keräilee itseään pitkään alastulomäen pohjalla ja pääsee lopulta kävelemään talutettuna pois paikalta.

Klo 9.28: Big air -karsinnan kolmannella kierroksella on tullut useita kaatumisia. Suomalaiskaksikolla Rene Rinnekangas-Kalle Järvilehto on nyt kutkuttavat mahdollisuudet päästä finaaliin. Temput pitää toki ländätä puhtaasti alas.

Puolet laskijoista on vielä jäljellä tornissa.

Klo 9.22: Naisten jääkiekossa Kanada jyrää tiensä olympiafinaaliin voittamalla Sveitsin lopulta murskaavasti 10–3.

Klo 9.20: Alla Kalle Järvilehdon tyylinäyte lumilautailun big airin karsinnasta.

Kuvalähde: discovery +

Klo 9.05: Rene Rinnekangas kaatuu toisen hyppynsä! Kalle Järvilehdolta upea suoritus!

Rinnekangas yrittää frontside 1800:sta, mutta hyppy jää ikävästi vajaaksi. Finaalipaikka jää viimeisen hypyn varaan.

Kalle Järvilehto puolestaan onnistuu loistavasti omassa hypyssään! Upea backside 1620 tailgrabilla. Loistavat pisteet 87,75! Mahtava suoritus, Kalle! Nyt Rinnekankaan ja Järvilehdon pitää vain onnistua viimeisissä karsintahypyissään.

Klo 8.54: Taitoluistelija Kamila Valijevan olympiaurakan jatkuminen dopingkohun keskellä on herättänyt runsaasti reaktioita etenkin Yhdysvaltojen suunnalta, mikä ei liene lainkaan yllättävää. Lue aiheesta lisää seuraavasta linkistä:

Klo 8.43: Taso on ollut toisella big airin karsintakierroksella huomattavasti kirjavampaa. Rene Rinnekangas voi käytännössä varmistaa finaalipaikan tällä kierroksella. Kun backside-suuntaan pyöritty hyppy on jo taskussa, Rinnekankaalla on arsenaalissaan muun muassa caballerial 1620 tai frontside 1800, joilla paikan finaalissa pitäisi kyllä irrota. Järvilehto puolestaan tarvitsee nyt kaksi onnistunutta hyppyä, koska kaatui ensimmäisen, tyylikkään 1620:sensa.

Klo 8.25: Lisää tietoa taitoluistelija Kamila Valijevan dopingskandaalista. 15-vuotias venäläisurheilija saa siis jatkaa kisaamista Pekingin olympialaisissa. CAS:n ratkaisussa painoi suuresti se, että kyseessä on alaikäinen urheilija.

Lue uutinen Valijevaa koskevasta päätöksestä tästä: 15-vuotiaan olympiavoittajan dopingkohuun ratkaisu

Klo 8.16: Rene Rinnekankaalta erinomainen hyppy!

Suomalaistoivo aloittaa karsintansa isolla backside 1620:lla. Rinnekangas on hypyllään (78,75)  kahdeksas ensimmäisen kierroksen jälkeen. Kalle Järvilehto puolestaan hyppää upeasti, mutta kaatuu alastulossa.

Klo 7.59: Venäläinen taitoluistelija Kamila Valijeva saa jatkaa kilpailemista olympialaisissa!

CAS sallii 15-vuotiaan Valijevan kilpailemisen joulukuussa annetusta positiivisesta dopingnäytteestä huolimatta. Aiheesta lisää uutissähkeessä verkkosivuillamme hetken kuluttua.

Klo 7.52: Naisten jääkiekon välierässä Kanada paukuttaa lisää maaleja ja johtaa Sveitsiä kolmannen erän alussa lukemin 8–3.

Klo 7.46: Big air -kisa on ollut toistaiseksi äärimmäisen kovatasoinen. Kiinan Su Yiming on saanut toistaiseksi parhaat pisteet, rapiat 92 pistettä. Karsinnassa yhteen lasketaan kaksi parasta hyppyä, joiden pitää olla eri suuntaan pyörittyjä. Yhteensä hypätään kolmesti.

Rinnekankaan ja Järvilehdon pitänee laittaa heti lähes parastaan pöytään.

Klo 7.30: Lumilautailun big air -karsinta on käynnissä. Kanadan Max Parrot aloittaa kisan puhtaalla 1620-triplakorkilla. 78,25 pistettä. Rinnekangas ja Järvilehto hyppäävät ryhmän viimeisten joukossa.

Klo 7.05: Sveitsi kavensi Kanadan johdon ensimmäisen erän lopulla 1–5-lukemiin, mutta eiköhän tämä ottelu ole jo ratkennut.

Seuraava suomalaistapahtuma Pekingissä on lumilautailun big airin karsinta, jossa kilpailevat mitalitoivo Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto. Karsinta alkaa Suomen aikaa kello 7.30.

Naisten jääkiekossa Suomen välierä Yhdysvaltoja vastaan alkaa vasta iltapäivällä kello 15.10.

Klo 6.46: Naisten jääkiekon välierä Kanadan ja Sveitsin välillä on yksipuolista näytöstä. Ensimmäinen erä on vielä kesken, ja lukemat ovat Kanadalle 5–0. Tasoero tässä turnauksessa on ollut suorastaan musertavan suuri Pohjois-Amerikan ja muiden maiden välillä.

Klo 6.38: Taitoluistelun jäätanssikilpailu on päättynyt. Suomalaispari Turkkila-Versluis sijoittui 15:nneksi (pisteet 173,88). Olympiakultaa ottivat Ranskan Gabriella Papadakis ja Guillaume Cizeron pisteillä 226,98. Hopea Venäjälle, pronssi Yhdysvaltoihin. 

Klo 6.25: Kärävä Ylelle: "Sekavat tunnelmat"

Naisten freestylehiihdon slopestyle-karsinta on päättynyt. Anni Kärävän ulos jääminen finaalista (12 parasta) varmistui jo aiemmin, suomalaisen loppusijoitus oli 15:s (pisteet 61,73). 

– Sekavat tunnelmat. Olen todella iloinen, että sain molemmat runit tehtyä, mutta tietenkin jäi hampaankoloon, kun olisin halunnut tuloksellisestikin pärjätä, karsintaa jännittänyt Kärävä summasi Ylen tv-haastattelussa. 

Karsinnan voitti Viron Kelly Sildaru (86,15). Big airissa olympiakultaa voittanut Kiinan Gu Ailing oli kolmas. 

Klo 6.19: Sunnuntaisessa miesten maastohiihtoviestissä nähtiin Suomen osalta välineonnistumisia, mutta myös epäonnistumisia. Suomen huoltoryhmän voitelupäällikkö Mika Venäläinen avasi esimerkiksi Ristomatti Hakolan ja Iivo Niskasen välineiden eroja medialle.

Klo 6.07: Turkkila ja Versluis uran parhaaseen

Suomen jäätanssijat Juulia Turkkila ja Matthias Versluis saivat olympialaisten vapaatanssin suorituksestaan 105,65 pistettä ja kasasivat Pekingissä kokonaissaldon 173,88. He jäivät lokakuussa tekemästään kansainvälisten kilpailujen ennätyksestään 185,19, mutta arvokilpailuissa arvostelu on tavallisia kilpailuja tiukempaa. 

Jäätanssi on vielä kesken huippuparien osalta, mutta suomalaisten loppusijoitus on vähintään ja hyvin todennäköisesti 15:s. Viidentoista parhaan joukkoon yltävä sijoitus on heidän parhaansa maailmanlaajuisissa arvokilpailuissa, kun vuonna 2019 heltisi MM-kilpailujen 16. sija. Kyseisen vuoden EM-kilpailuissa he olivat 11:s. 

– Onnistunut kokonaisuus. Annoimme kaikkemme itsestämme. Näytimme parasta luisteluamme, Turkkila purki kilpailua STT:lle.

– Olemme tyytyväisiä tähän päivään ja kokonaisuutena kisaan. Onnistuimme tekemään kaksi ehjää ohjelmaa, Versluis jatkoi.

Klo 6.00: Naisten lumilautailun big air -karsinta on päättynyt (12 parasta finaaliin). Suomen Carola Niemelä on 20:s (100,75 pistettä) ja Enni Rukajärvi 22:s (89,25), eli he karsiutuivat loppukilpailusta. Kisan ykkönen on Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnott (176,50), joka juhli olympiakultaa jo slopestylessa.  

Klo 5.41: Anni Kärävä jää ulos slopestyle-finaalista

Anni Kärävällä on hieman ongelmia toisen hypyn alastulossa, mutta muuten toinen karsintalasku freestylen slopestylessa sujuu puhtaasti. Suomalainen saa pisteet 61,71 eli hän parantaa, mutta se riittää tällä hetkellä ainoastaan 15. sijaan. Finaalipaikka (12 parasta) siis karkaa. Karsinnan päätöskierros on vielä kesken. 

Klo 5.26: Rukajärvi kommentoi big air -suorituksiaan Ylen tv-haastattelussa:

– Tosi kovasti halusin tehdä sen tonnin ja olin siihen valmistautunut. Tuntui, että ei ollut tarpeeksi vauhtia siihen ja jätin sen ysiksi. Se ei sitten onnistunut. Kisan kannalta jos olisin halunnut jatkoon, olisin sen toisen voinut vetää ysinä ja päälle, mutta halusin kuitenkin kokeilla sitä tonnia, Rukajärvi kommentoi hyppyjään.

Klo 5.21: Myös Carola Niemelä karsiutuu

Carola Niemelä saa viimeisestä hypystään big air -karsinnassa pisteet 42,25 ja yhteispisteet 100,75. Se riittää tällä hetkellä Rukajärven edelle ja 15. sijaan, mutta ei finaaliin. Molemmat suomalaiset ovat siis ulkona loppukilpailusta.  

Klo 5.15: Enni Rukajärvi karsiutuu big air -finaalista

Enni Rukajärvi saa viimeisestä, onnistuneesta hypystään 63,50 pistettä, mutta se ei riitä finaalipaikkaan. Kahdessa hypyssään kaatunut suomalainen menee 15:nneksi, kun kolmas kierros on vasta aluillaan. Rukajärven olympiakisat ovat siinä, luultavasti myös olympiaura. Slopestylen finaalissa hän oli aiemmin seitsemäs.  

Klo 5.10: Anni Kärävä on freestylen slopestyle-karsinnassa 12:ntena avauskierroksen jälkeen, eli suomalainen on niukasti kiinni finaalipaikassa (12 parasta mukaan). Lopputulokset määrittää parempi suoritus kahdesta karsintalaskusta. 

Klo 5.06: Enni Rukajärven tilanne on muuttunut toivottomaksi 2. karsintakierroksen aikana. Molemmissa hypyissään kaatunut suomalainen ei enää voi kerätä tarvitsemiaan pisteitä päätöskierrokselta noustakseen 12 parhaan joukkoon ja finaaliin. Rukajärven kolmas hyppy nähdään hetken kuluttua.  

Klo 4.32: Turkkila ja Versluis petrasivat vapaatanssissa ainakin yhden sijan, mutta ovat nyt joutuneet luovuttamaan kisan kärkipaikan. He ovat toisena, kun jäljellä on vielä 13 rytmitanssin parasta paria. 

Klo 4.29: Ja big air -hyppyrissä taas suomalaistapahtuma: Carola Niemelä onnistuu nappaamaan pisteet 58,50. Hänelläkin oli alla kaatuminen avaussuorituksesta. Niemelä nousee hetkeksi kärkikymmenikköön.  

Klo 4.27: Anni Kärävä laskee 55,80 pistettä slopestylen karsinnan avauskierroksella. Puhdas suoritus, hän on neljäntenä 12 laskijan jälkeen. Karsinnassa on kaksi kierrosta, ja parempi suoritus otetaan lopputuloksiin. 

Klo 4.25: Enni Rukajärven toinenkin yritys menee pieleen, kun hyppy kiertää yli. Vain 17,25 pistettä. Kun alla oli 25,75 pinnaa, finaalipaikka vaatii nyt ihmeen ja paljon epäonnistumisia muilta. Karsinnassa on kolme kierrosta, ja kahden parhaan, toisistaan eroavan hypyn pisteet lasketaan yhteen.  

Klo 4.07: Naisten freestylen slopestyle-karsintakin on käynnistynyt. Suomen Anni Kärävä vuorossa 10:ntenä. 

Klo 4.05: Turkkila ja Versluis suoriutuivat jäätanssin vapaatanssista puhtaasti. Pisteet vapaatanssista 105,65 ja kokonaispisteet 173,88. Suomalaiset menevät tässä vaiheessa kärkeen, mutta jäljellä on vielä rytmitanssin 15 parasta kaksikkoa. 

Klo 3.45: Leijonat pelaa keskiviikkona

Eilen Ruotsin upeasti kaataneen Leijonien jatko-ohjelma ja -vastustaja ovat nyt selvillä. Suomi pelaa puolivälieränsä ensi keskiviikkona klo 10.40 alkaen. Lisää aiheesta voit lukea tästä linkistä!

Klo 3.42: Sekä Enni Rukajärvi että Carola Niemelä kaatuvat avaushyppynsä big air -karsinnassa. Rukajärvi saa pisteet 25,75 ja Niemelä pinnat 12,75. Sanomattakin selvää, että nämä tulokset eivät riitä finaaliin. Vielä kaksi hyppyä jäljellä. 

Klo 3.10: Tervetuloa MTV Urheilun olympiaseurannan pariin!

Viimeinen kisaviikko lähtee suomalaisittain ryminällä käyntiin, sillä Juulia Turkkila ja Matthias Versluis luistelevat klo 3.15 alkavassa jäätanssin vapaantanssissa. Suomalaiset ovat esiintymisjärjestyksessä viidensiä. Vapaatanssissa on mukana 20 paria, suomalaiset ovat 16. sijalla rytmitanssin jälkeen. 

Lisää suomalaisväriä saadaan naisten lumilautailun big air -karsinnassa klo 3.30 alkaen. Siinä Enni Rukajärvi hyppää kolmantena ja Carola Niemelä kuudentena. 30 karsijasta finaaliin pääsee 12 parasta.

Ja aikaisen aamun täydentää suomalaisittain Anni Kärävä freestylenhiihdon slopestyle-karsinnassa (alkaa klo 4.00). Se jouduttiin siirtämään eiliseltä lumipyryn takia. 29 urheilijasta a1 parasta pääsee finaaliin. 

Lue myös:

    Uusimmat