Mainos

MTV:n laaja juttu Syyriaan leluja salakuljettavasta miehestä palkittiin: "Halusin päästä kriisin syntysijoille"

MTV Uutiset sai eilisessä Koura-gaalassa kunniamaininnan verkkosivujen laajasta Syyriaa käsittelevästä artikkelistaan. Palkinto saatiin kategoriassa uutis-urheilu- ja ajankohtaissisällöt.

Mikä Koura?

Koura on MTV:n ja Yleisradion koulutusrahasto, joka myöntää televisio- ja radioalaan liittyviä stipendejä ja projektirahoja. Koulutusrahasto KOURA jakoi eilen KOURA-palkinnot ja kunniamaininnat kuudessa sarjassa vuoden 2015 parhaille televisio-, radio- ja verkkosisällöille. Palkinnoista kilpailivat Yleisradion ja MTV:n kotimaiset tv-, radio- ja verkkosisällöt.

Mona Haapsaaren marraskuun lopulla julkaistussa artikkelissa syvennyttiin yhden ihmisen kautta Syyrian lasten hätään. Artikkelissa jututettu Rami Adham salakuljettaa leluja Suomesta Syyrian sodan kauhujen keskelle.

Turvapaikanhakijat ja Eurooppaa ravisteleva pakolaiskriisi olivat viime syksynä otsikoissa päivittäin. Haapsaaren toiveissa oli jo pidemmän aikaa ollut toive päästä tekemään juttua kriisin syntysijoilta; niistä ihmisistä, jotka Suomessa jäivät vähälle huomiolle.

"Isoa juttua ei voi tiivistää sähkeeseen"

Sattumalta Rami Adham oli vieraana MTV:n Huomenta Suomessa, ja Haapsaari jutteli hänen kanssaan lähetyksen jälkeen tovin – ja huomasi heti miehen puheissa punaisen langan, josta saisi rakennettua laajemmankin jutun. Adhamin sydäntä lähellä ovat hädässä olevat lapset, lisäksi miehellä on näkemystä sekä Suomen että Syyrian näkökulmasta.

– Adhamin haastattelun jälkeen hain tietoa Syyrian tilanteesta laajemmin; tarkistin yksityiskohtia ja työstin tekstiä. Jutusta tuli pitkä, mutta näin isoa kriisiä ei voi oikein tiivistää sähkeeseen. Kunniamaininta tuntuu nopeisiin juttuihin tottuneesta verkon uutistoimittajasta todella hienolta, Haapsaari kertoo.

Perustelut kunniamaininnalle

MTV.fi:ssä julkaistu digitaalinen artikkeli on yksi esimerkki uudesta leveän lay-outin erikoisraportista, jossa verkkouutisoinin rikastamisessa käytetään uusia ja erilaisia elementtejä. Lisäksi artikkeli oli rakenteeltaan ns. hidasta journalismia.

Erikoishaastattelun avulla kerrottiin ajankohtainen ja puhuttava henkilötarina miehestä, joka salakuljettaa leluja Syyriaan. Tarina koskettaa lukijaa poikkeuksellisen hyvin ja vie lähelle sodan runtelemia olosuhteita. 

Lähes viikoittain luetuimpien joukkoon

Apuna laajojen artikkeleiden teossa MTV:llä ovat teknisestä toteutuksesta vastaava Janne Laihonen sekä graafisesta ulkoasusta vastaava Antti Kervinen. MTV.fi:ssä on noin vuoden ajan tehty Syyria-jutun kaltaista hitaampaa kerrontaa lähes viikoittain eri osastoilla.

– Ne nousevat lähes poikkeuksetta luetuimpien juttujen joukkoon. Kunniamaininnalla on yhtä juttua suurempi merkitys – se kertoo, että olemme oikealla tiellä ja on näin palkinto kaikille meidän verkon tekijöillemme.

– Pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia verkkokerronnan muotoja MTV.fi:ssä. Syventäville artikkeleille on selvästi kysyntää. Hienoa että tämä työ huomattiin myös näin, kertoo MTV:n digitaalisten sisältöjen päätoimittaja Anu Kuistiala

Juttua muokattu 18.3. klo 12:58: Lisätty palkinnon perustelut erilliseen laatikkoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.