MTV:n ulkomaantoimittaja Ukrainan tavoitteesta Bahmutissa: "Ottaa pois päiviltä venäläisiä sotilaita niin paljon kuin pystytään"

MTV:n kirjeenvaihtaja Ukrainan tavoitteesta Bahmutissa: "Ottaa pois päiviltä venäläisiä sotilaita niin paljon kuin pystytään" 3:47
MTV:n kirjeenvaihtaja Niko Nurminen kertoo Bahmutin kaupungin tilanteesta.

Venäläinen palkkasotilasyhtiö Wagner kertoo jättävänsä Bahmutin kaupungin Ukrainassa pian Venäjän asevoimien hallintaan.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin kertoo Telegramissa joukkojensa poistuvan kaupungista torstaista alkaen.

Wagner ja Venäjä ovat sanoneet vallanneensa Bahmutin tyystin, mutta kaupungin tilasta ei ole tarkkaa selvyyttä. Ukrainan asevoimien mukaan ukrainalaisjoukot hallitsevat edelleen merkityksetöntä osaa Lounais-Bahmutista.

Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin hallinnasta on käyty jatkuvia taisteluja viime elokuusta lähtien. MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Niko Nurminen on ollut raportoimassa Ukrainasta usein paikan päältä sodan aikana.

Nurminen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että riippumattomia tietoja Bahmutin tilanteesta on vaikea saada, koska alueella ei ole mahdollisuuksia liikkua.

– Siellä on niin paha tilanne taistelujen kannalta, että siellä on erittäin turvatonta liikkua.

Nurminen toteaa, että Ukrainan asevomien mukaan Bahmut ei näytä olevan täysin venäläisten hallussa.

– Siellä on olemassa merkittäviä ukrainalaisten läsnäolotaskuja. Ukrainan apulaispuolustusministeri sanoi äskettäin, että keskustan alueella on ukrainalaisjoukkoja.

Nurmisen mukaan siitäkään ei ole olemassa vahvistusta, että venäläiset olisivat purkamassa miinoja kaupungin alueelta.

– Ukrainan mukaan ukrainalaisjoukot etenevät tällä hetkellä kaupungin pohjois- ja eteläpuolelta, mikä vaikuttaisi siltä, että pyrkimyksenä on motittaa venäläiset sinne.

"Venäjä hakee merkkiä armeijansa suorituskyvystä"

Nurminen kertoo, että Bahmutin alueelle tulee koko ajan ankaraa tykistötulta.

– Jälki on pahaa. Ei siellä enää asukkaita ole muutamia yksittäisiä ihmisiä lukuun ottamatta. Lähikylätkin ovat tyhjentyneet.

Nurminen pohtii Venäjän hakevan Bahmutissa selvästi jonkinlaista merkkiä armeijansa suorituskyvystä.

– Edellisestä, niin sanotusta voitosta on vuosi aikaa, kun venäläiset saivat merkittävän ukrainalaiskaupungin haltuunsa.

Nurminen toteaa, että Ukraina panee hanttiin Bahmutissa, koska Ukrainan maaperää ei millään muotoa haluta venäläisille luovuttaa yhtään ilmaiseksi.

– Mutta tavoitteena heillä on myöskin se, että siellä pystytään ottamaan pois päiviltä venäläisiä sotilaita niin paljon kuin pystytään. Venäläisten tavoite siellä on ollut se, että sinne vain vyörytetään jatkuvasti miehistöä suoraan tuleen. Ukraina kertoo käyttävänsä tätä tilannetta hyväkseen ja valmistautuvansa paljon puhuttuun vastahyökkäykseensä.

Lue myös:

    Uusimmat