MTV:n kirjeenvaihtaja Trumpin tuomarinimityksestä: Barrett on riemuvoitto uskonnollisille konservatiiveille, jopa vaalitulos saatetaan ratkaista korkeimmassa oikeudessa: "Liberaalit itkevät"

2:44
Videolla MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen raportoi Trumpin tuomarinimityksestä.

Presidentti Donald Trumpin korkeimman oikeuden tuomarinimitys, Amy Coney Barrett, on riemuvoitto Yhdysvaltain uskonnollisille koservatiiveille, sanoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Barrett on katolilainen äärikonservatiivi, joka vastustaa muun muassa naisten ja tyttöjen aborttioikeutta ja vähemmistöjen oikeuksia kuten samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta. Barrett kannattaa muun muassa laajaa ja vapaata aseenkanto-oikeutta.

– Jos konservatiivit juhlivat, niin liberaalit itkevät. Demokraatit yrittävät nyt miettiä, miten he voisivat viivyttää tulevaa äänestystä, mutta paljon keinoja ei ole, Karppinen sanoo.

Trumpin nimitys nähdään kädenojennuksena presidentinvaaleissa tärkeille uskonnollisille ryhmille ja samalla Trump lunastaa vaalilupauksensa. Trump lupasi jo viime presidentinvaaleissa nimittävänsä sellaiset korkeimman oikeuden tuomarit, jotka kaatavat Yhdysvaltain aborttioikeuden. Barrett onkin täysi vastakohta hänen edeltäjälle, edesmenneelle korkeimman oikeuden tuomarille, liberaalien femisti-ikonille Ruth Bader Ginsburgille.

Senaatissa tarvittava äänimäärä

Republikaani, senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell on luvannut äänestyksen nimityksestä mahdollisimman pian. Presidentin valitsema ehdokas vahvistetaan senaatin enemmistön äänillä ja republikaanisenaattorit ovat jo ilmoittaneet, että ääniä on tarpeeksi.

Trumpilla ja republikaaneilla on kiire vahvistaa nimitys ennen vaaleja. Trump on kieltäytynyt sitoutumasta rauhanomaiseen vallansiirtoon, vaikka hän häviäisi vaalit. Trump on sanonut, että hän saattaa todennäköisesti riitauttaa vaalitulokseen ja viedä sen korkeimpaan oikeuteen.

– Trump haluaa, että hänellä on siellä niin sanotusti omat puolellaan, kun vaalitulokset tulevat, Karppinen sanoo.

Mikäli Barrett vahvistetaan ennen vaaleja, hänestä tulee kuudes konservatiivinen korkeimman oikeuden tuomari. Liberaaleilla on korkeimmassa oikeudessa vain kolme tuomaria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja