Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Erdoganin uhkaus pakolaisten päästämisestä Eurooppaan hermostuttaa Saksassa

1:48

MTV Uutisten Saksan kirjeenvaihtaja Tapio Nurmisen mukaan maassa on huolestuttu Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin esittämästä uhkauksesta.

Erdogan uhkaa päästää sadattuhannet pakolaiset Eurooppaan, jos Turkin tie EU:n jäseneksi katkaistaan. Hän esitti uhkauksensa maan rajojen avaamisesta eilen sen jälkeen, kun EU-parlamentti äänesti jäsenyysneuvotteluiden jäädyttämisen puolesta.

– Liittokansleri Angela Merkel oli se, joka pakolaissopimuksen ajoi Erdoganin kanssa läpi ja nyt on menossa päin seinää koko se ajatus, että Turkki olisi luotettava kumppani, Nurminen sanoo.

Hän muistuttaa, että tilanteen vaikutus Saksan lähestyviin vaaleihin huolestuttaa päättäjiä.

– Saksassa on vaalit ensi syksynä. Jos portit aukaistaan ja tuo pakolaisvirta alkaa, niin se on kyllä erittäin huono uutinen jo valtavasti pakolaisia vastaanottaneelle Saksalle ja erityisesti tälle nykyiselle hallitukselle.

Nurmisen mukaan Turkki on kuitenkin uhkauksista huolimatta hyvin riippuvainen EU:sta.

– Turkki on taloudellisesti erittäin riippuvainen Euroopan unionista ja koko Euroopasta. Jos muistetaan miten maa taipui, kun Venäjä laittoi sitä vastaan talouspakotteita? Se tapahtui hyvin nopeasti. Varuillaan tilanteessa on kuitenkin hyvä olla.

Nurminen pitää EU:n toimintaa tilanteessa ylimitoitettuna.

– Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja ei ole varsinaisesti edes koskaan käyty. Saksa ja nykyinen hallitus liittokansleri Merkelin johdolla lähtevät siitä, että Turkista ei edes koskaan tulisi jäsenvaltiota, vaan sillä olisi niin sanottu etuoikeutettu suhde Euroopan unioniin. Siksi koko tämä uhittelu Euroopan unionin puolelta on liioittelua.

1:59

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.