Suomalaisasiantuntija: Turkki ja EU käyvät raadollista kauppaa pakolaispolitiikalla

"Kukaan ei pidä lupauksiaan" 2:57

Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo EU:n ja Turkin käyvän kulisseissa raadollista keskustelua pakolaiskriisistä.

Alaranta kertoo Turkin lehdistöön vuodetusta neuvottelusta, jonka Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoğan kävi EU-komission ja Eurooppaneuvoston puheenjohtajien kanssa viime syksynä.

– Tekstin lukeminen oli surullista. Se on raadollista kaupankäyntiä, jossa Erdogan tinkii lisää rahaa ja sanoi, että hän voi koska tahansa lähettää 15 000 pakolaista Eurooppaan, sanoi Alaranta MTV:n Seitsemän uutisissa.

Turkin EU-jäsenyys on myös pelinappulana neuvotteluissa. Alarannan mukaan EU-jäsenyydestä puhuminen on teatteria.

– Jäsenyyttä ei oikein kukaan halua Euroopassa, eikä Turkin nykyjohtokaan. Tämä on teatteria, joka on otettu kaupankäynnin välineeksi. Tehdään paljon lupauksia, joita kukaan ei todennäköisesti aio pitää. Turkki vaatii neuvotteluluukun avaamista samaan aikaan, kun oikeusvaltio on täysin romutettu. Kyllä tämä aika omituista on.

"Naton mukaantulo hyvä avaus"

Alaranta pitää hyvänä Saksan ja Turkin ehdotusta siitä, että sotilasliitto Nato tulisi mukaan valvomaan Turkin rajaa ja tukkimaan ihmissalakuljettajien reittejä. Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi ehdotuksesta tänään Turkin-vierailullaan.

– Se on uusi avaus, ja siirtää vastuun suuremmalla kansainväliselle yhteisölle. Luulen, että tämä kelpaa sekä Saksalle että Turkille. Turkki pelkää Venäjää, ja Naton läsnäolo varmastikin rauhoittaa Turkkia. 

– Saksassa varmastikin ajatellaan, että toiminta olisi tehokkaampaa tällä tavalla. Etenkin ihmissalakuljetuksen ratsaamiseksi se on ihan hyvä avaus, Alaranta sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat