MTV:n EM-sivallus: Täysin käsittämätöntä touhua – yöunia tuskin paljon nähtiin

Mitä Rooman yleisurheilun EM-kisoista on odotettavissa suomalaisittain? 5:08
Mitä yleisurheilun EM-kisoista on odotettavissa suomalaisittain? Tommi Evilä kertoo.

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ja toimittajat Eren Gürler sekä Tuomas Hämäläinen käyvät läpi yleisurheilun EM-kisojen suorituksia. Ensimmäisessä sivalluksessa tarrataan Rooman kilpailut avanneeseen päivään ja odotuksiin lauantaista.

Tästä pidin

Tommi Evilä: Olihan tämä suomalaisilta naisurheilijoilta todella hieno päivä. Ella Junnila, Ilona Mononen, Emilia Kangas ja Nathalie Blomqvist: leidit lavalla, ysiradalla. Jos päästään kauden parhaiden ja omien ennätysten havinoihin, on mahdollisuus yllättää isostikin. Siitä on saatu nyt esimakua vahvasti.

Eren Gürler: Nathalie Blomqvistin todella ennakkoluuloton juoksu avauspäivän viimeisessä lajissa ei jättänyt ketään kylmäksi. 23-vuotias suomalainen pysyi mitalikamppailussa aina loppusuoralle asti, mutta vielä löytyi neljä parempaa juoksijaa.

Lopputuloksena huimaakin huimempi viides sija ja uusi Suomen ennätys lukemin 14.44,72. Järisyttävä noin 15 sekunnin ennätysparannus arvokisafinaalissa on epäilemättä avauspäivän kovin suomalaissuoritus!

Tuomas Hämäläinen: Osa alkupäivän epäonnistumisista jäi lopulta täysin sen varjoon, miten mahtavia, raikkaita ja onnistuneita suorituksia avauspäivä sinivalkoisittain tarjoili. Nathalie Blomqvist paineli henkeäsalpaavan huikean viisitonnisen perjantain kruunuksi, mitä ennen Ella Junnila hyppi korkeuskarsinnan äärivakuuttavasti puhtaalla pelillä loppuun saakka ja lunasti finaalipaikan.

Nostan perjantain tasokkaalle härmäläispodiumille Blomqvistin ja Junnilan väliin Ilona Monosen 3 000 metrin esteiden alkueräjuoksulla, joka oli kerta kaikkiaan helpon, irtonaisen ja varman näköistä. Sisäradalla voimiaan maksimaaliseen malliin säästänyt suomalainen oli taktisella fiksuudellaan kuin kokenut konna, vaikka on vasta vaihtanut estejuoksun pariin. 

Mononen sai poimia lopussa tuoreudellaan juoksijoiden selkiä, ja alkuerästä napsahti kolmas sija vahvalla ajalla 9.31,08 – reilun viiden sekunnin parannuksella omaan alle 23-vuotiaiden SE:hen. 20-vuotias suomalainen suuntaa makoisassa ennätysmyötäisessä kohti sunnuntain finaalia.

Ilona Monoselta mahtava veto esteiden alkuerissä: "Kun oli go time, sitten mentiin" 1:49
Ilona Monoselta mahtava veto esteiden alkuerissä: "Kun oli go time, sitten mentiin."

Tästä en pitänyt

Tommi Evilä: Järjestäjien säätö ei ole mikään pikkusaaga, kun ajatellaan, saavatko urheilijat juotavaa, sitä että oli 100 metrin aitojen tapaus (Klaudia Wojtunik "vilppilähdön" jälkeen alkueräuusintaan), oli protesteja myös piikkareiden suhteen ja tulospalvelu kyykkäili. Veikkaan, että TIC:ssä eli Technical Information Centerissä yöunet mahtoivat jäädä lyhyiksi, kun näitä asioita on käyty läpi. 

Väkeäkään ei ollut lehterillä. Tämä on ihan käsittämätöntä. Mikä päivä italialaisillekin oli rakennettu. Naisten 20 kilometrin kävelyssä odotuksissa oli kultaa (tuli kaksoisvoitto), ja ilta huipentui 5000 metrin voittoon, mutta stadikka oli käytännössä katsoen tyhjä.

Toivon, että tämä on alkukäynnistelyvaikeuksia. Eiköhän se italialainen Vespa potkaista pikkuhiljaa käyntiin. Kunnon pärinä ja juhla tulee, kun kaulahuivi putkella painetaan uljaasti.

Eren Gürler: Kolmiloikka meni suomalaisittain aivan plörinäksi, kun Senni Salminen, Kristiina Mäkelä ja Jessica Kähärä karsiutuivat finaalista. Loikan osalta syyttävä sormi ei kuitenkaan osoita suomalaisurheilijoiden suuntaan, vaan kisajärjestäjien suoritus ansaitsee jättimäisen miinusmerkin.

On käsittämätöntä, että Rooman stadionin hyppypaikka rakennettiin telineiden varaan, jolloin hyppyalustan ominaisuudet muuttuivat muuhun juoksurataan nähden dramaattisesti. Vielä käsittämättömämpää on, että urheilijoilla ei ollut asiasta mitään tietoa kuin vasta pari päivää sitten.

Kaiken huippu on vielä se, että kolmiloikassa kolme urheilijaa hyppäsi kielletyillä piikkareilla ilman mitään seuraamuksia. Käsittämätöntä toimintaa järjestäjiltä.

Senni Salmiselle raju pettymys: "Ihan eri tavalla ketuttaa" 1:06
Senni Salmiselle raju pettymys: "Ihan eri tavalla ketuttaa."

Tuomas Hämäläinen: Espanjan Laura García-Caron loppusuora oli kuin amatöörien käsikirjan sivulta 1. Ei näin – varsinkaan arvokisoissa. Sillä kun EM-karkeloiden ensimmäiset mitalit olivat jaossa naisten 20 kilometrin kävelyssä, García-Caro ilakoi ennenaikaisesti kuin ensimmäisissä urheilukilpailuissaan ummikkona ollut juniori. 

29-vuotiaalla espanjalaisella oli loppupätkää vielä hyvä pätkä taivallettavanaan, kun hän jo tuuletteli tuloillaan olevaa pronssia kasvot hymyssä ja lippu harteillaan. Oppirahat räpsähtivät raa'alla tavalla maksuun: García-Caro ei huomannut, että Ukrainan Ljudmyla Oljanovska vaani hyvinkin lähellä. Oljanovska pääsi kuittaamaan viime askelilla ohi ja otti pronssin. García-Caro jäi samalla ajalla neljänneksi. Espanjalaiskävelijä muistanee jatkossa vetää kilpailut loppuun asti ennen juhlaliikkeitä. 

Tätä odotan

Tommi Evilä: Nathalie Blomqvist tarjosi illalle hienon, upean ja loistokkaan lopetuksen – kiihtyvällä vauhdilla koko ajan. Hän oli selkeästi jo haju- ja makuetäisyydellä mitalista, ja tuli upea SE. Uskon, että meidän hombremme (miehet) ottavat kiinni, Aku Partanen etunenässä. Nyt lähdetään jatkamaan sitä, mitä leidit laittoivat liikkeelle. Jos gentlemannit jatkaisivat samalla trendillä, voi tulla hieno päivä.

Eren Gürler:  Lotta Haralan juoksu 100 metrin aidoissa oli sen verran ryhdikästä, että pika-aitojen välieristä on muodostumassa suomalaisittain erittäin mielenkiintoiset.

Harala oli alkuerien nopein, mutta pitää muistaa, että tilastojen mukaan 12 nopeinta tulevat mukaan vasta välierävaiheessa. Joka tapauksessa sekä Haralalla että Reetta Hurskeella on erinomaiset mahdollisuudet lauantai-iltana juostavaan finaaliin.

Haralalla on yhden juoksun turvin jopa pieni etulyöntiasema 12 nopeimpaan nähden, sillä karstat on saatu karistettua koneesta ja juoksurata ja proseduurit ovat nyt tuttuja. Kaksi suomalaisnaista finaaliin on mahdollista ja tässä vaiheessa jopa todennäköistä.

Lotta Haralalle onnistuminen EM-alkuerässä – stadionille tulossa yllätyksiä: "Sytyn tuollaisista" 2:37
Lotta Haralalle onnistuminen EM-alkuerässä – stadionille tulossa yllätyksiä: "Sytyn tuollaisista."

Tuomas Hämäläinen: Kävelijä Aku Partanen ei kahmi suurinta mediahypeä, mutta on sitäkin kovempi urheilija. Suomalainen askeltaa mitaleista 20 kilometrin matkalla, joka natsaa hänelle loisteliaasti 50 kilometrin arvokisavuosien jälkeen. MM-kisojen kaksikymppiseltä napsahti viime vuonna jo kuudes sija SE-ajalla. Vain kolme eurooppalaista miestä sijoittui tuolloin Partasta paremmin. 

Toukokuu viesti hyvänpuoleista Partasen iskusta, kun hän petrasi aiempaa 10 kilometrin SE:tään 24 sekuntia. Uran ensimmäinen arvometalli on nöyrän ja sisukkaan suomalaisen haarukassa.

Aku Partanen povaa EM-mitaleista tasaista kamppailua – "Pitää olla hyvä päivä" 3:22
Aku Partanen povaa EM-mitaleista tasaista kamppailua – "Pitää olla hyvä päivä."

Lue myös:

    Uusimmat