MTV:n EM-sivallus: Klassikosta suomalaisversio – tämä oli heittämällä kisojen erikoisin näky

Tommi Evilä arvioi EM-yleisurheilun onnistujat ja epäonnistujat – "On nähty koko huippu-urheilun kirjo" 3:27
Tommi Evilä arvioi Tulosruudussa EM-yleisurheilun onnistujat ja epäonnistujat.

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä ja toimittajat Eren Gürler sekä Tuomas Hämäläinen käyvät läpi yleisurheilun Rooman EM-kilpailujen antia. Tässä sivalluksessa käsitellään muun muassa kisojen erikoisinta näkyä ja mukautetaan klassikkosanonnasta suomalaisversio.

Tästä pidin

Tommi Evilä:  On hyvä kysymys, pidinkö minä siitä, että uusilla kengillä ja joustoalustalla saadaan aikaan holistinen vaikutus, että tulokset ovat järjettömän kovia, vai siitä, että Gianmarco Tamberi tulee korkeushypyssä kauden avauksessaan näyttämään huippu-urheilun hyvin harvinaisen puolen. 

Siinä näytetään nuorille, että voit olla käytännössä katsoen maailman paras, mutta nauttia ja vähän kujeilla. Hän toi leikkisyyttä ja kepeyttä. Hän on yleisurheilussa hyvä lähettiläs: nauttii ja tuo show-meininkiä, mutta tekee sen äärimmäisen kovien tulosten ja omistautumisen kautta.

Eren Gürler:  On mahtavaa, että taas monen vuoden tauon jälkeen keihäänheiton finaaliin saatiin peräti kolme suomalaista.

Ennen kisoja näytti pahalta, kun Suomella ei ollut lähettää karkeloihin kuin kaksi 80 metriä ylittänyttä keihäskarjua, mutta karsinta osoitti, että Toni Keränen ei ole puhunut pelkkää puuta heinää kertoessaan, että alkukauden taso ei ole ollut sitä, mitä treenit ovat näyttäneet. Keräseltä komea tulos 82,77, josta vähän parantamalla voi yltää hämmentämään jopa mitalisoppaa.

EM-finaalipaikan kiskaissut Toni Keränen teki kolme metrin parannuksen kauden parhaaseensa: "Ei vielä mikään nappi" 2:06
EM-finaalipaikan kiskaissut Toni Keränen teki kolme metrin parannuksen kauden parhaaseensa: "Ei vielä mikään nappi."

Keräsen lisäksi Oliver Helanderilta saatiin vakuuttava 84,35 metriä kantanut kaari ensimmäisellä karsintaheitolla ja Lassi Etelätalolta tulos 80,83, jolla irtosi finaalipaikka karsinnan sijalla 11.

Ajassa pitää mennä kymmenen vuotta taaksepäin, että finaaliin on saatu koko suomalaistrio. Silloin rävähti kultaa sekä pronssia – kenties niin käy myös tällä kertaa.

Oliver Helander sujautti linimenttiä väärään paikkaan: "Siinä oli muutama hetki ei-niin-kiva olla" 1:56
Oliver Helander sujautti linimenttiä väärään paikkaan: "Siinä oli muutama hetki ei-niin-kiva olla."

Lassi Etelätalo vaikeuksista huolimatta EM-finaaliin: "Kaikissa oli vähän jotain pielessä" 1:46
Lassi Etelätalo vaikeuksista huolimatta EM-finaaliin: "Kaikissa oli vähän jotain pielessä."

Tuomas Hämäläinen:  Kolmen suomalaiskeppimiehen yltäminen finaaliin ja etenkin Toni Keräsen odotettua rapsakampi raapaisu tarjosi sinivalkopaperein varustettua karamellia. Nina Chydeniuksen reilun puolen minuutin ennätysparannus ja kahdeksas sija 10 000 metrillä sittemmin suorastaan huimasi illassa. En voi silti olla mainitsematta lisähönkäisynä Montenegron Darko Pesiciä

Kymmenottelija tarjoili heittämällä kisojen erikoisimman näyn viskaamalla kiekkoa paljasjaloin. Hänelle kengättömyys on nopean liukkaissa ringeissä tavanomaista tanhua ja homma luonnistuu niissä oloissa paremmin ilman jalkineita. Me muut saimme mallinäytteen siitä, että ohjekirjan voi joskus heittää heinolaan ja luovia niin kuin kukaan muu ei toimi. Kun vain konsepti pelittää yksilöllisesti.

Kuka oli aiemmin nähnyt ringissä paljasjalkaisen heittäjän? Nyt on. Kukaan ei muistaisi miestä muuten näistä kisoista – nyt muistaa, kenties vuosien päästäkin. Ja saa parhaassa tapauksessa inspiraatiota eri elämänalueille persoonallisiin kokeiluihin.

Tästä en pitänyt

Tommi Evilä:  Leipä ja sirkushuvit ovat menneet enemmän sirkushuvien puolelle. On valitettavaa, että urheilijat joutuvat tahtomattaan välikappaleiksi. Järjestäjien säätö oli koitua tällä kertaa Makenson Glettyn kohtaloksi 10-ottelussa 110 metrin aidoissa. Paukku ei tullut miehen korviin asti.

Se säätö oli onni onnettomuudessa, koska kaveri sai siitä ulkoisena ärsykkeenä hirvittävän buustin. Ranskalainen täräytti uuden ennätyksensä ja päästeli EM-pronssille. Ei tämä voi näin kuitenkaan mennä. Tämä on ihan arpapeliä.

Eren Gürler:  Kun katsoin ensimmäistä kertaa EM-kisojen ohjelmaa, hämmennyin keskiviikon kohdalla, että mikä on tämä tämmöinen B-kilpailu 10 000 metrin osalta. Osoittautui, että kyseessä on 10 000 metrin niin sanottu heikompi erä, joka vaikuttaa jo lähtökohtaisest iaivan turhalta kilpailulta.

Ensinnäkin, onko EM-kisoihin välttämätöntä ottaa mukaan niin monta urheiljaa, että B-erää ylipäänsä tarvitaan? Toiseksi, onko mitään järkeä laittaa juoksijoita juoksemaan kahteen erään, ja ratkaista voittaja ajan perusteella? Molempiin yksinkertanien vastaus kuuluu tylysti: Ei.

Olkoonkin että juoksijat on jaoteltu eriin aikojen perusteella, poistaa kahden erän systeemi yhtälöstä kisan tärkeimmän elementin, eli sen varsinaisen kilpailun.

Tätä menoa voidaan alkaa viritellä hiihdosta tuttua väliaikalähtösysteemiä stadionille tai lähimaastoon. Mieluummin sitä seuraisi kuin kahta kymppitonnia samana päivänä.

Tuomas Hämäläinen:  Eveliina Määttänen lähti höökimään ja pitämään vauhtia 800 metrin välierässään. Se kostautui, kun oli loppuvedon ja ratkaisujen aika. Suomalaispainelija oli patinsa ampunut ja ruutinsa kuluttanut. Elämänsä kuntoon noussut juoksija myönsi itsekin aloittaneen kirinsä liian aikaisin. Suuremmalla maltilla Määttänen olisi ainakin antanut itselleen sauman taistella loppumetreillä finaalipaikasta. 

Eveliina Määttänen tunnusti virheensä: "Ei toiminut" 2:38
Eveliina Määttänen tunnusti virheensä.

Tätä odotan

Tommi Evilä:  Kuten sanoin Tulosruudussa, odotan ikään kuin paluuta 2010-luvulle. Gary Linekerin lauseesta vähän muunneltuna: ensin miehet heittävät 60 heittoa keihästä ja sen jälkeen Suomen mitalitili aukeaa. Näissä kisoissa on tullut Suomen ennätyksiä ja tosi runsaasti pistesijoja, mikä on miellyttävää, mutta on aika ottaa keihäsmitali.

Ja "Mondohan" (Armand Duplantis) hyppää tänään. Vähintä, mitä mies lähtee tekemään, on kisaennätys, ja jos kisan voitto on varmistunut alle puolella tusinalla hypyllä, kisojen viimeisenä päivänä saatetaan hyvinkin nähdä ensimmäiset ME-lukemat – jollei mustana valkoisella, niin ainakin rimassa!

Eren Gürler:  Suomella on ollut tähän mennessä kaksijakoiset kisat. Pistesijoja on tullut ilahduttavan monta, mutta mitalisaldo huutaa tyhjyyttään.

Viimeisenä kisapäivänä mitalin saaminen on jälleen kerran keihäsmiesten varassa. Tällä kertaa vahvoja kandidaatteja on jopa kolme.

Helander on tietysti Suomen ykköshevonen, mutta kestääkö hän paineet ja peräkkäisten päivien heittämisen? Toni Keränen sanoi, että peräkkäisten päivien kilpailut eivät ole ainakaan hänelle mikään rasite, joten jopa parannusta sopii odottaa komeaan karsintaraapaisuun. Lassi Etelätalon arvokisahermoja ei tarvitse epäillä hetkeäkään. Odotan Etelätalolta parasta , arvioltanoin 85-metristä, kuudennella heittokierroksella. Riittääkö se mitaliin, se jää nähtäväksi.

Tuomas Hämäläinen:  Kahden vuoden takaisten Münchenin neljän suomalaisjalometallin EM-karkeloiden jälkeen Rooman nollasaldo on apeaa tihrustettavaa. Pistesijoja on toki tullut kivastikin, mutta on turha lätistä pehmoisia: kisoista jää kokonaisuutena haalea haju, jos yhtään laattaa ei kaulaan irtoa. Riuskavireinen Helander korjannee tänään tilanteen. Eikä nyt suljeta ovea veteraanivelho ja kilpailijaguru Etelätaloltakaan – Keränen kiskaisee jokerina kiusantekoon.

Lue myös:

    Uusimmat