Senni Salminen murtui haastattelussa – Tommi Evilä löysi syyn suomalaiskatastrofille: "Täysin poikkeuksellista"

Senni Salmiselle raju pettymys: "Ihan eri tavalla ketuttaa" 1:06
Katso videolta Senni Salmisen haastattelu kolmiloikan karsinnan jälkeen.

Kaikki suomalaishyppääjät karsiutuivat kolmiloikan finaalista. Senni Salmisella se otti todella koville, ja hän murtui kyyneliin haastattelussa kisan jälkeen. Karsinta hypättiin telineiden varaan rakennetulla alustalla, mikä oli Tommi Evilän mukaan selkeä syy siihen, että suomalaiset eivät pärjänneet.

Salminen sai karsinnassa aikaan tuloksen 13,54.

– Täysi vauhti ja alusta ja se että on hypätty helvetin vähän täydellä vauhdilla. Toka hyppy oli hyvä, mutta yliastutulla ei tee mitään, Salminen sai sanottua ennen kuin pettymys ja kyyneleet puskivat läpi.

– Nyt kyllä harmittaa tosi paljon, koska vihdoin on semmoinen että ei ole mitään kipuja ja on mennyt helvetin hyvin. Ei voi mitään, Salminen sopersi itkunsekaisesti.

Rooman stadionin hyppypaikka on rakennettu noin parin metrin korkeuteen juoksurataan nähden, mikä on erikoista ulkoratojen arvokisoissa. Salminen ei kuitenkaan halunnut laittaa epäonnistumista pelkästään alustan piikkiin.

– Lyhyellä vauhdilla oli tosi hyvä verkkahyppy. Siinä ajoitukset toimivat. Täydellä vauhdilla tuli haasteita. En osaa sanoa, Salminen sanoi erittäin pettyneenä.

– Juoksu tuntui hyvältä ja tuli todella hyvin lankulle. Tokassa hypyssä loikat pitivät hyvin, muuten ei.

Kristiina Mäkelä ei halunnut laittaa karsiutumista alustan syyksi. Hän sai aikaan tuloksen 13,76.

– Se on sellainen kun välillä on halleissa. Pompottaa kyllä, ja pitää saada juoksu oikeaan suuntaan. Toi minun juoksuuni vähän epätasapainoa, Mäkelä analysoi.

– Se on kuitenkin kaikille sama. Olisi vaan ollut pikkuisen tuuria pelissä, Mäkelä harmitteli.

Alusta arvokisoissa täysin poikkeuksellinen

MTV Urheilun asiantuntija Tommi Evilä teki terävän havainnon alustasta ja suomalaisten hyppäämisestä.

– Jos katsoo Sennin ja Kristiinan parhaita tuloksia, ei niitä ole juurikaan hypätty siirtoalustoilla. Esimerkiksi Salmisen top 10-listalta löytyy vain yksi tulos. Mutta yli 14,40 hyppyjä ei kumpikaan ole suorittanut siirtoalustoilla, Evilä selittää.

Entinen pituushyppysuuruus tietää mistä puhuu. Pompottavalla alustalla kontaktiajat pitenevät, millä on äärettömän suuri vaikutus lopulliseen suoritukseen.

Jos kontaktiaikaa tulee sadasosa lisää, on prosentuaalinen vaikutus liki kymmenen. Kun asiat pitää tulla selkäytimestä niin sillä on todella, todella iso vaikutus, Evilä selventää.

– Jos on hitaamman puoleiset kontaktit, vaatii se sen, että ei voi ylhäältä iskeä askelta, sillä sitten se rupee pompottamaan.

Pompottamista oli havaittavissa. Evilä yllättyi, että Roomassa hyppypaikan suhteen tehtiin tällainen erikoinen ratkaisu.

– Se että tommoinen tuodaan arvokisoihin, on täysin poikeuksellista.

Evilä ymmärtää hyvin, että urheilijat eivät halua syyttää alustaa, mutta muistuttaa, että yhtäkkinen sopeutuminen täysin erilaiseen hyppypaikkaan on äärimmäisen vaikeaa, erityisesti arvokisoissa.

Älyttömän vaikeaa, ja se vaatii erilaista juoksutapaa. Loikassa se on entistä hankalampaa. Tuo liikaa ulkoisia muutoksia, mihin sopeutuminen kolmen hypyn aikana on liian vaikeaa, Evilä selittää.

Lue myös:

    Uusimmat