Mainos

MTV Münchenissä: "Pelko siitä että isku voi tapahtua missä ja milloin tahansa on ihan konkretiaa"

2:21

MTV:n toimittaja Heikki Piuhola kertoo, että Baijerin osavaltiota piinanneet iskut ovat jo vaikuttaneet syvästi ihmisten mieliin. Saksalaiset uskovatkin nyt, että iskut ovat aivan yhtä mahdollisia Saksassa kuin ne ovat esimerkiksi Belgiassa tai Ranskassa.

MTV:n toimittaja Heikki Piuhola kommentoi Münchenin tunnelmia sen jälkeen, kun Baijerin osavaltiossa sattui maanantaina jo kolmas isku viikon sisään.

– Tavallisten ihmisten pelosta kertoo ehkä osittain se, että esimerkiksi tänään avatun Münchenin ostoskeskus Olympian kaupat ja käytävät pysyivät tänään pääosin tyhjinä. Eli pelko siitä että isku voi tapahtua missä tahansa ja milloin tahansa on täälläkin nyt ihan konkretiaa samoin kuin Belgiassa tai Ranskassa, Piuhola kertoo.

Olympia-ostoskeskus oli yksi paikoista, joissa iskuja on viikon mittaan tehty.

Saksalaiset ovat kuitenkin kieltäytyneet herkkäuskoisuudesta ja siitä, että kaikesta voisi syyttää nuoria radikalisoituneita, Piuhola sanoo.

– Täällä on myös tänään korostettu sitä, että on tärkeää erottaa yksittäiset psyykkisesti häiriintyneiden tekemät iskut ja joukkosurmat todellisista islamistisista terroriteoista. Myös täällä Saksassa vaadittiin, että tapaukset ovat tutkittava perusteellisesti ja yksittäisillä tekijöillä ei välttämättä ole todellisia yhteyksiä terroristijärjestöihin esimerkiksi Isisiin.

Paljon palautettavia turvapaikanhakijoita

Saksassa on kuitenkin pitkälle toista miljoonaa turvapaikanhakijaa, joista suurimmalla osalla on traumaattisia kokemuksia takanaan, Piuhola sanoo. Se ei silti tarkoita, että he olisivat todellinen turvallisuusuhka Saksalle.

– Näitä palautettaviakin on 60–70 000, ovatko he sitten suurempi uhka kuin muut pakolaiset, niin siitä täällä tietysti paljon puhutaan.

Poliittiset tahot vaativat nyt enemmän resursseja poliisille. Myös armeijan asettamista valmiustilaan ehdoteltiin, nämä avaukset ammuttiin kuitenkin nopeasti alas, Piuhola kertoo.

– Poliisi on tällä hetkellä nostanut valmiuttaan ja valvontaa erityisesti rautatieasemilla ja lentoasemilla ja tietysti rajoilla rajatarkastuksia on jonkin verran tehostettu, mutta juuri muuta poliisi ei pysty tekemään. 

3:06

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.