Mainos

MTV:n ex-kirjeenvaihtaja Nizzan iskun jälkeen: Pelkään Ruotsin ja Tanskan puolesta

– Kun kuulin asiasta, tuli sellainen valtava raivon tunne. Eikö millään tekemisellä ole enää mitään rajaa? Näyttää siltä, että ei ole. Pyritään aiheuttamaan mahdollisimman paljon tuhoa ja vahinkoa viattommille ihmisille. Pienille lapsille, tavallisille perheille ja vanhuksille.

Näin Nizzan terrori-iskun jälkeisiä tuntojaan kuvaa MTV Uutisten pitkäaikainen kirjeenvaihtaja Kari Lumikero

Pitkään Tukhomassa asuneen Lumikeron mielestä Nizzan isku herättää huolta erityisesti Ruotsissa ja Tanskassa. Lumikeron mukaan Ruotsissa ja Tanskassa on runsaasti nuoria miehiä, jotka ovat syrjäytyneitä ja turhautuneita.

– Ruotsi ja Tanska ovat edelleen hyvin avoimia yhteiskuntia, että siellä on helppo toimia. Väestössä on paljon sellaisia nuoria miehiä, jotka ovat syntyneet näissä maissa, osaavat maan kielen ja ovat syystä tai toisesta syrjäytyneet. Heillä ei ole työpaikkaa, eikä normaalia elämää. 

2:21

"He ovat erittäin vaarallinen porukka"

Lumikero muistuttaa, että nuorisotyöttömyys on korkealla tasolla niin Ruotsissa kuin Tanskassakin.

– Voisin kuvitella, että Ruotsissa ja Tanskassa tämä aiheuttaa viranomaisissa huomattavasti enemmän säpinää kuin meillä Suomessa. Itsekin olen paljon liikkunut näiden maiden lähiöalueilla. Siellä on täysin yhteiskunnan ulkopuolella eläviä nuorisojengejä.

Lumikero nostaa esille sen, että esimerkiksi Ruotsista on hakeutunut nuoria miehiä runsaasti Isisin joukkoihin.

– Kun he palaavat takaisin, he ovat omaksuneet väkivallan kulttuurin ja kuoleman kulttuurin. He ovat erittäin vaarallinen porukka. 

1:01:00

"Nizzan iskun ajoitus tarkkaan mietitty"

Lumikero pitää mahdollisena, että muut iskijät lähtevät kopioimaan Nizzan iskun tekotapaa. Tuhoisassa iskussa käytettiin kuorma-autoa, jolla tekijä jahtasi ihmisiä Nizzan rantabulevardilla.

Lumikeron mukaan tällaiseen tekoon on erittäin vaikea puuttua.

– Eurooppa on täynnä katkeria nuoria miehiä. Varmasti nuoria naisiakin, mutta erityisesti nuoria miehiä, jotka ovat syrjäytyneet yhteiskunnasta ja jotka kokevat tulleensa päähän potkituksi ja ehkä kokeneet poliisiväkivaltaakin. Tässähän on heille malli. He voivat mennä autovuokraamoon, vuokrata sopivan kuorma-auton, katsoa sopivan hetken, jolloin isketään väkijoukkoon.

Lumikeron mukaan terrori-iskun ajankohta oli tarkkaan mietitty.

– Ranskassa suoriuduttiin turvallisuuden kannalta juuri hyvin jalkapallon EM-kisoista. Usein tällaisen suuren urakan jälkeen viranomaisten ja poliisin ote hieman herpaantuu. Huokaistaan vähän helpotuksesta. Nämä ovat juuri sellaisia hetkiä, joita tämän tyyppiset terroristit voivat käyttää hyväkseen.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.