MTV Maltan huippukokouksessa – Pääministeri Sipilä: Rahakaan ei auta, jos se ei mene oikeaan kohteeseen

EU:lta Libyalle 200 miljoonaa laittoman maahanmuuton hallintaan 2:51

Euroopan unioni pohtii Maltalla eri vaihtoehtoja saada hallintaan niin sanottu keskisen Välimeren reitti. Yksi keino olisi yhteistyö levottoman Libyan kanssa. EU:n näkökulmasta ideaali ratkaisu olisi pakolaisongelman hoitaminen Libyassa niin, että vain turvapaikan EU:sta saavat otettaisiin Välimeren yli Euroopan mantereelle. Loppujen asiat käsiteltäisiin Afrikan puolella.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan tämäntyyppinen ratkaisu olisi myös Suomen intresseissä.

– Kyllähän lähtökohtana on ollut, että ihmisten turvaan siirtämistä pystyttäisiin tekemään paremmissa leiriolosuhteissa järjestäytyneemmin mahdollisimman lähellä kriisialuetta. Tämä on ollut Suomen tavoitteena koko ajan ja myös Turkki-sopimus tähtää tähän, Sipilä sanoo MTV uutisille.

Ongelmana on kuitenkin Libyan heikko ja epävakaa hallinto.

– Libyan kohdalla ongelma on, että riittävän vahva vastapuoli on puuttunut. Silloin se rahakaan ei auta, jos ei olla varmoja siitä, että se menee oikeaan kohteeseen, Sipilä myöntää.

Maltan epävirallisessa EU-huippukokouksessa keskustellaan nyt muun muassa lisätuen antamisesta ja rannikkovartioston yhteistyöstä hukkumiskuolemien estämiseksi Välimerellä.

– Euroopan unionin tasolla Afrikkaa on tuettu 32 miljardilla tämän rahoituskehyksen aikana, eli aika mittavasti rahaa siihen käytetään, Sipilä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat