Välimeren ylittäviä siirtolaisia tullaan jakamaan väliaikaisesti EU-maihin – perussuomalaiset tivasivat hallitukselta järjestelyistä

Oppositio kuumotti hallitusta siirtolaisista – politiikan toimittajamme niputtaa eduskunnan kyselytunnin 3:41
Näin oppositio kuumotti hallitusta siirtolaisista kyselytunnilla tänään eduskunnassa.

Perussuomalaiset tivasi hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaettaisiin eri EU-maihin.

Sopimuksesta neuvottelivat Maltan, Ranskan, Saksan ja Italian sisäministerit alkuviikolla Maltalla. Paikalla oli myös Suomen sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.).

– Hallitus on mukana avaamassa laittomalle siirtolaisuudelle reittiä Eurooppaan. Ei tarvitse kuin lähteä merelle, ja EU hoitaa loput. Arvoisa sisäministeri, kuinka monta on tulossa, milloin, aikooko Suomi olla mallioppilas ja hoitaa osuutensa, vaikka muut eivät niin tekisi? kysyi perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra.

Perussuomalaiset syytti hallitusta myös siitä, että sopimuksella lisättäisiin hukkumiskuolemia houkuttelemalla merelle turvapaikanhakijoita.

Eduskunnan kyselytunnilla käytiin kiivastakin keskustelua turvapaikanhakijoihin liittyvistä kysymyksistä 2:28
Keskustelu turvapaikanhakijoista kiihtyi kyselytunnilla.

Ohisalo vastasi sanomalla, että kansainvälisen merioikeudenkin perusteella "ketään ei saa jättää hukkumaan, tästä on kyse". Ohisalon mukaan Maltalla sovittiin siitä, että jakosopimuksessa olisi kyse väliaikaisesta mekanismista. Suomi vasta harkitsee, lähteekö mukaan siihen. Tarkoitus on kerätä mukaan niin paljon jäsenmaita kuin on mahdollista.

"Miksei hakijoita arvioida rajalla?"

Oppositiopuolueista kokoomus ja kristillisdemokraatit ihmettelivät myös, onko hallitus muuttanut turvapaikanhakijoiden suhteen viime talvella sovittua periaatetta siitä, että turvapaikkapäätökset tehtäisiin ensimmäisessä EU-maassa.

– Onko todella niin, että hallitus sitoutuu nyt ratkaisemaan kriisiä tavalla, jossa siirretään hakijoita, joiden taustoja ei ole selvitetty? kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Pääministeri Antti Rinteestä (sd.) olisi yhä järkevää, että turvaa hakevien ihmisten taustat selvitetään etukäteen, jotta Suomeen tulisi vain turvan tarvitsijoita. Väliaikainen ratkaisu on kuitenkin nyt löydettävä, koska EU:ssa ei vielä ole toimivaa komissiota, joka veisi asioita eteenpäin pysyvämmillä ratkaisuilla.

*Juttua täydennetty klo 18.08.

Lue myös:

    Uusimmat