Mainos

MTV Krimillä: "Parempi paratiisissa kuin helvetissä"

Simferopolin Tavrida-yliopiston professori ja dekaani Sergei Kiselov kuvaa elämää Krimillä huojentuneeksi.

Kiselovin mielestä Krimin ongelmat eivät ole mitään verrattuna Ukrainan ongelmiin. Hän on Krimin tunnetuimpia ja arvostetuimpia yliopistomaailman vaikuttajia.

– Jos verrataan tämän päivän tilannetta Krimillä ja Ukrainassa, niin se on kuin vertaisi paratiisia ja helvettiä keskenään. Kaikilla meillä on omat ongelmamme, mutta meidän ongelmamme ovat mitättömiä siihen verrattuna mikä tilanne on Ukrainassa, ja mitkä ovat odotuksemme tulevan elämän suhteen.

Kiselovin mukaan Krimille oli lähes lottovoitto päätyä takaisin Venäjän syliin.

– Virkamiesten palkat ovat nousseet 2-2,5 -kertaisiksi. Eläkeläiset ovat saaneet vihdoin kuoppakorotuksen eläkkeisiinsä. Nuorille alkaa uusi koulutuspoliittinen ohjelma ensi vuoden alusta. Meistä pidetään nyt huolta, toisin kuin Ukrainan aikoina.

– Venäjä on investoinut viimeisen puolen vuoden aikana Krimille enemmän kuin mitä Ukraina investoi kahden vuosikymmenen aikana, hän hehkuttaa.

Sanktioilla ei vaikutuksia

Krimillä väitetään, ettei Venäjään kohdistetuilla pakotteilla ole vaikutusta arkielämään. Kierros supermarketeissa kuitenkin paljastaa, että hyllyt ovat puolityhjiä. Ulkomaisia tuotteita ei ole tarjolla.

– Taloutemme perustuu kotimaiseen kysyntään ja kulutukseen. Tuotteet, joita aikaisemmin tuotiin Ukrainasta tuodaan nyt Venäjältä. Kauppasuhteita luodaan eri puolilla nyt kovaa vauhtia, sanoo ekonomi Sergey Oster Jaltan kaupungin talousosastolta.

Mutta esimerkiksi turismi on kokenut romahduksen. Kun vielä viime vuonna Krimillä kävi turisteja 6 miljoonaa, on tämän vuoden saldo 3 miljoonaa.

Kansainvälisiä risteilyaluksia kävi viime vuonna Jaltan satamassa 130, mutta tänä vuonna niitä on käynyt vain kaksi.

Venäjään liittymisen myötä monet kansainväliset, erityisesti ukrainalaiset yritykset ovat lähteneet. Se merkitsee varsinkin nuorille koulutetuille krimiläisille työttömyyttä.

 Kaiken kaikkiaan venäläistymisen vauhti Krimillä on ollut silmiinpistävän nopea. Tänne pääsee vain Venäjän viisumilla. Ukrainasta tänne ei enää lennetä. Ukrainalaispankkien tilalle ovat tulleet tuntemattomat venäläispankit, luottokortit eivät kelpaa missään ja ainoastaan ruplat käyvät maksuvälineenä. Roaming-järjestelmät eivät toimi. Televisiosta näkyy lähes yksinomaan venäläistä ohjelmaa.

Tätä kirjoitettaessa puhelin on mykkä, internet ei toimi ja sähkötkin katkesivat juuri hotellista. Maaliskuussa, kun kävin täällä edellisen kerran näin ei ollut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.