Vincent on asunut teltassa Lesboksen saarella jo 23 viikkoa: "Täällä nukut kylmässä, vesi on kylmää eikä ruoka ole terveellistä"

2:26

Turvapaikanhakijoiden vastaanottoleirit Kreikan saarilla ovat ylittäneet kapasiteettiensa ylärajat. Maan hallitus on pyytänyt EU:lta apua ja suunnittelee uusien suljettujen leirien perustamista. Pahin tilanne on Lesboksen saarella, jossa Morian leirillä ja sen ympäristössä elää yli 20 000 Turkin kautta Lesbokselle paennutta turvapaikanhakijaa ja siirtolaista.

Nigerialainen Vincent on asunut nyt 23 viikkoa teltassa Morian virallisen vastaanottoleirin aitojen ulkopuolella. Yöt Oliivilehdon leirissä ovat hyytävän kylmiä ja olosuhteet karuja.

– Teltta ei suojaa lainkaan kylmältä. Täällä nukut kylmässä, vesi on kylmää eikä ruoka ole terveellistä. Täällä on erittäin vaikeaa, Vincent kuvailee MTV Uutisille.

– Tätä ei voi verrata mitenkään elämään Länsi-Euroopassa ja hyvään elämään kaupungissa, Vincent jatkaa.

Avustusjärjestöt pitävät tilannetta leirillä hälyttävänä, erityisesti terveystilanteen ja lasten takia.

Kolmelle tuhannelle ihmiselle suunnitellulla leirillä on noin 22 000 –23 000 ihmistä.

Lääkärit hoitavat häkämyrkytyspotilaita

Lääkärit leirillä työskentelevät kolmessa vuorossa. Talviviikkoina on ollut eniten häkämyrkytspotilaita, koska telttoja yritetään lämmittää hiiliastioilla.

– Tilanne on nyt saarella se, että kaikkea erikoishoitoa ei voida tarjota. Saaren sairaalan pitäisi selvitä tästä valtavasta määrästä potilaita. Leiriläisten on vaikea saada sellaista hoitoa kuin he tarvitsisivat, kertoo Lääkäri ilman rajoja -järjestön hoitovastaava Vittoria Zingarello.

Huolestuttavimpia ovat kuitenkin mielenterveysongelmista kärsivät lapset. Avustustyöntekijät ja eri puolilta maailmaa tulleet vapaaehtoiset tekevät parhaansa, mutta tilanne on heillekin melko lohduton.

– Kaikki ihmiset täällä sanovat, että tämä on helvetti. Heitä kohdellaan mielenvikaisina. Täällä elää lapsia ilman mitään kontrollia. Kukaan ei tiedä ketä he ovat. Tämä on painajainen – EU:n täydellinen epäonnistuminen, sanoo saksalainen avustustyöntekijä Svenja.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.