Lääkärit ilman rajoja paikan päällä Kreikassa: Tulipalon hävittämällä Morian pakolaisleirillä vallitsee kaaos – "Olemme järkyttyneitä siitä, miten laaja tuho on"

Tilanne tulipalon runnomassa Morian pakolaisleirissä on kaoottinen, kertoo Lääkärit ilman rajoja järjestö.

Järjestön mukaan 13 000 ihmistä majoittanut leiri tuhoutui eilen riehuneessa palossa lähes kokonaan. Tilanteen vaarallisuutta lisää se, että kodittomaksi jääneet pakolaiset pyrkivät takaisin leirille.

Lesboksen saarella sijaitseva Morian pakolaisleiri on ollut Kreikan suurin. Alle 3000 ihmiselle suunniteltu leiri majoitti moninkertaisen määrän siirtolaisia, yhteensä noin 12 500 henkilöä.

Keskiviikkona tilanne liitoksissaan natisseella leirillä muuttui kaaokseksi, kun siellä syttyi samanaikaisesti useita tulipaloja, joissa kenenkään ei kuitenkaan tiedetä loukkaantuneen.

Viranomaiset tutkivat, olivatko palot tahallaan sytytettyjä.

Leiri täysin tuhoutunut

Lääkärit ilman rajoja -järjestön Suomen-toiminnanjohtaja Linda Konate kuvaa oloja Morian alueella järkyttäviksi.

– Olemme järkyttyneitä siitä, miten laaja tuho on. Vaikuttaa siltä, että leiri on täysin tuhoutunut.

– 12 500 ihmistä joutui pakenemaan leiriltä ilman määränpäätä. Nyt he ovat leirien ulkopuolella.

Konate muistuttaa, että leirillä olleet ihmiset ovat kärsineet jo pitkään.

– Pakolaisleiri on ollut suljettu jo viisi kuukautta koronatilanteen varjolla. Aiemmin ihmiset pystyivät edes hetkellisesti sieltä poistumaan, mutta viimeiset viisi kuukautta he ovat periaatteessa olleet leirillä vankeina.

– Nyt he ovat joutuneet kadulle eikä heillä ole mitään. Puhutaan lapsista, perheistä, raskaana olevista naisista.

Ihmiset yrittivät päästä takaisin leirille

Tulipalon jälkeinen tilanne on täysin kaoottinen, Konate sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

– Eilen illalla ihmiset yrittivät päästä jopa takaisin leirille, mutta se on erittäin vaarallista ja tulipaloja oli vielä.

Leiri oli rakennettu alle 3000 ihmiselle, mutta asukkaita oli lähes 13 000.

– Lääkärit ilman rajoja on toiminut leirillä vuosia ja olemme varoittaneet, että leirien olosuhteet eivät ole inhimilliset. Tällä hetkellä akuutein tarve on suojille, vedelle ja ruualle, Konate sanoo.

Lapset traumatisoituneita jo valmiiksi

Lääkärit ilman rajoja -järjestöllä on Morian lähellä lastenklinikka. Konate kertoo, että keskiviikkoinen tulipalo on erityisen haitallinen jo valmiiksi traumatisoituneille lapsille.

– Hoidamme myös mielenterveyttä ja olemme nähneet, miten ihmisten, myös lasten, mielenterveys ja traumat ovat vain pahentuneet leirillä ollessa. Meillä on pieniä lapsia, jotka pelkäävät ja joilla on ollut vaikeita traumaattisia tilanteita.

– On selvää, että tällainen tapahtuma voi vain pahentaa sitä. Tilanne on erittäin vaikea, kun nämä lapset nyt ovat taivasalla ilman mitään.

Leirillä ei ole ollut mahdollisuutta antaa erikoissairaanhoitoa. Lääkärit ilman rajoja on vaatinut, että erikoissairaanhoitoa tarvitsevat lapset ja muut ihmiset päätettäisiin Manner-Kreikkaan tai muualle Eurooppaan.

– Olemme vaatineet, että ihmiset evakuoidaan pois, ei ole mitenkään hyväksyttävää, että heidän siirrettäisiin takaisin leirille. Ymmärtääkseni noin 400 lasta on jo siirretty mantereelle ja esimerkiksi Saksa on lupautunut vastaanottamaan ihmisiä.

– On vaadittu jo pitkään, että ihmiset saataisiin pois tästä tilanteesta ja nyt olisi korkea aika, että EU-valtiot, myös Suomi, ottavat vastuuta ja varmistavat, että ihmiset pääsevät täältä turvaan.

Lue myös:

    Uusimmat