MTV kokeili: Yksi sana kuvaa hyvin Asuksen uutuusläppäriä - ”Rautajätti”

MTV Uutisten kokeiluun tupsahti teknologiayhtiö Asuksen uutuuskannettava. 

Tai pikemminkin voisi todeta, että Asus ZenBook Pro UX501J ”kolahti” pöydälle, sillä kyseessä on erikoisen suurikokoinen kannettava, jonka metallinen rakenne huokuu jämäkkyyttä. Myös koneen sisäinen ”rautapuoli” on teknisten tietojen perusteella kunnossa.

UX501J-konetta voikin hyvällä syyllä kutsua ”Rautajätiksi”. Reilun parin kilon painoinen laite on yli 38 senttiä leveä ja yli 25 senttiä syvä. Paksuutta kokonaisuudella on reilu pari senttiä. Ulottuvuuksia siis löytyy.

Asus ZenBook Pro UX501J

Suoritin: Intel Core i7 4720HQ -neliydinsuoritin

Muisti: 8 Gt:n keskusmuisti (Jopa 16 Gt)

Tallennus: 128/256 Gt SSD

Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX 960M 

Näyttö: IPS UHD (3840 x 2160)

Liitännät: Audioliitäntä, 3xUSB 3.0, HDMI, mini Display Port, SD-kortinlukija, Thunderbolt (tietyissä malleissa) 

Muuta: HD web-kamera

Hinta: Alkaen 1499 euroa 


Suureen kokoonsa nähden laitteen olemus on saatu vaikuttamaan kuitenkin melko sirolta eikä se ole niin kolhon oloinen kuin voisi mittojen perusteella olettaa. Metallinen toteutus huolellisesti suunniteltuine yksityiskohtineen on täyttä A-luokkaa.

Näyttönä hohtaa 15,6-tuumainen 4K/UHD-näyttö, jonka tarkkuus on 3840 x 2160 pikseliä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pikseleitä on neljä kertaa enemmän kuin perinteisessä Full HD -näytössä. ZenBook Pron ruudulle mahtuukin täten todella paljon tavaraa kerralla. Hyvälaatuinen mattapintainen näyttö ehkäisee tehokkaasti ylimääräisiä heijastuksia ja se soveltuu erinomaisesti vaikkapa kuvankäsittelyyn tai videoeditointiin ja miksei pelikäyttöönkin.

Ongelmana on kuitenkin, että Suomessa myytävissä malleissa ei ole kosketusnäyttöä. Tämä on erityisen tuskallista Windows 8 -käyttöjärjestelmän kanssa, joka on suunniteltu kosketuskäyttöä silmälläpitäen.

Onneksi uusi Windows 10 -palaa tässä mielessä juurilleen ja sen käyttö onnistuu paremmin ilman kosketusnäyttöäkin. Windows 10 -päivitystä tarjotaankin käyttäjälle nopeasti, kun laitetta alkaa käyttää.

Plussaa

-Hyvin toteutettu metallinen rakenne tylikkäällä viimeistelyllä

-Taustavalaistu isokokoinen näppäimistö

-Tehokkaat ominaisuudet

-Suuri ja tarkka näyttö

-Kokoisekseen hyvä myös sylikäytössä (poislukien ahtaat tilat)

Miinusta

-Ei kosketusnäyttöä

-Windows 8.1 (päivitettävissä uuteen Windows 10 -versioon)

-Keskinkertainen akun kesto

ZenBook Pro korvaa kosketusnäytön puutetta suurella, kosketustoimintoja tukevalla hiirialustalla, joka tarjoaa koneen käyttöön hyvän tuntuman. Hiirialusta ei kuitenkaan korvaa täysin kosketusnäytön puuttumista.

Taustavalaistu näppäimistö on laitteen luonteen mukaisesti suurikokoinen. Painikkeet ovat isot ja sopivasti erillään toisistaan, joten harhapainalluksia ei tule. Sivuun on saatu mahtumaan jopa erillinen numeronäppäimistö, joka on läppäreissä harvinaisempi näky.

Suuresta koostaan huolimatta ZenBook Pro UX501J tuntuu yllättävän mukavalta sylikäytössä, mutta koko saattaa aiheuttaa ongelmia ahtaammissa tiloissa, kuten vaikkapa junassa tai etenkin lentokoneessa käytettynä. Parhaimmillaan laite onkin perinteisessä pöytäkäytössä.

Suuri ja kirkas näyttö ja tehokas prosessori myös syövät akkua melko tehokkaasti. Valmistajan mukaan akku kestää noin kuuden tunnin käyttöä, mikä ei ole nykykannettavaksi kovinkaan paljon.

Käytössä ZenBook Pro ei anna moitteen sijaa, tosin törmäsimme kokeilussamme ongelmaan, jossa hiiren kursori jäi jumiin. Ongelma korjaantui sulkemalla läppärin kannen ja avaamalla sen uudestaan. Kyseessä on mitätön ongelma, mutta ärsyttävä mikäli niin sattuisi tapahtumaan usein.

ZenBook Pron sisäiset kaiuttimet ovat läppärityyliin melko vaatimattomat. Musiikin kuuntelua varten kone onkin syytä kytkeä ulkopuoliseen äänijärjestelmään tai vaihtoehtoisesti käyttää kuulokkeita.

ZenBook Pro UX501:n suositushinnat lähtevät 1499 eurosta ylöspäin, eli mistään halvasta laitteesta ei ole kyse. Toisaalta käyttäjä saa vastineeksi tyylikkäästi toteutetun teholäppärin. Tässä hintaluokassa on kuitenkin yllättävää, että näyttö ei tue kosketustoimintoja.

Lue myös:

    Uusimmat