Teknavin sisältöyhteistyökumppani Mobiili.fin testipenkkiin saapui Lenovon tabletin ja läppärin välimaastoon sijoittuva 2-in-1 —laite ThinkPad X1 Yoga.
Kevyt ja kokonaisuudessaan siro laite pakkaa sisäänsä mukavat tehot, kosketusnäytön ja Windows 10 -käyttöjärjestelmän. Laite on saatavilla useana erilaisena versiona, joista edullisin maksaa Lenovon verkkosivuilla hieman yli 1900 euroa ja kallein vähän alle 3 600 euroa. Testilaitteemme hinta on reilut 2100 euroa.
Aloitetaan ThinkPad X1 Yogan teknisistä ominaisuuksista:
- Suoritin: Intel Core i7-6500U ja Intel HD Graphics 520
- Näyttö: 14 tuuman IPS LCD —kosketusnäyttö 2560×1440 pikselillä
- RAM-muisti: Kahdeksan gigatavua (LPDDR3)
- Tallennustila: 256 gigatavua SSD-muistia
- Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth 4.1, 4G
- Akku: 52 Wh, käyttöaika jopa 11 tuntia
- Mitat: 333 x 229 x 16,8 millimetriä
ThinkPad X1 Yogan versioiden erot ovat luonnollisesti pitkälti massamuistissa, suorittimissa, näytöissä ja RAM-muistin määrissä. Kalleimmassa versiossa on muista poiketen OLED-näyttö, joka toistaa mustan paremmin sekä värit syvemmin. Valitettavasti testissämme ei ollut OLED-näytöllistä laitetta.
Pääosin läppäri, mutta taipuu hieman tabletiksikin
Nämä tabletin ja läppärin yhdistelmät, eli Ultrabookit, ovat olleet markkinoilla jo pitkään. Usein ne pyrkivät yhdistämään tablettien ja läppäreiden parhaat puolet, mutta aina joudutaan tekemään kompromisseja. Microsoftin Surface-laitteet ovat itsessään tabletteja, mutta kiinnitettävän näppäimistön avulla ne astuvat askeleen lähemmäksi läppäriä. Lenovon ThinkPad X1 Yogassa on kiinteä näppäimistö, mutta näyttö taipuu 360 astetta, joten sen saa taiteltua vähän kuin tabletiksi.
14 tuuman näyttö on varsin kookas, joten aivan perustabletiksi se muuntaudu. Paksua ja suurta laitetta ei tule helposti napattua tablettitilaan, mutta iltaisin sängyssä siitä on mukava lueskella päivän uutiset, selata nettiä tai vaikkapa katsastaa Twitterin uusimmat päivitykset. Taittamisen avulla X1 Yogan saa myös mukavaan asentoon elokuvan katselua varten.
Tablettiasennossa näppäimistö "imeytyy" hieman laitteen sisälle, jolloin näppäimet eivät turhaan liiku ja tuntuma on huomattavasti mukavampi. Yhteenvetona voisi sanoa, ettei laite tabletiksi sovellu mitenkään erityisen mallikkaasti, mutta 360 astetta kääntyvästä näytöstä on oikeasti hyötyä ja totuttelun jälkeen siitä ei mielellään luopuisi.
Tarkka kosketusnäyttö miellyttää silmiä sekä käsiä
14 tuuman kosketusnäytön tarkkuus on QHD-tasoa eli 2560 x 1440 pikseliä. Vaikka näytön pikselitiheys ei yllä älypuhelimien tasolle, kyseessä on varsin tarkka näyttö tietokoneiden saralla. Tietokoneiden näytöt ovat normaalisti varustettu Full HD —tarkkuudella. Olisi ollut mielenkiintoista päästä kokeilemaan OLED-näytöllistä versiota ja nähdä, kuinka paljon samalla tarkkuudella varustettu näyttö eroaa LCD-näytöstä.
Kokonaisuudessaan näyttö on hyvä. Se toistaa värit mukavasti, mutta musta toistuu hyvin harmahtavana — niin kuin LCD-näytöltä voikin odottaa. X1 Yogan näytön katselukulmat ovat huippuluokkaa eivätkä värit muutu radikaalisti katselukulman kasvaessa. Kosketusnäyttö toimi pääosin moitteettomasti, mutta pariin otteeseen se ei reagoinut kosketukseen ensimmäisellä kerralla. Näin kävi kuitenkin todella harvoin, että suuresta ongelmasta ei voi puhua, mutta pieni miinusmerkki siitä on kuitenkin annettava.
Jos näyttöä ei halua tökkiä sormella, laitteen ohjaus onnistuu tietenkin myös normaalilla hiirellä, Touch padilla tai laitteen kyljessä sijaitsevalla kosketusnäyttökynällä. Kynän saa kätevästi napattua X1 Yogan oikeasta kyljestä ja piirtelyn ohella sitä voi käyttää osoittimena.
Kynä on itsessään varsin kevyt, muovinen ja heppoinen. Sillä piirtäminen onnistuu kuitenkin näppärästi ja se tunnistaa eron voimakkaan ja kevyen painalluksen välillä. Windows 10:lle sai ilmaiseksi varsin laadukkaan SkecthBook-piirtosovelluksen kokeiluversion, jolla piirtämistä kokeilinkin.
Rakenne on muovinen mutta jämäkkä
Vaikka Lenovon ThinkPad X1 Yogan ulkokuoret ovat pääosin muovia, on yhtiö hionut siitä jämäkän paketin. Ohut ja kevyt läppäri tuntuu laadukkaalta. Näyttöosan selkämys on mattapintaista muovia, johon tarttuu sormenjäljet hieman liiankin helposti. Sitä saa pyyhkiä siistiksi aina välillä.
Ulkonäöltään X1 Yoga on varsin simppeli ja ilmeetön. Ainakaan designin ja ulkonäön saralla se tuskin kenenkään henkeä saa salpaamaan, mutta tietysti joidenkin mielestä yksinkertainen on kaunista. Allekirjoittaneelle ulkonäkö ei suuria tuntemuksia herättänyt, mutta paljoa negatiivista sanottavaa ei rakenteesta kuitenkaan ole.
Kokonsa puolesta X1 Yoga on pieni ja ohut. Reilut 1,3 kiloa painava ja vajaa 1,7 senttiä paksu laite sujahtaa helposti laukkuun tai reppuun eikä sen painoa suuremmin huomaa.
X1 Yoga tarjoaa monipuoliset liitännät, mikä on varsin hyvä juttu. Täysikokoisia USB-paikkoja on kolme kappaletta, mutta valitettavasti yhteen uudenlaista USB Type-C —liitäntää ei ole. USB-paikkojen lisäksi laitteessa on Mini DisplayPort, HDMI-liitäntä ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Valokuvaajat varmasti arvostavat SD-muistikorttipaikkaa ja enemmän reissaavat SIM-korttipaikkaa. X1 Yoga tukee matkapuhelinverkkoja 4G-taajuuksiin asti.
Näppäimistön alta oikeasta reunasta löytyy sormenjälkitunnistin, joka toimii yhdessä Windows Hellon kanssa. Sormenjälkitunnistin on samanlainen kuin monissa nykypäivän älypuhelimissa eli se ei vaadi pyyhkäisyliikettä. Tunnistin toimi testijakson aikana varmasti ja vaati harvoin sormen laittamista uudelleen tunnistimeen. Sormenjälkitunnistimia ei ihan joka läppärissä näe ja se oli varsin mukava lisä laitteeseen.
Akunkesto huippuluokkaa, tehot hyvällä tasolla
Lenovo mainostaa, että X1 Yogan akku kestää käytössä jopa 11 tuntia. Mainospuheet ovat aina mainospuheita, mutta X1 Yogan akunkesto on todella hyvällä mallilla. Mainostettuun 11 tuntiin en testijakson aikana päässyt, mutta 6-8 tuntiin pääsi melko helpostikin. Kun läppärin sulki, laite meni tuttuun tyyliin lepotilaan, jolloin virrankulutus on hyvin vähäistä. Tämän ansiosta yhdellä akullisella pärjäsi helposti pari päivää, kun akku ei kulunut juurikaan muulloin kuin X1 Yogaa käyttäessä.
Kun X1 Yogan sisällä hyrrää Skylake-arkkitehtuuriin perustuva Intel Core i7 6500U -suoritin, voidaan odottaa varsin mukavia tehoja. Kyseessä on kaksiytiminen suoritin, joka sykkii normaalisti 2,5 gigahertsin taajuudella, mutta parhaimmillaan suoritin saavuttaa 3,1 gigahertsin taajuuden. Suorittimen tukena on mukavat kahdeksan gigatavua RAM-muistia, joten päivittäiset askareet hoituvat koneella näppärästi.
Vaikka X1 Yogan Intel Core i7 6500U —suorittimen nimi saattaa hieman hämätä, ei kyseessä ole mitenkään uskomattoman tehokas suoritin. Intel myy sekä pöytäkoneisiin tarkoitettuja että läppäreihin ja Windows-tabletteihin suunnattuja suorittimia i3-, i5- ja i7-tunnisteilla, vaikka näiden kahden erot ovat todellisuudessa valtavat.
Raskaampia pelejä tai ahkeraa videoiden editointia X1 Yoga ei jaksa, mutta peruskäytössä ongelmia ei tule vastaan.
Kokeilin X1 Yogan suorittimen tehoja Ginebench R15 —testiohjelmalla ja verrokkisuorittimeksi löytyi yli viisi vuotta sitten julkaistu Intel Core i7-2820QM, joka löytyy monista suurikokoisemmista ja kalliimmista läppäreistä. Neliytiminen suoritin sykkii 2,3 – 3,4 gigahertsin taajuudella. X1 Yogassa käytetty Intel Core i7-6600U —suoritin on julkaistu noin vuosi sitten.
Vanhempi Intel Core i7-2820QM —suoritin nappasi paremmat tulokset molemmista Ginebenchin testeistä. Vertailu ei kuitenkaan ole täysin reilu, koska laitteet ovat muuten hyvinkin paljon erilaiset, mutta antaa kuvaa siitä, ettei i7-suorittimet ole automaattisesti älyttömän tehokkaita.
Alla testitulokset:
Laadukas paketti melko korkealla hinnalla
Lenovo ThinkPad X1 Yoga on kokonaisuudessaan laadukas paketti, joka on suunnattu enemmän yrityskäyttöön – toki normaalit kuluttajatkin voivat laitteen ostaa. Voin hyvillä mielin suositella Lenovo ThinkPad X1 Yogaa niille, jotka haluavat laadukkaan ja kompaktin läppärin todella hyvällä akunkestolla. X1 Yoga on tasaisen varma suorittaja oikeastaan jokaisella osa-alueella eikä suuria heikkouksia laitteella ole.
Onhan X1 Yoga toki varsin kallis laite, mutta antaa se varmasti rahalle hyvin vastinettakin. Kannattaa miettiä tarkkaan, minkä X1 Yogan version ostaa, mikäli on laitetta ostamassa. Erot löytyvät suorittimista, massamuisteista, näytöistä sekä yhteyksistä. Kalliimmissa versioissa on tuki 4G LTE —verkkoyhteyksille ja näytön tarkkuus on noussut QHD-tasolle eli 2560×1440 pikseliin. Kalleimmassa versiossa näytön tekniikka on vaihtunut IPS LCD:stä OLEDiin, joka takaa paremman värintoiston ja mustemman mustan.
Kokonaisuudessaan siis X1 Yoga on läppäri, joka kelpaisi varmasti jokaiselle Windows-käyttäjälle. Jos mielii hankkia laitteen, luvassa on varmasti jouhevaa toimintaa ja pitkään yhdellä akullisella.
Uusimmat
-
21:13
Näin Elokapinan kulkue Helsingissä eteni tänään
-
21:02
Huuhkajien avauksessa todella harvinainen ratkaisu – tätä ei ole nähty vuosikausiin
-
21:00
Masked Singer Suomi -paljastus yllätti: "En laula edes karaokessa"
-
20:48
Ruotsalaisvahti Kevin, 32, poseerasi Aftonbladetissa mekossa – nyt Tre Kronor -legenda reagoi ulostuloon
-
20:42
EK11: Keskeytys yleisöerikoiskokeen alla: "Yritimme totta kai kaikkemme" – MTV seuraa
-
20:37
Helsingissä kadonnut nainen löydetty
-
20:29
Toyota-tähti keskeytti Kreikan MM-rallin
-
20:21
Charles ja Camilla saivat toisensa viimein vuonna 2005 – morsiamen ex-puoliso keskeytti sulhasen juhlapuheen julkealla kommentilla
-
20:07
Tuttu sankari: Sotkamon Jymy kuskin paikalle finaalisarjassa
-
20:02
Hirmumyrsky Yagi iskenyt Vietnamiin: "Tällaista en ole kokenut vuosiin"
-
19:45
Tapparalle tyly murskatappio – Ruotsissa melkoinen yllätystulos
-
19:35
MM-rallin huippukuski liitetty isoon pestiin – asiantuntija varoittaa uusista seuralaisista
-
19:32
Oletko perheen kuopus? Tämä myytti luonteestasi ei pidäkään paikkaansa
-
19:31
Trump tyytyväinen hyssyttelyrahaoikeudenkäynnin tuomionluvun viivästymisestä
-
19:30
Kolme vuotta ilman alkoholia! Sampo Kaulanen julkaisi itsestään kuvaparin – "Ihan eri mies"
-
19:01
Armand Duplantisia varoitettiin – videoklipistä tyttöystävän kanssa tuli miljoonahitti
-
18:52
Poliisi sai hälytyksen miesten tappelusta Oulussa: Toiselle annettiin ensiapua, toista epäillään tapon yrityksestä
-
18:32
Gazan sota raivonnut kohta vuoden: "Nyt riittää!"
-
18:26
10-vuotias tyttö löysi rannalta 220 miljoonaa vuotta vanhat "unohdetut" dinosauruksen jalanjäljet
-
18:22
Ott Tänak päätyy tästä hyvästä meemeihin: "Päivän ilmeet!" – Toyota-tähti katolleen samassa paikassa
-
Lataa lisää