MTV Israelissa: Armeijan komentaja saattoi antaa vihiä vastaiskun aikataulusta

Miten ohjusisku näkyy Israelissa? – katso MTV Uutisten toimittajan raportti Tel Avivista 3:54
MTV:n ulkomaantoimittajan raportti Israelista.

Israelin sotakabinetin mukaan nyt on päätetty, missä muodossa, laajuudessa ja miten vastaisku Irania vastaan tehdään.

Tel Avivissa olevan MTV:n ulkomaantoimittajan Niko Nurmisen mukaan arki Israelissa on palannut Iranin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä tekemän massiivisen ohjus- ja dronehyökkäyksen jälkeen jokseenkin normaaliksi. 

Esimerkiksi lapset ovat jo palanneet kouluihin ja hetkellisesti keskeytynyt lentoliikenne kulkee taas.

– Kyllä täällä pääkaupungissa normaaliin on aika paljon päästy ja se tietysti onkin Israelin tarkoitus. Näytetään, että resilienssiä riittää, eikä isku lamauta yhteiskuntaa, Nurminen kertoo.

– Toki ihmisten puheissa näkyy se, että suuri mörkö Iran hyökkäsi suoraan. Kyllä se ihmisten ajatuksia painaa. Saa nähdä, miten perusturvallisuuden tunne siltä osin kehittyy, hän jatkaa.

Israelin mahdollinen vastaisku on koko maailmanpolitiikan kannalta merkittävä kysymys, arvioi kokenut ulkomaantoimittaja.

– Illalla Israelin sotakabinetilta tuli viestiä, että nyt olisi päätetty, missä muodossa, missä laajuudessa ja miten isku tullaan tekemään. Sitä ei kerrottu, koska isku tapahtuu, Nurminen raportoi.

– Israelin puolustusvoimien esikuntapäällikkö Herzi Halevi antoi ymmärtää, että ensi viikolla on tulossa juutalainen pääsiäisviikko ja yhteiskunnalle olisi syytä antaa aikaa asettua ennen kuin lähdetään vastaiskuun, josta epäilemättä tulee välittömiä seurauksia, ainakin jos Irania on uskominen.

Israel suunnittelee vastatoimia

Iranin presidentti Ebrahim Raisi on varoittanut Israelia ryhtymästä mihinkään vastatoimiin Iranin viikonloppuisen lennokki- ja ohjushyökkäyksen jälkeen.

Raisi sanoi myöhään maanantaina käymässään puhelinkeskustelussa Qatarin johtajan, emiiri Tamim bin Hamad al-Thanin, kanssa, että pienikin Iranin etujen vastainen toiminta johtaa varmasti laajaan ja ankaraan vastaukseen.

Raisi toisti maan aiemman kannan siitä, että Iranin tekemät iskut Israeliin olivat itsepuolustusta. Presidentin kanslian lausunnon mukaan operaatio kohdistui sellaisiin Israelin tukikohtiin, joita hyödynnettiin huhtikuun alun iskussa Iranin konsulaattiin Syyriassa.

Israelin armeijan komentaja Halevi sanoi maanantaina, että Israel aikoo vastata Iranin hyökkäykseen.

Sotilastukikohdassa maan eteläosassa joukoille puhunut Halevi sanoi, ettei ohjusten, risteilyohjusten ja taistelulennokkien laukaiseminen Israelin alueelle jää vaille vastausta, kertoi armeija lausunnossaan komentajan vierailusta.

Erillisessä lausunnossa Israelin armeijan edustaja Daniel Hagari sanoi, että armeija "tekee kaiken tarvittavan Israelin valtion suojelemiseksi" valitsemanaan ajankohtana.

IAEA: Iran sulki ydinlaitoksensa väliaikaisesti

Iran sulki väliaikaisesti kaikki ydinlaitoksensa Israelin vastahyökkäyksen pelossa, kertoo YK:n alainen kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi asiasta toimittajille YK:n turvallisuuskokouksen ohessa järjestetyssä tapaamisessa.

Grossi sanoi olevansa huolissaan siitä, että Israel kohdistaisi vastaiskunsa Iranin ydinlaitoksiin. Hän kehotti Israelia pidättyväisyyteen vastatoimissaan Iranin lauantaiselle lennokki- ja ohjushyökkäykselle.

Grossin mukaan Iranin hallitus ilmoitti sulkemisesta IAEA:lle sunnuntaina. Laitokset oli määrä avata jälleen maanantaina, mutta IAEA:n tarkastajat palaavat laitoksiin vasta, kun tilanne on täysin rauhoittunut.

– Päätin, ettei tarkastajien pidä palata ennen kuin voimme todeta tilanteen rauhoittuneen täysin, Grossi sanoi.

Israel iskenyt aiemminkin ydinkohteisiin

Iran on kiistänyt Israelin syytökset siitä, että Iran yrittäisi kehittää ydinasetta.

Jos Israel päättäisi iskeä Iranin ydinlaitoksiin, kyseessä ei olisi ensimmäinen vastaava isku Israelilta. Israel on 1980-luvulta lähtien pommittanut ydinkohteita ainakin Irakissa ja Syyriassa. Vuonna 2018 Israel myönsi toteuttaneensa huippusalaisen ilmaiskun ydinreaktoriin Syyriassa yli vuosikymmentä aiemmin.

Iran myös syyttää Israelia kahden iranilaisen ydinfyysikon salamurhasta vuonna 2010 ja yhden sieppaamisesta edellisvuonna.

Iran syytti Israelia myös siitä, että se olisi Yhdysvaltojen avustuksella häirinnyt Iranin ydinlaitosten toimintaa kyberhyökkäyksellä vuonna 2010.

Vaikka Iranilla ei ole ydinasetta, yhdysvaltalaisen Wall Street Journal -lehden mukaan Iran on viime vuosina edistänyt ydinohjelmaansa merkittävästi. WSJ:n mukaan Iranilla on tarpeeksi aselaatuista ydinpolttoainetta noin kolmeen pommiin.

Iranin hyökkäyksen vahingot vähäisiä

Iran hyökkäsi viikonloppuna Israeliin yli kolmellasadalla ohjuksella ja lennokilla. Israelin armeija kertoi torjuneensa liki kaikki ohjukset ja lennokit yhdessä Yhdysvaltojen sekä muiden liittolaistensa kanssa.

Nevatimin sotilastukikohta, jossa Halevi vieraili, kärsi lieviä vaurioita iskussa. Israelin armeija julkaisi maanantaina videon, jossa näkyy tukikohtaan syntynyt ammuksen iskemä kuoppa.

Hagari otti kantaa myös Syyriaan kuluvan kuun alussa tehtyyn iskuun, jossa kuoli kaksi iranilaiskenraalia ja muita Iranin vallankumouskaartin jäseniä. Iran on syyttänyt iskusta Israelia, ja hyökkäys Israeliin oli Iranin mukaan vastaus tähän iskuun.

Hagarin mukaan iskussa kuoli ainoastaan ihmisiä, jotka suunnittelivat hyökkäyksiä Israeliin. Hagarin mukaan hän ei tiedä yhdenkään siviilin kuolleen tai haavoittuneen iskussa.

Hagari ei suoraan sanonut Israelin tehneen iskua.

Lue myös:

    Uusimmat