MTV Genevessä: Putin ja Biden tapaavat keskiviikkona – tässä ovat lähtöasetelmat

0:47
Biden ja Putin tapaavat Genevessä – näin Eurooppa-kirjeenvaihtaja arvioi huippukokouksen merkitystä Euroopalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapaavat ensimmäistä kertaa kasvotusten huippukokouksessa Sveitsin Genevessä keskiviikkona.

Suurvaltojen välejä on kuvailtu huonoimmiksi aikoihin eikä tapaamiselta odoteta paljoa. MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola seuraa kokousta paikan päällä Genevessä.

– Odotuksen ovat aika lailla olemattomat. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat jäätävät, ehkä vielä jäätävämmät kuin EU:n ja Venäjän suhteet. Biden on myös sanonut, että hän ei ole täällä edes yrittämässä suhteiden lähentämistä. Yhdysvallat haluaa vain saada Venäjän tekemiset ennakoivammaksi jatkossa ja myös joissain hankalissa kysymyksissä avata keskustelua, hän kuvailee.

Piuholan mukaan Biden kuitenkin tuntee Putinin kymmenen vuoden takaa, kun hän oli Yhdysvaltain varapresidentti.

– Biden tietää Putinin hankalaksi, taitavaksi ja osittain myös hankalasti ennakoitavaksi neuvottelijaksi. Tärkeissä kysymyksissä, jotka Biden varmasti nostaa esiin, Ukraina, Valko-Venäjä ja (Aleksei) Navalnyi, Putin ei varmasti tule antamaan periksi.

Piuhola listaakin, että tärkeintä olisi päästä eteenpäin kahden maailman suurimman ydinasevallan aseriisunnan neuvottelemisen jatkamisesta, Lähi-Idän kysymyksistä ja kyberhyökkäyksistä.

– Vaalien lisäksi hyökkäyksiä on kohdistunut nyt myös talouteen, ja ne ovat Yhdysvaltojen mukaan lähtöisin Venäjältä.  

Katso pääkuvan videolta, miten Piuhola arvioi tapaamisen merkitystä Euroopalle.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja