Ruisleivästä ei jää tuottajalle edes siivua, vaan muruja pöydälle: MTK-pomo vaati MTV:n Uutisextrassa näitä toimia hallitukselta ja kilpailuviranomaisilta

MTK:n puheenjohtaja syyttää kilpailuviranomaisia passiivisuudesta.

Maataloustuottajien etujärjestö MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kuvailee ruoantuottajien ahdinkoa MTV:n Uutisextrassa perinteisellä ruisleipävertauksella.

– Aikanaan edeltäjäni tuli puukon ja ruisleivän kanssa tv-studioon, lohkaisi siivun ja näytti, että tämä on tuottajan osuus. Tänä päivänä, kun leveäteräisellä puukolla ottaa, niin ei voi edes siivua leikata vaan se tulee muruina pöydälle, sanoo Marttila.

Tilojen kustannukset ovat nouseet esimerkiksi polttoaineen, sähkön ja lannoitteiden kallistumisen takia. Kulujen siirtäminen kuluttajahintoihin on vaikeaa ja tuottajien saamat hinnat voivat olla sidottu pitkäksi aikaa. Marttila katsoo, että markkinat eivät toimi, joten hallituksen pitäisi toimia. Marttilan mukaan esimerkiksi kohtuuttoman pitkiin sopimuskausiin pitäisi puuttua lailla.

Kilpailuviranomaisia MTK:n puheenjohtaja syyttää passiivisuudesta.

– Kaupan kaksi suurinta on asetettu määräävään markkina-asemaan, jota pitää valvoa koko ajan tiiviisti. En minä ole kuullut tässä epätoivoisessa kriisitilanteessa kilpailuviraston suunnasta edes sitä kommenttia, että onko heidän mielestään kaikki hyvin vai ei, sanoo Marttila.

Nopeana hätäapuna Marttila toivoo tilojen lainoittajapankeilta joustoa.

Katso MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan haastattelu Uutisextrassa kokonaisuudessaan artikkelin yläosassa.

Lue myös:

    Uusimmat