MTK komissaarin vierailusta: Lupaukset lähinnä sielunhoitoa

Suomessa päiväseltään työvierailulla poikennut maatalouskomissaari Dacian Ciolos lupasi kohdennettua tukea suomalaisille maidontuottajille, jotka ovat kärsineet Venäjän vastapakotteista.

- Keräämme jäsenmaista tietoa aiheutuneista tappioista, minkä jälkeen annamme esityksemme lisätuesta eniten kärsineille maidontuottajille, komissaari kertoo MTV Uutisten haastattelussa.

- Tarkoitus on saada ehdotus komission ja parlamentin pöydille jo lähiviikkoina, maatalouskomissaari lupaa.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) on tyytyväinen maatalouskomissaarin vierailun hedelmiin, vaikka euroista ei vielä olekaan puhuttu.

- Täytyy mennä askel kerrallaan. Ensin pitää saada päätös ja malli ja sen jälkeen puhutaan euroista, Orpo sanoo.

MTK: Resursseja liian vähän

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitossa ei olla aivan yhtä tyytyväisiä.

- Resursseja on niin vähän, että apu uhkaa jäädä sielunhoidon tasolle, sanoo puheenjohtaja Juha Marttila.

Marttilan mukaan alkuperäinen ongelma ei ratkea sillä, että rahaa siirrellään taskusta toiseen.

- Luvattu tuki on tulossa EU:n maatalousbudjetin sisältä. Tietenkin isosta budjetista jotain jaettavaa löytyy, mutta se tarkoittaa vain sitä, että ohjelmakauden lopulla rahaa puuttuu jostakin muusta, Marttila sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän vastapakotteiden aiheuttamat ongelmat ovat niin suuria, että EU:n maatalousbudjettiin tarvitaan aidosti lisää rahaa.

- On haettava lisärahoitusta, vaikkapa ylimääräinen solidaarisuusjäsenmaksu, Marttila ehdottaa.

- Tämän päivän lupaukset ovat hyvä alku, mutta ei missään tapauksessa riittävä toimenpide ongelman selättämiseen, ja tämän sanoin komissaarille itselleenkin, Marttila kertoo keskusteluistaan komissaarin kanssa.

Puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa, että vaikka ensi vaiheessa ongelmat ovat koskeneet lähinnä maidon- ja lihantuottajia, niin kriisi uhkaa levitä.

- Rehuviljan hinta on jo kääntynyt laskuun, sanoo Marttila.

 

Lue myös:

    Uusimmat