Motoriset ongelmat olivat oire aivokasvaimesta – somevaikuttajan 3-vuotias tytär menehtyi vain viikkoja diagnoosin jälkeen: "Kipu on niin murskaava, etten pysty pukemaan sitä sanoiksi"

2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä syövän oireet voi tunnistaa?

Yhdysvaltalaisen Instagram-vaikuttajan 3-vuotiaalla tyttärellä todettiin vain reilu kuukausi sitten pahanlaatuinen aivokasvain. Nyt lapsi on menehtynyt, kertoo muiden muassa People.

Huhtikuun puolessa välissä Ashley Stockin viittä vaille 3-vuotias Stevie-tytär joutui sairaalaan, kun tytön motoriset taidot romahtivat nopeasti. Pään kuvantamisessa lääkärit havaitsivat lapsen aivoissa suuren määrän massaa. Päivää myöhemmin diagnoosi oli valmis, ja se oli musertava: parantumaton aivorungon syöpä.

– Vietämme loppuviikon sairaalassa keskustellaksemme hoidoista, jotka tekevät hänen loppuelämästään hieman mukavamman, Ashley kirjoitti Instagramissa 445 000 seuraajalleen 14. huhtikuuta.

Elämänsä viimeiset viikot pieni Stevie viettäisi kotonaan vanhempiensa, kahden veljensä ja koiranpentujensa ympäröimänä.

Voit selata kuvia kuvan oikeasta reunasta. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Viimeiset viikot perheet ympäröimänä

Surun murtama perhe yritti tehdä Stevien viimeisistä viikoista parhaat mahdolliset. Isoveljet paapoivat kävelykykynsä menettänyttä taaperoa. Huolimatta ajoittaisista vapina- ja sairauskohtauksista sekä väsymyksestä, Stevie jaksoi leikkiä sängyllä tai sohvalla maaten ja syödä.

Ashley itse yritti jaksaa Stevien vuoksi. Äiti voisi nukkua ja romahtaa myöhemmin – ei nyt, kun viimeiset hetken tyttären kanssa olivat käsillä.

– Haistelen hänen suolaisia hiuksiaan ja nihkeää niskaansa ja hänen pieniä suloisia varpaitaan ja toivon, että olisi tapa pullottaa tuo tuoksu ikuisiksi ajoiksi, Ashley kirjoitti Instagramissa 13. toukokuuta.

Stevien kunto heikkeni päivä päivältä. Vaikka lapsi ei enää kyennyt puhumaan, äiti näki pikkutytön silmistä, että tällä oli aavistus, mitä on tapahtumassa.

Voit selata kuvia oikeasta reunasta. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Lapsi kuoli rakkaidensa sylissä

27. toukokuuta Stevie menehtyi. Syöpädiagnoosista oli ehtinyt kulua vain kuusi viikkoa.

– Stevie otti viimeisen henkäyksensä sylissämme, Ashley kirjoitti päivityksessään.

– Tällä hetkellä minut on ottanut valtaansa huojennus siitä, että hän on saanut rauhan, mutta samalla kipu on niin murskaava, etten pysty pukemaan sitä sanoiksi.

Tragediasta huolimatta Ashely haluaa uskoa, että pikkulapsen kuolemalla on suurempi tarkoitus, mutta tuo usko ei ota surua ja tuskaa pois.

Kuopuksensa menettänyt perhe yrittää nyt elää päivän kerrallaan Stevietä kaivaten ja hänen lyhyttä elämäänsä muistaen.

Voit selata kuvia oikeasta reunasta. Jos kuva ei näy, voit avata sen tästä.

Monen aivokasvaintyypin ennuste on melko hyvä

Suomessa diagnosoidaan vuosittain 30–40 lasten aivokasvainta, kertoo Kaikki syövästä -sivusto. Kasvaimen aiheuttamat oireet vaihtelevat sen koon, sijainnin ja kasvunopeuden mukaan. Hyvänlaatuiset kasvaimet voivat olla oireettomia pitkään.

Aivokasvaimen oireita voivat olla esimerkiksi päänsärky, oksentelu, lapsen pään koon kasvaminen, väsymys, tasapainovaikeudet, näköhäiriöt, nielemisongelmat, kävelyvaikeudet, halvaantumiset, kouristukset sekä epilepsiakohtaukset.

Lasten aivokasvainten hoito muodostuu yleensä leikkauksesta, sädehoidosta ja solunsalpaajahoidosta. Suurin osa lapsista saa aivokasvaimesta tai sen hoidosta jonkinlaisia jälkiseurauksia, kuten neurologisia oireita tai oppimisvaikeuksia.

Jälkiseurauksista ja aivokasvaimen uusiutumistaipumuksesta johtuen lapsen pitkäaikainen seuranta on tärkeää. Monen aivokasvaintyypin ennuste on nykyisin melko hyvä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja