Mainos

Montenegrosta itsenäinen valtio

Montenegron itsenäisyyden kannattajat ovat saaneet virallisten tulosten mukaan 55,4 prosenttia äänistä. Itsenäistymisen raja oli EU:n vaatimusten mukaisesti 55 prosenttia. Nyt virallista äänten julkistamista on lykätty, sillä Serbia-mieliset puolueet vaativat kansanäänestyksen äänten uudelleenlaskua.

Eurooppaan on syntymässä uusi valtio. Serbian ja Montenegron valtioliitto tuli tiensä päähän, kun montenegrolaiset äänestivät itsenäisyyden puolesta.

Itsenäisyyden kannattajat saivat tänään julkaistujen virallisten tulosten mukaan 55,4 prosenttia äänistä. Itsenäistymisen raja oli 55 prosenttia.

Euroopan unioni toivotti onnea uudelle valtiolle.

- Haluan onnitella montenegrolaisia onnistuneesta kansanäänestyksestä. EU kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, unionin ulkopoiittinen edustaja Javier Solana sanoi tiedotustilaisuudessa.

Solanan mukaan korkea äänestysprosentti "vahvistaa prosessin legitimiteetin". Uurnilla kävi yli 87 prosenttia Montenegron 650 000 asukkaasta.

Serbian ja Montenegron valtioliiton perustuslaissa on pykälä, joka salli kansanäänestyksen järjestämisen kolmen vuoden kuluttua liiton perustamisesta.

Montenegron pääministeriä Milo Djukanovicia on pidetty maan itsenäistymishankkeen arkkitehtina. Hänen hallituksensa on tukenut voimakkaasti Montenegron irtautumista Serbiasta. Montenegro on ollut itsenäinen viimeksi vuonna 1918.

Myös Kroatian presidentti Stipe Mesic ehätti jo onnittelemaan Montenegroa. Kirjeessään presidentti Filip Vujanovicille hän vakuutti, että Montenegro ei erkaannu kansanäänestyksen jälkeen naapureistaan vaan tiivis yhteistyö jatkuu.

Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hertsegovina ja Makedonia itsenäistyivät entisestä Jugoslaviasta 1990-luvun alussa.

Montenegrossa vaaditaan äänten uudelleenlaskua

Serbia-mieliset puolueet Montenegrossa vaativat tänään kansanäänestyksen äänten uudelleenlaskua. Puolueiden mukaan joillakin äänestyspaikoilla vaalirekisterissä saattaa olla virheellisyyksiä.

- Kansanäänestyksen alustavat tulokset pitäisi tarkistaa ja äänet laskea uudelleen, sanottiin oppositioliittoutuman lausunnossa.

Montenegron kansanäänestyslautakunnan oli alun perin määrä julistaa äänestyksen tulos lehdistötilaisuudessa tänään illalla, mutta tilaisuutta jouduttiin lykkäämään. Syynä pidetään juuri opposition tekemää protestia.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.